Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sfaturile lui Băsescu pentru Iohannis

După zece ani cu Traian Băsescu la Cotroceni, reacțiile publice ale lui Klaus Iohannis par mai lente decît ar fi cazul. Unii îl acuză pe Iohannis de provincialism, din cauza asta. Și-i spun că timpul curge mai repede la București decît la Sibiu. Alții sînt de părere că noul președinte și-a ales consilieri lipsiți de promptitudine, care nu știu să-i spună la vreme că ar trebui să reacționeze la una sau la alta. Cine își mai aduce aminte de începuturile lui Traian Băsescu la Cotroceni poate confirma însă că Băsescu nu se grăbea nici el cu declarațiile în primele sale luni de mandat și nici nu ținea discursurile tot mai lungi de mai tîrziu.

Poate și din cauză că nu înghite stilul lui Băsescu de comunicare, dar poate și pentru că nu crede că rostul președintelui e să fie sămânță de scandal, ci de conciliere, Iohannis nu sare la bătaie ca predecesorul lui. Dar, cum s-a întîmplat cu reacția lui după ce Senatul a ales un nou președinte la ICR, una e să te bagi în toate mărunțișurile și cu totul alta, să-ți spui părerea la momentul potrivit. Dacă lui Klaus Iohannis i s-a părut că Senatul a mers pe șest cînd l-a ales pe Radu Boroianu la șefia ICR, trebuia s-o spună încă de atunci cînd PSD și PNL și-au desemnat candidații la această funcție, nu după ce plenul Senatului l-a votat pe Radu Boroianu în această funcție. Altfel însă, Iohannis, fără să facă scandal, își spune cînd trebuie punctul de vedere în chestiuni care țin de strategia României.

Traian Băsescu încearcă să-i scoată ochii lui Iohannis că nu l-a dat jos pe Victor Ponta, lăudîndu-se că dacă el ar fi fost la Cotroceni, Ponta n-ar fi apucat Crăciunul la Palatul Victoria. E o prostie! Băsescu n-a reușit să-l dea jos pe Tăriceanu timp de patru ani, deși a făcut toate încercările posibile să-l măture. Și, dacă ați uitat, guvernul Tăriceanu a supraviețuit cu susținere minoritară în Parlament, dar ajutat din opoziție de PSD, indiferent de manevrele lui Traian Băsescu.

Dacă Iohannis nu se pretează la același tip de combinații politice ca Băsescu, asta nu înseamnă că noul președinte n-ar vrea să scape de Ponta. Dar Iohannis nu întreține o atmosferă de scandal în acest scop. Și nici nu umblă să împartă țara în două, din cauza asta.

Același Băsescu îi reproșează lui Iohannis că nu ține aprope de PNL, de cînd a ajuns președinte, cum a făcut el cu PD-ul și apoi cu PDL-ul. Iritarea lui Băsescu e provocată de contrastul, defavorabil lui, între atitudinea lui Iohannis, ca președinte, și comportamentul său politic de pe vremea cînd era la Cotroceni și conducea și țara și PDL-ul, fără să se sinchisească de recomandările Constituției.

Cu ce s-a ales Traian Băsescu de pe urma modelului de comportament prezidențial pe care i-l recomandă pe FB lui Klaus Iohannis? Partidul născocit de el la Cotroceni, pentru a face altă politică decît celelalte, nu mai are acum în sondaje decît 1%, deși Băsescu a tot anunțat că va colabora cu PMP-ul, ca să-l ridice în simpatiile alegătorilor. Iar fostul președinte însuși, aflat în război cu DNA și cu Justiția de cînd unii dintre apropiații săi, și în special una dintre ei, se află în arest preventiv, nu mai are audiență decît atunci cînd provoacă scandal la vreun post de televiziune.

Ceea ce nu vrea sau nu poate să înțeleagă Traian Băsescu, în timp ce-și predică exemplul personal, e că a lăsat în urmă un antimodel de președinte, pe care Iohannis îl ține la distanță, nu din antipatie personală, ci din bun simț, o chestie despre care Băsescu nu știe cu ce se mănîncă.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

3 comentarii

  1. #1

    Foarte corect! Finalul (si nu numai) face toti banii.

  2. #2

    faptul ca bunul simt incepe sa castige, incet, Romania se vede din audienta antena3

  3. #3

    cel mai instructiv ar fi sa se dea in reluare ka TVR discursurile lui iliescu din anii 1990. nimic nu poate inlocui asta ca si educatie cetateneasca, sa vada tanara generatie cum a fost.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint