Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Factorul Pleșoianu

Zoom Factorul Pleșoianu

Tirada exaltată a tînărului Liviu Pleșoianu la congresul PSD a pus mulți delegați pe gînduri. Unii ar fi votat în păr pentru el, numai că obligațiile de partid, stabilite la masa verde cu o seară înainte, i-au făcut să renunțe. Alții, însă, au văzut o formă de protest împotriva coaliției conservatoare care ar fi predat partidul Serviciilor. În lipsa oricărui discurs articulat, revolta lui Pleșoianu e o gură de aer proaspăt într-o atmosferă îmbîcsită de slugărnicie și conformism. Viorica Dăncilă a recitat programul de guvernare al lui Liviu Dragnea uitînd să-i amintească numele, Eugen Orlando Teodorovici s-a prezentat cu un monolog superficial și egoman, Cati Andronescu a părut să-și recapituleze pierderile de memorie, iar restul n-au contat. De aceea, poate că doar o dresură de urși l-ar fi întrecut pe Pleșoianu în popularitate.

Una peste alta, noua vedetă a PSD, Pleșoianu, a ajuns căpetenia unui plan B, elaborat de marii refuzați ai partidului, incitați de Codrin Ștefănescu. Ei vor să construiască o alternativă la conducerea canonică, Dăncilă-Teodorovici-Fifor, pentru cazul că noua corabie s-ar clătina la moțiunea din septembrie. Mai mult, în cazul în care PSD va opta pentru o candidatură din interiorul partidului la prezidențiale, vor să construiască o platformă de popularitate pentru Pleșoianu și să-l impună la congresul următor drept candidat.

Planul B se bazează nu numai pe nemulțumiții civili din partid, ci și pe sprijinul societății civile, spre care tinerețea și deschiderea lui Pleșoianu pot să arunce punți. Singura problemă majoră e discursul monomaniacal pe Justiție, care ține pe Facebook și la televizor, dar nu cînd cauți sprijin electoral în afara bazinului propriu. Pleșoianu nu și-a făcut pînă acum cunoscute opiniile în alt spațiu de dezbatere decît sfera securismului judiciar. Prin urmare, pentru a-și depăși nișa de fundamentaliști anti-Kövesi, tînărul protejat al Antenei 3 trebuie împins către temele mari ale politicii.

Pleșoianu e tînăr, inteligent, agreabil și degajă un aer de onestitate, ceea ce îl face o pasăre rară în PSD. A investi în imaginea lui și a-l ajuta să se construiască e o idee bună și ambițioasă. Numai că, dat fiind timpul scurt pînă la prezidențiale, tînărul are nevoie de o trambulină care să-i crească înălțimea politică. Asta ar fi doar președinția partidului. Ca și în cazul lui Iohannis, care a candidat imediat ce a fost plantat în fruntea PNL, alegerea lui Pleșoianu în fruntea PSD la congresul următor ar fi pasul obligatoriu pentru a-i pune vîntul necesar în pînze.

Numai că una ca asta se poate face doar peste cadavrele proaspeților aleși. Iar în jurul lor s-au adunat deja armatele dese și de neînvins ale oportuniștilor de serviciu.
Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale