Oricît e de unionist și de pro-occidental, nici în visurile sale cele mai îndrăznețe poetul Emilian Galaicu-Păun nu și-ar fi închipuit că un președinte al Republicii Moldova, și au fost mulți, va îndrăzni să spună că Putin, criminalul țar roșu al Rusiei dat în urmărire internațională, va fi arestat pe aeroport dacă va călca la Chișinău.
Cristian Teodorescu: Ai fi crezut că un președinte al Republicii Moldova se va încumeta vreodată să spună că-l arestează pe președintele Federației Ruse, dacă-l prinde la Chișinău?
Emilian Galaicu-Păun: Să începem de la faptul, uimitor în sine, că, aşa cum au mers lucrurile de la independenţa din 1991 încoace, n-aş fi crezut în veac să avem un preşedinte femeie, şi încă o Mare Doamnă! Nu că femeile ar fi lipsit în politica moldovenească, dar cele care ajunseseră la vîrf – Eugenia Ostapciuc, preşedinta Parlamentului RM, Zinaida Greceanîi, prim-ministru, şi una, şi alta sub preşedinţia lui Voronin, ultima poreclită Zina Carabina, după ce a ameninţat că va da ordin să se tragă în protestatarii din 7 aprilie 2009 (ca să dau doar două exemple) – mai degrabă au cîntat pe vocea a doua, într-un spectacol (de prost gust!) regizat de alţii. Din contra, Maia Sandu şi-a creat propriul partid, PAS, a reuşit să pună capăt, în 2019, regimului Plahotniuc, iar în 2020 să-l învingă în alegerile prezidenţiale pe Igor Dodon, omul-marionetă al lui Putin. (A nu se uita că întreg sistemul politic din RM a lucrat împotriva dnei Maia Sandu – suficient să vă aduc aminte cum PSRM s-a aliat cu Patidul Şor, pentru a o destitui din postul de prim-ministru, în toamna lui 2019 –, şi totuşi domnia-sa nu s-a lăsat înfrîntă.) Ei bine, eu cred în curajul acestei femei, curaj pe care l-a demonstrat recent, cînd preşedintele Tatarstanului, Rustam Minnihanov, un putinist înveterat, nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. După un asemenea gest forte, nu cred că preşedintele Federaţiei Ruse – căruia în popor i se spune bunkernîi ded (bătrînul din buncăr) –, de mai bine de-un an persona non grata pentru lumea liberă, arde de dorinţa să ne facă „o vizită de lucru“. Nu doar că nu-i binevenit în Republica Moldova, dar exact în aceste zile are loc la noi summit-ul Comunităţii Politice Europene, cu cei cca 50 de preşedinţi de state & prim-miniştri prezenţi la faţa locului. Se poate un afront mai mare pentru omul cel mai detestat de pe planetă care se mai crede „omul cel mai puternic“?!
C.T.: Putiniștii de la Chișinău o acuză pe Maia Sandu că vrea să rupă Moldova de CSI, ceea ce, zic ei, ar duce la daune economice incalculabile pentru fosta republică sovietică. Așa să fie?
E.G.-P.: Răspunsul se conţine în întrebare, mai exact în sintagma „fosta republică sovietică“ – tocmai pentru a nu ne întoarce, sub nici o formă, în URSS-ul de altădată, e nevoie de a denunţa toate acordurile CSI, ceea ce se şi întîmplă. Între timp, mare parte a economiei moldoveneşti s-a reorientat spre piaţa europeană; în special sectorul viticol, supus embargoului rusesc ori de cîte ori Moscova voia să pună presiune pe Chişinău, s-a modernizat într-un ritm susţinut, astfel încît vinurile noastre devin nu doar competitive, ci şi foarte apreciate în întreaga Europă. (Nu stau să număr medaliile de aur de la tot felul de concursuri pentru nişte vinuri de soi – în tot cazul, nu-s mai puţine decît medaliile de aur ale luptătorilor & luptătoarelor noastre de la ultimul campionat european…) Altfel spus, cei care trăiesc cu capul în televizor (chiar dacă s-au dat mai multe legi ce interzic propaganda rusească pe teritoriul RM, încă nu am scăpat de atacurile informaţionale ale Moscovei) să fie buni să-şi deschidă frigiderele, pentru a vedea de unde provin majoritatea produselor. Taaare le mai pasă putiniştilor de bunăstarea noastră! (Amintesc şi că-şi merită soarta de vreme ce s-au pus în poară cu Matușka Rusia!)
C.T.: Înainte de imensa manifestație din Chișinău de la 21 mai, rusofilii credeau/sperau că de acolo va începe un război civil. Visează ăștia cai verzi pe pereți sau e posibil așa ceva?
E.G.-P.: S-a lucrat mult şi pe toate căile pentru a-i descuraja pe oameni să vină la Adunarea Moldova Europeană din 21 mai; în ciuda tuturor eforturilor, moldovenii au ieşit în număr mare (cca 100.000) în Piaţa Marii Adunări Naţionale, iar feţele oamenilor radiau! Am fost acolo de la bun început, am trăit un sentiment înălţător, foarte mîndru de concetăţenii mei. Paralel, o jalnică mînă de oameni, aduşi în mod organizat la contramitingurile din Bălţi, Orhei şi Comrat, fiefuri ale sovietismului, îşi clamau prietenia cu Rusia lui Putin, urlînd „Jos Maia Sandu!“ şi că ei sînt poporul. Şi cei 100.000 din PMAD ce-s?! Altfel spus, nu cred într-un posibil război civil în RM, rămîne însă pericolul rusesc, chiar dacă pe moment atenuat graţie luptei eroice a ucrainenilor; şi tocmai de aceea a fost nevoie de această demonstraţie de unitate, Adunarea Moldova Europeană din 21 mai. Şi încă – nu cai verzi pe pereţi visează neprietenii noştri, ci tancuri performante, cu sute de cai-putere, dar de primit în dotare, tot ucrainenii le primesc, de la marile puteri europene.
C.T.: AUR, această coloană a cincea a Rusiei, o acuză pe Maia Sandu că nu vrea unirea. Cine le cîntă în strună, dacă le cîntă, la Chișinău?
E.G.-P.: Îți amintesc că la ultimele alegeri parlamentare din România, AUR nu a ieşit pe locul întîi în Basarabia, de unde scontau acest lucru după ce mai multe formaţiuni „naţionaliste“ i s-au raliat pe faţă, RM dînd României un singur senator AUR. Am auzit voci care-i cereau doamnei preşedintă, imediat după invazia Rusiei în Ucraina, să revendice Bucovina şi sudul Basarabiei – ce să zic, frumos ne-ar fi stat să ne alăturăm lui Putin! Iar Iurie Roşca, ex-preşedinte al Frontului Popular, chema să ne rugăm pentru mai grabnica victorie a pravoslavnicelor trupe ruseşti asupra Occidentului ateist. Celebra frază a ex-preşedintelui Igor Dodon, rostită la un miting în Găgăuzia în timpul campaniei electorale – „Rezistaţi încă puţin, ai noştri (adică soldaţii ruşi!) sînt aproape!“ – spune mult despre războiul informaţional de gherilă dus de coloana a cincea pe teritoriul nostru. Mai trist e cînd foşti colegi de ACUM, actualmente preşedinţi ai unor partide zise „pro-europene“ de sub 1% în sondajele de opinie, nu ezită să dea în Maia Sandu, cu argumente împrumutate şi din retorica AUR, şi din cea a PSRM, pentru a-şi face capital politic. Înţeleg bine de ce se întîmplă toate acestea – după peste 30 de ani de aşa-zisă independenţă (în cadrul CSI!), Republica Moldova se află, poate pentru prima oară, în situaţia de a întoarce definitiv pagina rusească & sovietică, odată cu intrarea sa în familia europeană ca stat (că bună parte a cetăţenilor moldoveni de mult învaţă şi muncesc în UE), iar asta ar însemna point of no return. Or, cei care au crescut – cu mari sacrificii, în numeroase cazuri – în logica viitorului luminos, tocmai ei ne dau acum drept model trecutul sovietic care „a făcut din ei oameni“, adică … homo sovieticus!
C.T.: Care sînt pericolele imediate pentru Maia Sandu și pentru Republica Moldova?
E.G.-P.: Fără a pune semn de egalitate între Maia Sandu şi Republica Moldova, cert e că orice ameninţare care ar plana asupra dnei preşedintă va periclita negreşit şi viitorul statului; nici un alt om politic de la noi nu a ştiut să se identifice cu ţara sa într-o măsură mai mare – lucrul acesta s-a văzut şi la mitingul din 21 mai. Dincolo de pericolul extern, mereu prezent – la frontiera noastră de Est are loc un război sîngeros, al Rusiei împotriva Ucrainei –, oricine subminează ordinea de drept, fiind în solda Kremlinului sau a oligarhilor fugari, după mine reprezintă un pericol. Altfel spus, dacă pînă în 2020 pericolul venea dinspre stat – doar furtul miliardului cît face! –, în noile condiţii cetăţenii mai puţin loiali – ţării, şi nu preşedintei Maia Sandu personal! – pot periclita (o şi fac, ori de cîte ori sînt aduşi organizat – şi plătit cu banii jos! – la proteste în faţa Preşedinţiei) bunul mers al lucrurilor. Nu mă aştept la loialitate de la coloana a cincea, dar oamenii de rînd ar trebui să-şi pună întrebarea de unde au venit, în ultimii doi-trei ani, sute şi sute de milioane de euro în RM, ceea ce a permis compensarea tarifelor la gaz şi energie electrică, atunci cînd acceptă să iasă la un miting de protest pentru 400 de lei moldoveneşti (cca 100 de lei românești).
Are „Marea Doamna” asa un aparat de propaganda la dispozitie… Nea Nicu ar fi invidios. De fapt, cred ca invidioasa e si Faraoanca noastra, „Marea Doamna” Kovesi. Dat fiind ca fanii celor doua se suprapun atat de bine, ma intreb ce s-ar face, saracutii, daca ar avea de ales intre cele doua Faraoance.
Se suprapun, dar nu în totalitate. E și greu; Soros, nesoros, dna Sandu are studii la Harvard. „Faraoanca”, cum inspirat ii spuneți, parcă nu…
Tăutule, ăla de la care ți-ai luat numele s-a fript cu cafea la Stanbul. Pe tine te-a flambat vodca pe-acilea?
Tocmai mă întrebam ce-or mai fi făcînd mancurții de la Chișinău și fanii lor de pe partea asta a Prutului!