Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Fabricile de știri false

Zoom Fabricile de știri false

Săptămâna trecută, Digi24 a prezentat o cunoscută memă de pe Internet ca fiind un reportaj despre războiul din Ucraina. Pentru publicul care n-a prins toată nebunia cu Internetul, e ca și cum ai difuza desene animate cu Mickey Mouse și-ai spune că-s imagini surprinse cu camera ascunsă. Ca și cum ai vedea un discurs televizat al lui Iohannis și te-ai mira că ditamai plăvanul încape într-un televizor plat. Există, în acele imagini de la Digi24, o doză infinită de naivitate. Deja îți vine să-i dai premiul Pulitzer lui Radu Tudor, care a comentat imagini dintr-un joc și le-a prezentat ca scene de război din Ucraina. Măcar erau niște reproduceri bune, dacă nu erai familiarizat cu jocul te puteai păcăli ușor. În cazul reportajului de la Digi24, era nevoie pur și simplu să nu fi intrat pe Internet în ultimii 15 ani și să n-ai prin preajmă pe nimeni care a făcut asta. E o greșeală imposibil de explicat.

Până când ți-o explici. La fel ca-n cazul imaginilor de pe Antena 3, nu neapărat jurnaliștii sunt de vină, cât ce se cere de la ei. Se discută continuu, se transmit noutăți, se difuzează imagini care (ce bine!) te pot afecta emoțional. Televiziunea de știri, cu nevoia ei permanentă de a te ține la curent, de a-ți livra noutăți, a luat-o chiar și înaintea războiului. Luptă bieții oameni pe frontul din Ucraina ca să nu se repete Prelipceanu și-n jurnalul de la ora 22. Orice crâmpei de realitate e transformat într-o posibilă știre de pe front. Orice zvon, orice speculație e un unghi suplimentar din care putem aborda tema cea mare e războiului.

În goana asta după informații noi, aproape că e imposibil să nu vii și tu cu unele din burtă. Sau să nu iei niște povești de pe jos, să le cureți bine de praf și să le prezinți ca și cum ar fi o perspectivă inedită asupra războiului.

Pare că principala sursă de fake news sunt televiziunile de știri. Nu una anume, ci ideea de televizune de știri, de post care-ți livează informații 24 de ore din 24. Uneori, pur și simplu nu sunt atâtea chestii importante de relatat. Și din cauza asta, orice capăt de vorbă, orice crâmpei de poveste scoasă din context o să ți se pare demn de breaking news, pentru că n-o fi el adevărat, dar măcar e ceva nou față de știrile repetate în prima parte a zilei.

2 comentarii

  1. #1

    Ba e manipulare curata, pe fata.

    • #2

      unii ar spune ca e prostie curata si de o parte si de alta … e din ce in ce mai greu cu manipularea

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint