Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Un om născut de ziua lui

În medie, cam 50.000 de cetățeni români își serbează ziua de naștere la aceeași dată. Așadar, pe 25 mai n-a fost doar ziua de naștere a lui Ludovic Orban, ci și a altor 49.999 de oameni care au cetățenie română. La nivel planetar, probabil că pe 25 mai și-au aniversat ziua de naștere cam 21,3 milioane de oameni.

Relatând întâmplarea din 25 mai din biroul său, Ludovic Orban declara: „Era pe seară, în biroul meu. Muncisem toată ziua, în ziua mea de naştere…“.

Aici noi, poporul, trebuia să îngenunchem în fața sacrificiului enorm făcut de domnul prim-ministru: în ziua sa de naștere, domnia-sa muncise. E drept, nu există dovezi ale acestui fapt, dar să spunem că-l credem pe cuvânt.

Întâmplător, 25 mai a căzut într-o zi lucrătoare anul acesta. O zi de luni, la fel de lucrătoare ca restul zilelor din an, cu excepția celor declarate sărbători naționale și în care avem liber. Toți românii născuți pe 25 mai au muncit anul acesta de ziua lor, dacă nu sunt copii, elevi sau studenți, șomeri sau pensionari, ori nu se aflau în concediu. Așadar, nu este nimic special și niciun sacrificiu în faptul că Ludovic Orban muncise „toată ziua, în ziua mea de naștere“. În fiecare zi lucrătoare, zeci de mii de români muncesc „în zilele lor de naștere“ și nu solicită statuie pentru asta și nici nu găsesc în acest fapt un pretext pentru a încălca legea.

E drept, Ludovic Orban s-a născut în 1963. În acel an, ziua de 25 mai a căzut într-o sâmbătă. Era, totuși, zi lucrătoare. Până în 1988, însă, când a terminat facultatea, la 25 de ani, Ludovic Orban n-a lucrat de ziua lui. De-abia în 1989, când 25 mai a căzut într-o joi, tânărul inginer stagiar Orban a fost obligat să muncească de ziua lui. După aia, din 1990 și până azi, ținând cont de faptul că s-a trecut la săptămâna de lucru de cinci zile prin decretul-lege 95/1990, ziua lui Ludovic Orban a mai picat într-o zi lucrătoare doar de 22 de ori. În total, în toată viața sa de 57 de ani, Ludovic Orban a muncit sau ar fi trebuit să muncească de ziua lui de 23 de ori, în timp ce de 34 de ori n-a fost nevoit să muncească de ziua lui. În cei opt ani rămași până la vârsta pensiei, Ludovic Orban va mai fi nevoit să muncească de ziua lui de șase ori. Bine, a șasea oară va fi chiar ziua în care va împlini 65 de ani, deci poate nu va munci. Poate îl vor sărbători colegii de birou, îi vor da un cadou frumos și-i vor ura pensie liniștită. Oricum, la 65 de ani, Ludovic Orban va fi adunat maximum 29 de zile de naștere în care va fi fost nevoit să muncească și 36 de zile de naștere în care n-a avut această apăsare. Poate sta liniștit, așadar, putoarea din el a primit partea leului, suficientă nemuncă.

Și totuși, anul ăsta, Ludovic Orban n-a muncit de pomană de ziua lui, dacă o fi muncit. A făcut-o pentru un salariu lunar de vreo 23.000 de lei. Sunt oameni în România sau cetățeni români plecați în străinătate care muncesc nu doar de ziua lor, dar muncesc și sâmbăta, duminica și cu ocazia sărbătorilor legale, fără a câștiga lunar nici măcar a zecea parte din cât câștigă ultragiatul-că-a-muncit-de-ziua-lui premier. Și nici nu-și permit să încalce legea și să plătească, nonșalant, 3.000 lei amendă. Ca să nu mai spunem că gestul domnului Orban de a plăti 3.000 de lei amendă este unul deun cocalarism maxim. În general, cetățenii români plătesc jumătate din valoarea amenzii aplicate dacă fac plata în 48 de ore. Dacă Ludovic Orban a plătit în 48 de ore întreaga valoare a amenzilor, înseamnă că s-a comportat precum mitocanii care, ca să se dea mari, lasă bacșiș încă o dată valoarea notei de plată. Oricât s-ar bucura de bani, orice chelner educat regretă că n-a scuipat în ciorba unui asemenea parvenit.

Cei mai slugarnici membri de partid, peneliștii care încă mai speră la o demnitate aleasă sau la o funcție publică pe bani grei, la un contract cu statul în care doar să plimbe niște hârtii și să-și umple conturile, s-au grăbit să-i ridice statuie lui Ludovic Orban. Pentru că a muncit de ziua lui și, atunci, nici nu are importanță că a fumat într-o instituțe publică, nu contează că bea alcool la birou, e nesemnificativ că încălca obligativitatea purtării de mască în spații publice închise, obligativitate impusă chiar de el. Omul muncise de ziua lui, ce nu înțelegeți?

Din păcate, grăbindu-se, n-au găsit pentru statuia președintelui lor de partid căcat din ăla bun, de-l lasă în urmă Lagavulin-ul și icrele negre. N-au găsit decât din ăla banal, care pute înfricoșător…

4 comentarii

 1. #1

  Mda, nu mai vedem evidenta de penibilul scuzelor. Mai mult, au aparut poze cu grindeanu care fuma si el ca boul la guvern… Placa celebra cu si aia faceau… Doamneee ce mizerie…

 2. #2

  Excelentă scriere!
  Execrabil personajul descris. Vai de noi.

 3. #3

  Frumosi oameni tre’sa fiti de scrieti asa bine!
  Felictari enorme!

 4. #4

  un articol de nota 10! Doamneeee, cat adevar si cat de bine punctat! si… Doamne fereste-neeeeee de astiaaaaa, cate zile vom mai aveaaaaaa! Amin:)

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.