Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Sosiți, fugiți, rămași, întorși, plecați…

Românii au fost scutiți de panica orgolioasă a europenilor invadați de străini, fiind mai degrabă loviți de complexul Banderas cînd un grup de sirieni, care trecuseră fraudulos frontiera bulgaro-română, a plîns în hohote la postul nostru național de televiziune.

Originea complexului Banderas provine dintr-un banc ușurel pe care vi-l și spun. Întors dintr-o excursie din străinătate, un român îi povestește amicului său ce-a pățit la hotelul de lux de pe Coasta de Azur. După o partidă prelungită de poker la cazinou, își găsește nevasta dezbrăcată, în pat, cu marele actor Antonio Banderas. Încă șocat de întîmplare, îi zice prietenului: „Cînd am văzut-o pe biata Maricica, plină de celulită, cu țîțele căzute și cu părul oxigenat, mi-a fost așa o jenă de domnul Banderas că-mi venea să intru în pămînt de rușine”.

Cu orgoliul național destul de veștejit, și noi ne-am rușinat cînd am aflat din ce pricină plîngeau sirienii. Întrebați de o reporteriță dacă i-au bruscat cumva grănicerii, au afirmat că, dimpotrivă, s-au purtat foarte frumos, numai că șoferul turc care îi ascunsese în camion i-a păcălit că au ajuns în Germania și, cînd colo, s-au trezit într-o țară plină de vînătăi numită, vai, România, unde n-aveau nici un chef să trăiască.

Socotind că aproximativ patru milioane de români se joacă și ei de-a sirienii prin Italia, Spania sau Anglia, cum putem fi noi judecătorii imparțiali ai unor oameni care fug din propriile lor țări din pricini infinit mai dramatice?

În satele românești, golite de truditorii cu brațele și de specialiștii în lucrat pămîntul, au mai rămas doar cei dispuși să se angajeze paznici și bodyguarzi, de aceea în România se simte o nevoie acută de o invazie a popoarelor migratoare dispuse să se lupte cu prejudecățile băștinașilor.

Și dacă Istoria civilizației începe cu un mare Exod, nu văd de ce n-am repune în funcțiune efectul toiagului lui Moise în calea naufragiaților din Marea Mediterană, fugăriți ba de Faraonul american, ba de Faraonul rus.

La urma urmelor, sîntem cu toții veniți de undeva și nu-i exclus ca înșiși eschimoșii să se tragă dintr-o maimuță provenită din pădurile ecuatoriale.

Pe vremea național-comunismului din România, în urma unor săpături arheologice în satul natal al lui Nicolae Ceaușescu, Scornicești, s-a anunțat cu surle și trîmbițe în presă că a fost descoperită o vatră dacică. La o cercetare mai amănunțită s-a constatat că, în realitate, un grup de homleși cumani și pecenegi sosiseră acolo într-o excursie de plăcere acum o mie de ani, drept care conserva arheologică a fost considerată expirată și n-a mai fost servită populației.

În decembrie ’89, neținînd cont de originea dacică a celui mai iubit fiu al poporului, niște pecenegi din serviciile secrete, în cîrdășie cu niște cumani din Comitetul Central al PCR, l-au împușcat la zid ca pe un cîine, în ciuda faptului că, mînă în mînă cu el, puseseră la cale o frumoasă afacere, exportînd contra cost sute de mii de evrei și sute de mii de nemți, care au lăsat în urma lor un decor istoric și un gol cultural care nu se va mai umple în vecii vecilor.

S-au dus vremurile romantice cînd poeții maghiari susțineau că Dumnezeu vorbește ungurește, iar poeții români se jurau că Dumnezeu vorbește românește. Vechile cimitire din Ardeal probează faptul că Dumnezeu era într-adevăr poliglot și că multiculturalismul nu era doar o izmeneală normativă parafată la Bruxelles.

Chiar și despre București circula mitul că ar fi fost orașul cu cei mai mulți unguri după Budapesta. Întrebîndu-l pe un istoric maghiar dacă povestea e adevărată, mi-a răspuns: „E adevărată, numai că marea majoritate au emigrat în Israel”. Întîmplarea poate părea comică dacă n-ar fi tragică, fiindcă, într-adevăr, evreii maghiari fugiți de la Budapesta la București în timpul regimului hortist au fost vînduți cu bucata de regimul ceaușist, cum au fost vînduți, de altfel, și nemții.

Ca o slabă consolare, anul trecut l-am ales președinte pe singurul neamț care n-a vrut să plece din România pe vremea comunismului, numit Klaus Iohannis, iar în privința lipsei pe evrei, încercăm să ne consolăm cu Iisus Hristos și cu apostolii, care încă n-au plecat de pe zidurile bisericilor noastre creștine.

(text citit la conferința “Europe at the cross-roads”, organizată de PEN Clubul maghiar, în ziua de 9 mai 2016, la Palatul Karolyi – Muzeul Literaturii „Petöfi”)

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

4 comentarii

 1. #1

  Excelent!!!

 2. #2

  Apoi, bre, unii se mai joaca si dansii de-a sirienii prin Europa, ca doar n-or sta sa primeasca vreo sinecura grasa de la o oarecare televiziune aflata practic in faliment. Iar despre tragedia evreilor vanduti de nea Nicu Pantofaru’, complet de acord cu matale, sarmaneii plecau din paradisul comunist si ajungeau in iadul capitalist. Si nici macar nu trebuiau sa treaca Dunarea inot. Ti se rupe sufletul si alta nu!

 3. #3

  Super articol !!!

 4. #4

  99% din oamenii sanatosi la cap nu spun ca germanii si evreii au fost exportati. Aia nu erau obiecte, erau oameni care chiar voiau sa plece. Li s-a indeplinit dorinta – deci ce e rau? Trebuia sa ii tina Ceausescu cu forta, cum ne tinea pe noi? Bine, e posibil ca unii sa nu priceapa. De exemplu, colaborationistii nu plateau sa plece in Germania la scoli de poezele. Ba chiar le dadea Ceausescu ceva diurna – ce-i drept deloc corespunatoare cu pretentiile poezelului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint