Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gabi Firea, pentru noi, e Harry Houdini 2

Zoom Gabi Firea, pentru noi, e Harry Houdini 2

Houdini n-avea la dispoziție, pe vremea lui, televiziunea. Nu avea contract cu Discovery și nu realiza sezoane întregi bazate pe un iluzionism pe care camerele și post-producția îl fac din ce în ce mai puțin credibil. Nu. Harry Houdini era un iluzionist autentic, unul dintre aceia care-și desfășurau activitatea direct sub ochii oamenilor, putând fi atins, pipăit, pentru ca la final să se poată urla “Este!”. Asemeni lui Houdini, deși e destul de obișnuită cu televiziunea, unde a lucrat o viață întreagă, este și doamna primar general Gabriela Firea. Teoretic, cel puțin. Domnia-sa își desfășoară activitatea sub ochii larg deschiși ai consilierilor atenți veniți din opoziție. În spatele acestor consilieri stau bucureștenii. Mulți dintre ei, interesați de orașul lor, se uită, de asemeni, cu mare atenție la toate mișcările primăriței care are la dispoziție cel mai mare buget al unul oraș românesc: peste un miliard de euro.

Una dintre reușitele cele mai celebre ale lui Houdini este dispariția unui elefant, cu tot cu dresorul său, fix de sub ochii oamenilor strânși la hipodromul din New York ca să vadă năzdrăvănia. Deci da, oamenii se uitau la Houdini, se uitau la elefant, se uitau la dresor, când, puf, ia elefantul și dresorul de unde nu-s.

Cam așa se întâmplă și cu Gabriela Firea și bugetul Bucureștiului. Se uită lumea la purcoiul de bani, se uită la primăriță, se uită la străzile care ar trebui asfaltate și, deodată, ia purcoiul de bani și asfaltul de unde nu-s. Înlocuiți asfaltul cu orice altceva vreți, dar n-aveți, iar situația e aceeași.

Și, totuși, banii dispar chiar așa, fără urmă? Nu.

Să luăm doar un exemplu, devenit aproape banal. Pentru străzi (reparații și construcție) s-au cheltuit în primele zece luni ale lui 2017 doar 104,1 milioane de lei. În schimb, pentru instituțiile de cultură și concerte, Primăria Municipiului București a cheltuit, tot în aceleași prime zece luni ale lui 2017, 308,6 milioane de lei. E drept, Bucureștiul are sumedenie de instituții de spectacole și concerte care trăiesc din banii Primăriei. Și nu e neapărat rău. Toate teatrele, de exemplu, de care suntem deseori atât de mândri, sunt susținute de Primărie. Dar nu acolo dispar, ca prin magie, banii.

CREART, o instituție care ține direct de PMB, are, în 2017, un buget de 58.949.000 de lei. Enorm. Enorm, mai ales, pentru ce face CREART. Căci CREART sparge 12,8 milioane de euro pentru o mulțime de șușe jenante, care atrag câteva sute de spectatori.

Știți concertele alea inutile, ținute seară de seară între 17 decembrie și 23 decembrie (anul acesta) în Piața Universității? Sunt o excelentă reclamă pentru Radio ZU, parte a trustului pentru care a lucrat primarul general, dar de plătit plătește CREART, cu bani din bugetul orașului. Seară de seară, în frig, eventual pe ploaie, câteva sute, uneori câteva zeci de oameni se uită la o scenă pe care cântă, pe bani grei, trupele considerate trendy de către organizatori. Bugetul evenimentului nu este public, dar e clar că nu există nici cea mai mică legătură directă între investiție și rezultat.

Asemeni acestui eveniment, de-a lungul anului au loc în București tot felul de șușe cu puțini spectatori și bugete enorme. Șușe care nu aduc absolut nici un beneficiu orașului. Ei bine, aceste șușe costă, anual, cu 3,8 milioane de lei mai mult decât reparația străzilor.

Când Primăria din Cluj a investit pentru demararea Untold 3,5 milioane de lei, Curtea de Conturi a sărit de curul lui Văcăroiu în sus că nu e legal. Pentru că Untold a adus oameni și bani în Cluj, poate de aia. Bine că e legal, însă, să investească PMB 58,9 milioane de lei în nimic ce produce nimic.

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    A sărit la curu lui Văcăroiu dar a capitalizat alt primar/premier.. mai mic.. Că ăștia micii sunt viitorul, nu?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint