Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Viață de închiriat

Să râdem de Oana Bogdan, a zis Internetul la început de an. Iar dacă a zis Internetul, am râs. În hohote. „Ia uite-o, frate, și pe asta. 2030, totul se închiriază, o ardem economic circular, ha-ha-ha!“

Bine, nu erau ideile ei, ale Oanei Bogdan. Era un scenariu imaginat, acum trei-patru ani, de către Ida Margrete Meier Auken, membră a Parlamentului din Danemarca, fost ministru al Mediului, tot în Denemarca, și preoteasă a Bisericii Evanghelice Luterane Daneze, biserica națională a danezilor, susținută de către stat și condusă de către regina Margrethe a II-a.

Ida Auken, așadar, membră, de asemeni, a Forumului Economic Mondial, își imaginează o lume în care închiriem cam toate lucrurile. Mașinile n-au șofer, iar noi nu avem mașini. N-avem case, le închiriem, așa cum închiriem până și ustensilele de gătit. N-avem nimic, dar suntem fericiți, scăpați de povara proprietății, degrevați de aceste nimicuri de zi de zi. Produsele, ne spun Ida Auken și Oana Bogdan, precum și alții, devin servicii, iar nouă ne este bine, foarte bine. Culmea, nici nu mai trebuie să așteptăm mult. Peste zece ani trecute fix, asta se va întâmpla.

Iar noi râdem. Pare de râs, nu?

Dar nu e.

În diverse părți ale planetei, oamenii se gândesc la modul în care va arăta societatea. Peste zece ani, peste douăzeci, peste treizeci. Iar faptul că se gândesc înseamnă că, la un moment dat, cineva le va și pune în aplicare viziunile, cândva. Poate vor fi puse în aplicare aceste viziuni, poate altele.

Dar pentru a pune ceva în aplicare trebuie ca viziunile respective să existe. Trebuie ca cineva să se fi gândit, să fi planificat, să fi…

Noi, slavă Domnului, suntem feriți de astfel de pericole. Nici măcar un singur politician român dintre cei cunoscuți astăzi nu are o viziune mai îndelungată decât toamna lui 2020. Asta dacă vom avea alegeri parlamentare la termen. Dacă vom avea anticipate, viziunea politicienilor români nu depășește luna iunie. Practic, lumea începe și se termină la jumătatea lui 20-20.

În cinci ani de mandat, Klaus Iohannis nu a reușit să producă un proiect de țară. Poate era datoria lui, poate nu era. Dar s-a înhămat la treaba asta. A constituit și o comisie prezidențială în acest scop. S-a lăudat în fața investitorilor americani că vom dezbate respectivul proiect. Prin 2018. Desigur, n-am dezbătut nimic, pentru că proiectul în sine nu există. „România educată“, altă inițiativă prezidențială, e o fanfaronadă moartă în fașă. Suntem din ce în ce mai needucați, din ce în ce mai analfabeți. Nefuncțional.

Și râdem.

În seria de desene animate Ice Age există doi opossumi tâmpiți. Foarte tâmpiți. Omenirea se apropie de sfârșit, mereu și mereu, iar ei se distrează. Mereu și mereu. „Cum puteți să vă simțiți atât de bine când vine sfârșitul lumii?“, sunt întrebați cei doi, Crash și Eddie, la un moment dat. Iar ei își dezvăluie, cu greutate, secretul: „Pentru că suntem foarte, foarte proști!“.

Cam ăștia suntem noi. 19-20 de milioane de Crash și Eddie, hlizindu-ne în fața inevitabilului sfârșit al lumii, așa cum o știm. Și, de fapt, ce altceva am putea face? Să râdem, pentru că nu suntem, de fapt, pregătiți nici măcar să ne gândim la ceea ce va urma.

Ar fi fost bine dacă școala românească ar fi pregătit nu neapărat filosofi, dar niște oameni care să gândească. Asta, în paralel cu tinichigiii și ospătarii pe care-i visa Băsescu. Dar școala românească pregătește privitori. Din ce în ce mai mulți privitori, postaci și aplaudaci. N-avem și nici nu vom avea vreun cuvânt de spus în croirea viitorului omenirii și, implicit, al nostru. Nu contăm pe nicăieri, trebuie să fim fericiți dacă suntem lăsați să ne strecurăm pe sub mesele bogaților lumii. Scenariul Idei Auken și al Oanei Bogdan este deja realitate pentru cei mai mulți dintre români. Cei care trăiesc într-o țară deja închiriată, care nu le mai aparține.

A cui e România? De la cine o închiriem? Habar n-am. Vom afla când se vor desecretiza documentele.

2 comentarii

  1. #1

    Astea sunt deja maruntisuri.Vedeti ce se intampla in Australia ? Domnisoara Greta cearta politicienii pentru clima, dar pentru 500 milioane de animale moarte in Australia pe cine certam ? Pe Dumnezeu, ca permite asa o catastrofa ? Nu ne mai putem face planuri pe termen lung. Oricand putem primi o ” boaba ” nucleara si se duce totul dracului !

  2. #2

    Pe langa mulți privitori, postaci și aplaudaci au fost uitati “negationanistii”: Jos…, Jos…, Jos…! Vine cineva cu o idee despre Sus…?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.