Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un cozonac cu reumatism pe masa Guvernului

Luînd drept pildă tranșarea zeiței Venus de către un măcelar din insula Milos, care i-a vîndut doar torsul și îmbietoarele cotlete, fiindcă brațele li s-au părut mușteriilor francezi cam scumpe, Guvernul României încă ezită dacă să cumpere Cumințenia Pămîntului de la buric în jos sau, dimpotrivă, doar bustul Rariței cu sîni ca de piatră.

L-o fi fascinat pe domnul Cioloș în copilărie acel personaj mitologic numit „jumătate de om călare pe jumătate de iepure șchiop”?

Sau și-o fi amintit că în vremea Renașterii noi n-am abuzat de marmură ca familia Medici, mama lui Despot Vodă obișnuind să țină pe lîngă casă doar sculptori în brînză școliți la Academia de modelare a bulzului din obcinele Bucovinei?

Oricît ne-am înfășura vrejul pe baladă, hrănindu-ne orgoliul cu teoria că românii au boicotat istoria pitulați în boscheți, tot rămînem cu tinicheaua legată de coadă, căci, la pachet, boicotarăm și arta scrisului, de-am ajuns să ne fudulim cu stiloul lui Petrache Poenaru după ce două milenii ne-am abținut să scrijelim pe o piatră măcar un „I love you” în limba dacă.

Brâncuși a îndrăznit să repare lanțul trofic al artei neolitice, sfărîmat sub copitele cailor, răscumpărînd somnolența noastră din veac și blegeala sculptorilor lingurari din bătătura lui Burebista, care, ignorînd arta figurativă, au plasat pe piață doar artă pieritoare, de consum: ciubere, tulnice și scaune cu trei picioare.

Cumințenia Pămîntului e fiica din flori a gînditorului din Hamangia și cine se scarpină prea mult la buzunare panicat de prețul ei, care ar echivala cu contractul pe o jumătate de an al unei firme de salubritate cu Primăria Bucureștilor, ori e în relații proaste cu eternitatea, ori suferă de sindromul babei care, văzînd cît de repede se umflă cozonacul, a fugit cu el la doctor să-l trateze de reumatism.

PARTENERI MEDIA
[wp_rss_retriever url="https://alert24.ro/category/z/feed" items="2" dofollow="true" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" cache="1 hours"] [wp_rss_retriever url="https://businesswatch.ro/category/z/feed" items="2" excerpt="none" source="false" date="false" read_more="false" credits="false" new_window="true" thumbnail="false" dofollow="true" cache="1 hours"]

1 comentariu

  1. #1

    Excelent ( ca de obicei) articol!!!!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint