Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Fratele cel Mare ține libertatea-n gheare

Zoom Fratele cel Mare ține libertatea-n gheare

Puțini au observat, și mai puțini au îndrăznit să vorbească:

noua Lege Big Brother a trecut de Parlament și se îndreaptă, pîș-pîș, spre pixul promulgator al președintelui. E o lege îmbunătățită și nu prea, adică mărește perioada de reținere a datelor personale de la șase luni la trei ani, dar, spre deosebire de vechea lege, ia în calcul existența unui judecător.

Problema cu SRI, ca de altfel cu toate instituțiile care dețin gheare și colți,

e obsesia puterii. Serviciile respiră și există doar în această logică. Vor să controleze, să supună, să-și securizeze resursele. Fiecare organism – biologic sau social – are tendința să-și lățească umbra. SRI are și instrumentele. Extinderea domeniului luptei nu e, așadar, doar o preocupare monomaniacală, ci și o atitudine legitimă.

Pe vremea cînd hobbit-ul Hellvig din Comitatul Sibiului era plantat în fruntea Serviciului, Curtea Constituțională zdrobea Legile Big Brother așa cum îi strivea Aragorn pe orci. Cele trei legi Big Brother, respinse ca neconstituționale de CCR, sînt:

– legea care îi obliga pe furnizorii de telefonie și Internet să rețină datele personale ale utilizatorilor pe o perioada de șase luni, fără ca vreunui judecător să-i fie cerută părerea;

– legea care-i obliga pe operatorii de telefonie mobilă să solicite datele personale ale cumpărătorilor de cartele PrePay;

– și legea securității cibernetice, care dădea autoritatea națională în domeniul siguranței cibernetice pe mîna SRI, adică lăsa o instituție militară să controleze viața civililor.

Ca urmare a acestui insucces constituțional,

George Maior, fostul șef al SRI, și-a dat demisia. La capătul mandatului său de nouă ani am aflat, prin deciziile celor nouă judecători, că în România s-au interceptat convorbiri și mail-uri după pofta inimii, fără ca vreo lege să îngăduie așa ceva. Maior a fost trimis ambasador în America, în timp ce cadavrul politic al lui Toni Greblă, unul dintre judecători, se usca pe treptele DNA-ului.

Aceste convulsii ale sistemului scriu, de fapt, lunga listă de asalturi asupra libertăților individuale. În ultimul deceniu, SRI a încercat să-și acopere cu hîrtii puterile sporite acordate de Traian Băsescu. A produs, astfel, prin intermediul multor instituții-paravan, hotărîri, decizii, memorandumuri, dar mai rar legi acoperitoare. E binecunoscută situația de adîncă ilegalitate în care SRI, numit “autoritate națională în domeniul interceptării telecomunicațiilor”, trage cu urechea. Prin simetrie perfectă, CCR a demonstrat că, în materie de mail-uri, băieții aveau aceeași subțirime legală.

Acum, așa cum se cuvine într-un stat lucid,

confruntat cu provocările unei lumi globalizate și acut violente, bîntuită de conflicte asimetrice, hibride și înghețate, forțele politice s-au pus de acord și lucrează la portretul legalist al unui SRI – chipurile – cumințit. Lucrarea se execută pe un fundal în care vedem politicieni alergînd cu procurorii pe urme și lideri desfigurați de perspectiva arestului preventiv.

O societate timorată de răsuflarea Serviciului, infestată de acoperiți și derutată de partide politice care poartă uniformă nu are cum să-și mențină atenția trează. Ultima lege Big Brother vine, așadar, cu problemele ei.

Iar problemele ei constau în faptul că operatorii de telecomunicații și Internet sînt obligați, în baza legislației încă nereformate, să pună la dispoziția SRI instalațiile de culegere, iar Serviciul are acces nedemonstrabil, dar permanent, la datele noastre personale.

În 2009, Autoritatea Națională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal,

un prieten teoretic al victimelor, a dat o decizie în care listează, între “categoriile de operațiuni de prelucrare a datelor cu caracter personal care prezintă riscuri speciale pentru drepturile și libertățile persoanelor”, următoarele domenii de curiozitate SRI: originea rasială sau etnică, convingerile politice, religioase, filozofice ori de natură similară, apartenența sindicală, apartenența la un partid politic sau o organizație religioasă, datele cu caracter personal privind starea de sănătate sau viața sexuală, datele genetice, biometrice și datele care permit localizarea geografică a persoanelor, inclusiv în scop de cercetare științifică.

Cînd vorbești, adică, la telefon cu cineva care e pus sub ascultare, datele tale personale de tip geografic (adresa), biometric (vocea), religios (dacă înjuri), sexual (dacă înjuri de mamă) sau filozofice (dacă vorbești despre bani) sînt la dispoziția unor necunoscuți, fără ca ție să-ți treacă prin cap că sistemul și-a întins umbra asupra ta.

Pachetul Big Brother și-a început revenirea prin ușa din dos. La ușa din față stau îmbrățișate zîmbetul și frica. Nevoia de modernizare e unul din sloganuri, așa cum altul poate fi “lucrul bine făcut”. De la un timp, ecuația de putere se rezolvă între victimă și opresor. Cine se teme mai tare de celălalt va pierde.

O mică firmă curajoasă se luptă cu ANCOM

(un alter ego tehnic al Serviciului) la Curtea de Apel. Enigma Systems operează telecomunicații, iar ANCOM o forțează, așa cum procedează cu toți operatorii, să pună la dispoziția SRI infrastructura de comunicații aflată în proprietatea ei. Pentru că procesul pare să aibă un final cu emoții, SRI s-a implicat și el în proces, ca intervenient în favoarea ANCOM. Dacă va exista destul curaj judecătoresc, o decizie în favoarea firmei Enigma va crea un precedent devastator. SRI nu va mai putea asculta ilegal, ci va trebui, într-un tîrziu, să-și facă rost de o lege.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Tot la vorba mea raman: un teuton dispus s-o promulge sa fie, ca judecatori binevoitori precis s-or gasi!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]