Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Futezătorul 2011: un necrolog

Zoom Futezătorul 2011: un necrolog

Ca la sfîrşitul fiecărui an, mă uit în oglindă şi mă gîndesc: „Încă sînt în viaţă. Înseamnă că a fost un an bun“. Şi dacă sînteţi ca mine, adică bucuroşi că respiraţi, haideţi să ne aducem aminte de cei care nu mai fac treaba asta şi să fim mulţumiţi că nu sîntem printre ei.

Acum cîteva zile am văzut o poză cu un domn care a murit. La prima vedere părea a fi Emil Boc, fotografiat cu ochii mijiţi, probabil de la lumina puternică sau de la un început de conjunctivită. La o cercetare mai atentă, mi-am dat seama că de fapt era Kim Jong Il, dictatorul coreean. A fost un an foarte prost pentru dictatori. Gaddafi a fost împuşcat în cap, după ce a păţit la fund lucruri care i-ar provoca o grimasă pînă şi lui Cătălin Botezatu. Nici Mubarak nu stă prea bine, mimînd comă şi cancer, poate-poate sensibilizează destul opinia publică încît să-l lase să moară de moarte naturală.

Anul acesta a murit şi Steve Jobs. Nu am cumpărat niciodată un produs de-al lui, pentru că toate iChestiile mi se par nişte variante mult mai scumpe şi mai simpliste ale unor chestii pe care deja le am. Pentru hipsteri a fost un nou Mesia. Mai subţire, mai uşor şi mai user friendly.

La actori, o amintim pe Elizabeth Taylor care, prin moartea ei, a surprins pe toată lumea. Mai ales pe mine, pentru că eram sigur că murise din 1998, sau 2006, maximum.

Şi n-avem cum să o uităm pe Amy Winehouse. Găsită cu vreo 73 de droguri în ea. Ocazie cu care ştiinţa a descoperit o duzină de droguri de care nu mai auzise. Aparent, se formase o simbioză între toate acele droguri, ele reuşind să se susţină unul pe altul. Probabil s-a lăsat de unul şi s-a prăbuşit toată şandramaua.

Norvegienii sigur n-or să-l uite pe Anders Behring Breivik, teroristul care a omorît peste 80 de oameni, demonstrînd că nu trebuie neapărat să fii maro, bărbos şi musulman ca să faci ceva în aşa hal de oribil, şi că oamenii sînt capabili de atrocităţi indiferent de rasă, naţionalitate sau religie. Şi nici japonezii nu cred că-s prea în largul lor după chestia aia cu centrala nucleară şi tsunami-ul, care le-a demonstrat că se poate aşa ceva şi fără să-şi bage Godzilla coada.

Dar urmează un nou an. Eu de la el îmi doresc să mă ţină destul de în viaţă încît să scriu rubrica asta şi peste 12 luni şi pe voi la fel de vii încît să o citiţi. Şi dacă se poate, aş vrea ca la anul, fix pe vremea asta, să scriu un articol asemănător despre un domn. Na, nu vă spun cum îl cheamă, că e urît să vorbeşti despre cine speri să moară în 2012. Tot ce zic e că rimează cu Şmion Şmiliescu.

5 comentarii

 1. #1

  Finalul n-a avut haz defel.
  Mai bine scriai cu umor despre cei care au ajuns prin spitale, la un pas de moarte, imbuibati de carnoace si alcool.

 2. #2

  ca intotdeauna, scrieti foarte inspirat. sa dea dzeusa vi se imlineasca toate dorintele !!! laamulti ani cu sanatate.

 3. #3

  Frumoasa recenzie a lui 2011. Sa ne uram un am interesant 2012 acum! 🙂

 4. #4

  ai grija ce-ti doresti ca s-ar putea sa se intample 🙂

 5. #5

  Piticule free, tu traiesti pentru a enerva curvele virgine! Si pe Mircea Badea, desi el nu mai e virgina! Iti doresc sa te citesc si la anu’, si sa povestesti mai in amanunt despre Shmion Shmiliescu si despre altii aproape la fel ca el. Amin!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]