Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Fiți ungurenii voștri!

Zoom Fiți ungurenii voștri!

 

Astăzi, PDL și Inițiativa Civică De Centru Dreapta vor să scoată lumea în stradă, în București, pentru a protesta. Pentru a arăta lumii întregi că și ei pot coagula mulțimi care să strige împotriva dictaturii. Trec peste faptul că este un plagiat ieftin al întâmplărilor din Piața Universității de la începutul anului, dar nu pot să trec peste faptul că în toată campania electorală pentru locale PDL a evitat mitingurile și marșurile pentru că s-ar fi văzut clar că nu mai are susținere populară.

 

Destul de nasol, pentru un partid membru al marii familii a popularilor europeni, să fii nevoit să-ți faci lansările de candidați județeni indoor, în săli de teatru sau de cinema cu doar 200-300 de locuri. Ce s-a întâmplat la București întărește, de fapt, acest lucru, în sală fiind prezenți doar candidații din toată țara. Și nici ăia toți.

Dar azi, PDL vrea să iasă în stradă, iar Mihai Răzvan Ungureanu nu vrea să lipsească de la eveniment, chemându-și și el simpatizanții la o coagulare cu aprobare de la primărie. Este singurul gest normal făcut de fosta putere în ultimii 3 ani, de când băile de mulțime au început să cam pută nasurilor din ce în ce mai fine ale noilor îmbogățiți ai politicii. M-aș bucura ca la adunarea protestatară a PDL & Asociații să vină mii de oameni. Zeci de mii.

Dar și mai mult m-ar bucura altceva, pentru că, teoretic, cei de la mitingul de azi se consideră elita țării, oamenii de dreapta neasistați social etc.

Într-o țară în care cel mai bun fotbalist al tuturor timpurilor a fost “Maradona din Carpați”, pentru un popor care e obișnuit ca pictorii să-i fie numiți “Micuța Picasso”, iar compozitorii “Micul Mozart”, într-o țară în care Elena Udrea și Andreea Paul aspiră să fie nu ele însele, ci “Noua Doamnă de Fier”  (deși, din punct de vedere al consistenței materialului, una pare mai degrabă femeia de cauciuc a unui exilat pe mări, iar cealaltă are inteligența sclipitoare a unei buturugi tălâmbe), m-ar bucura enorm ca miile, zecile de mii, sutele de mii de manifestanți pro-PDL să fie, totuși, individualități.

Dacă Piața Universității din 2012 a transmis un mesaj important, acela nu a fost “Jos Băsescu”, ci devoalarea unei realități în care, din 1.000 de oameni, nu vei mai găsi în ziua de azi nici măcar 100 care să aibă o cauză comună. Zecile de grupuri și mesaje disparate care au fost prezenta acolo au spus, celor care au vrut să audă mai mult decât lozincile anti-guvernamentale, că “mahalaua ineptă” este compusă din ce în ce mai mult din indivizi, iară nu din mase de manevră. Dacă n-ați înțeles asta, istoria a trecut pe lângă voi ca pe lângă niște cai de povară, cu ochelari de firmă, dar unidirecționali.

Dacă astăzi, Mihai Răzvan Ungureanu se va urca pe un cal alb și va strigă voievodal “Fiți ungurenii mei!”, iar milioanele de manifestanți pro-PDL vor cădea în extaz, înseamnă că “mahalaua ineptă” din ianuarie, viermii și ciumpalacii au dat o lecție elitei cu papion, smartphone, ghilimele și ajutor de șomaj. 

Dar, poate, nu va fi așa. Poate veți avea o răbufnire de orgoliu și veți fi popești, ionești, voinești, paleologi etc, etc. Poate veți gândi cu creierele voastre și veți vorbi cu ale voastre cuvinte. Poate veți înceta să fiți pinalți, fălci, fluturi, udri, berceni, olteni, toaderi, ridți, turcești, boagii, cristoi, ponți, antonești, zgoni, năstași, cetepei, crețulești, nicușori dani. De-abia când vom realiza împreună că nu mai trebuie să fim “ungurenii” nimănui pentru a putea spune ceea ce avem de spus, de-abia atunci vom putea ncepe să vorbim despre reforma statului.

1 comentariu

 1. #1

  si veti fi voinesti? pai pisi ala instelat vorbeste fix ca oltean (sigur n-a facut scoala aia de aparare sau cum dracu-i zice? un fel de baneasa la FF pentru retarzii din politica). doar paleologu a dovedit un creier si chiar a inceput sa fie simpatic (mie, cel putin), in timp ce tovarasii lui de partid se prabuseau. un articol care a inceput fulminant, a continuat frumos si s-a impotmolit nevolnic in niste intorsaturi silogistico-filozofice.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Cum să nu murim

  19 ianuarie 2021

  Mihai Eminescu a învățat să moară cu mult înainte de-a muri la un azil de nebuni și-a mai murit o dată cînd a ajuns nume de cofetărie în orășelele de […]

 • Școală să fie, dar și pușcărie!

  19 ianuarie 2021

  România se împarte iar în două: vaccinații și ceilalți. Elixirul Pfizer vine în doze mici și selective, așa că viața normală are de stat la coadă încă multe luni. Așa […]

 • Ce frumoasă vaccinare!

  19 ianuarie 2021

  „Trebuie să fim pregătiți și tocmai de aceea am convocat astăzi o întâlnire cu ministrul Sănătății și cu experții din domeniul vaccinologiei. Am evaluat stadiul pregătirilor României și am discutat […]

 • Metamorfoza țăranului român

  12 ianuarie 2021

  Dacă pînă acum cinci-șase ani mă dădeam de ceasul morții că boarea societății de consum a ocolit satele românești, astăzi cantitatea de supermarket-uri și de superbet-uri pe cap de băștinaș […]

 • Vaccinați, băieți, orice, numai vaccinați!

  12 ianuarie 2021

  Campania de vaccinare a devenit o tristă eroare de vorbire. Iohannis și-a retras capul din prompter și l-a lăsat pe bietul colonel Gheorghiță să încaseze singur cartușele urii populare, pe […]