Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Uniunea Salvați USR

În plină campanie electorală pentru prezidențiale, Uniunea Salvați România s-a apucat, deja, de pregătirea alegerilor locale. Rar s-a mai văzut un partid care să le spună membrilor, simpatizanților și eventualilor votanți că nu există absolut nici o șansă pentru câștigarea alegerilor din noiembrie. Deși, de fapt, campania electorală n-a început legal, candidații sunt în campanie de câteva luni, deja. Orașele sunt pline de mash-uri și bannere care vor dispărea pe 12 octombrie, pentru că nu respectă dimensiunile legale pentru afișajul din campanie, mediul online este plin de reclame pentru candidați, televiziunile invită, deja, în studiouri diverșii doritori de a ajunge în turul doi al prezidențialelor. Dar USR are altă treabă. În timp ce Dan Barna se plimbă prin Europa, pentru a mânca prin diverse restaurante în fața susținătorilor din diaspora, partidul său este mai preocupat să-și desemneze candidații pentru primării.

La Iași, deja s-a stabilit, va candida Cosette Chichirău. Candidata pentru Primăria sectorului 1 va fi, iarăși este cert, Clotilde Armand, care l-a zdrobit în competiția internă pe Cristian Seidler.

Lupta cea mare, însă, se dă pentru Primăria Bucureștiului. Membrii USR din București au votat ca Nicușor Dan să fie susținut de către USR pentru candidatura la Primăria Capitalei. Conducerea USR nu a fost chiar de acord cu vocea poporului și a convocat un Birou Național al partidului, care să decidă dacă USR va susține candidați care nu sunt membri ai partidului. Căci Nicușor Dan nu este, oricât de curios ar părea, membru al partidului pe care l-a înființat.

Pornit de nebun în cursa pentru Primăria Bucureștiului cu șapte ani în urmă, ca independent, Nicușor Dan venea după ani de luptă civică pentru oraș. Asociația sa a contestat, de-a lungul timpului, mai multe proiecte ale primarilor bucureșteni, s-a opus unor intervenții violente asupra arhitecturii vechi a orașului, a blocat abuzuri. La prima candidatură, în 2012, echipa  lui Nicușor Dan a lucrat entuziast, dar amatoristic. Matematicianul cu doctorat la Sorbona a pierdut în fața lui Sorin Oprescu, dar, din amatorismul anturajului, a ratat și să fie o voce în Consiliul General, pentru că pur și simplu nu s-a gândit nimeni să-l înscrie și în cursa pentru un post de consilier. În 2016, lucrurile s-au mai profesionalizat. A fost înființat USB, Uniunea Salvați Bucureștiul, iar locomotiva Nicușor Dan a reușit să tragă câteva vagoane serioase în CGMB. Chiar dacă a pierdut în fața Gabrielei Firea, partidul de buzunar al lui Nicușor Dan a stârnit atât entuziasm încât s-a transformat din partid de București în partid național, sub numele Uniunea Salvați România. Și a făcut o surpriză frumoasă la generale, cum ar zice comentatorii sportivi, obținând un scor neașteptat. Totul sub conducerea acestui om aparent aerian, mai obișnuit cu sălile de curs decât cu lumea politică.

Dar n-a durat mult și i-au tras partidul de sub picioare întemeietorului. Pur și simplu, Nicușor Dan nu mai corespundea criteriilor celor care și-au dorit să controleze USR. Parte naiv, parte încăpățânat, parte inflexibil, Nicușor Dan nu putea fi tras de sfori. Așa că președinte a devenit Dan Barna. Olé!

Nicușor Dan a demisionat din partid, s-a întors pentru câteva ore pentru a scoate din impas înscrierea alianței USR+PLUS la alegerile europarlamentare, după care s-a retras iar. Dar nu a renunțat la ideea candidaturii ca independent susținut de USR și, desigur, de +PLUS.

Doar că +PLUS are propriul candidat: Vlad Voiculescu. Cu merite de necontestat în comerțul parelel cu medicamente extrem de necesare, Vlad Voiculescu nu a demonstrat, încă, vreo viziune specială pentru dezvoltarea unui oraș precum Bucureștiul. Dar dacă nu are viziune, are măcar ambiție. Iar +PLUS nu ar prea ceda poziția de candidat la PMB către USR. Așa că, în loc să se ocupe de prezidențiale, șefii USR se sabotează singuri, încercând să facă în așa fel încât Nicușor Dan să nu se pună în fața dorinței de ascensiune a domnului Voiculescu.

Dacă șansele lui Nicușor Dan în lupta cu Gabriela Firea sunt, totuși, destul de firave, șansele domnului Voiculescu sunt aproape nule. Aroganța ce răzbate din spatele imaginii de băiat de treabă nu-l va ajuta prea mult pe acesta din urmă în fața bucureștenilor.

Pentru o alianță politică ce a intrat în cursa pentru prezidențiale deja învinsă, a repeta mișcarea și la alegerile locale din București pare sinucidere. Dar poate nu e asta. Poate este doar pregătirea unei frumoase fuziuni prin absorbție, în care +PLUS va înghiți USR, în interesul superior al păpușarilor.

PARTENERI MEDIA
Loading RSS Feed
Loading RSS Feed

2 comentarii

  1. #1

    L-am vazut pe domnul Nicusor Dan la Tribunalul Bucuresti , acum cativa ani. Nu stiu exact care era speta, dar oricum era ceva despre Bucuresti, Era maruntel, palid , genul de om pe langa care fetele trec fara sa pofteasca la el. E genul de furnicuta care face toata treaba in timp ce corbii galagiosi si obraznici se invart deasupra harnicei si tacutei creaturi. Domnul Nicusor Dan e prea muncitor ca sa fie vreodata sef.

  2. #2

    Când între Nicuşor Dan şi Dan Barna îl preferi pe al doilea înseamnă că acesta e şantajabil la greu, cu bube urât mirositoare şi stăpâni fără scrupule !
    P.S.
    Cum de se permite înfiinţarea unui partid cu o asemenea denumire , nu doar pompoasă ci şi insultătoare pentru restul formaţiunilor ? Ce salvează ăştia în afară de nişte aparenţe spre a nu se observa colcăiala de servicii, inclusiv străine, din sparele lor ?!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bijuterii argint