Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

GABRIEL DIACONU: „Nu le pot ierta micimea sufletului în momente critice pentru acest popor“ (2)

Zoom GABRIEL DIACONU: „Nu le pot ierta micimea sufletului în momente critice pentru acest popor“ (2)

Am ajuns în situația neverosimilă în care„deștepții“ se vaccinează „la chiuvetă“ și mai și plătesc pentru asta medicilor care le fac cheful. Cînd guvernul provizoriu se face niznai, luat cu alte treburi, iar în Parlament moare cu zile o lege a vaccinării. Cine e de vină, totuși, pentru toate astea în cea de-a doua parte a interviului cu medicul psihiatru Gabriel Diaconu.

Cristian Teodorescu: Totuși, de ce are Frosa din piață mai multă încredere în ce-i zice vecinul de tarabă decît în ce-i spun medicii de la ATI?

Gabriel Diaconu: Motivele sînt multe, dar pesemne cel mai important de introdus aici e conceptul juridic de bonum, non malum sau, cum ar spune Gică Hagi, „să fie bine, ca să nu fie rău“. Vecinul îți vrea binele, poate e mai înțelept decît tine, poate are un copil la facultate la București. Doctorul de la ATI e departe de viața ta, nu știe cum trăiești tu, cum îți cîștigi traiul. Vorbeam mai devreme de comunism. Mijlocul pervers, dar suprem, prin care dictatura naționalist-socialistă românească a înlănțuit jumătate de secol oamenii a fost să introducă pretutindeni cultul suspiciunii față de elită, față de burjui, față de occidental, față de avut. Eram egali în sărăcie. Eram la fel de gri, de persecutați, de urmăriți. Drept urmare, verticala societății era, prin forță și teroare, nivelată. Adaugă la asta planul programatic al comuniștilor, de inspirație stalinistă, să asmută oamenii împotriva oamenilor, prin facilitarea economiei „la negru“, prin încurajarea „plăților informale“ către autoritate, către avocat, către procuror, către doctor, și obții radiografia prezentului. Inepțiile care ies în discursul public nu vin din neant. Vin direct din caietul agitatorului de acum 60 de ani și mai bine. Toată mîzga asta s-a filtrat prin 30 de ani de „tranziție“ spre democrație. Altă traumă. Cel mai mare exod al românilor, din istorie. Inclusiv al doctorilor. Creșterea dramatică a inegalității sociale. Dacă secolul „comunismului“ ne-a unit și ne-a făcut egali, în sărăcie și ură, capitalismul ne-a transformat în profund inegali și dezbinați, în distribuția sărăciei. Au apărut bogații și prea-bogații, și s-au trezit abandonați și sărăciți ceilalți.

C.T.: Nu înțeleg de ce ministrul Educației ia decizii în chestiuni care, de fapt, nu țin de competența lui, iar șeful Guvernului îl lasă să facă cum îl taie capul. S-au contaminat de la Frosa?

G.D.: Cîtuși de puțin. E același reces, același modus operandi de inspirație comunistă. Ca să păstreze aura supremației și idealismului „de model“ doctrinar, ideologii comuniști împărțeau „sarcini“ de obicei tocmai persoanei care nu trebuia. Astfel diluau responsabilitatea, pe de o parte (și prin asta limitau drepturi și libertăți), dar și mînjeau cu mizerie pe toată lumea din aparatul administrativ, guvernamental, încît să reiasă, simplu, că „nimeni nu e mai cu moț“. Hannah Arendt observă, de altfel, că acest fapt pînă la urmă banal, diluarea la extrem a responsabilității, făcea din toți criminali.

C.T.: Într-un clasament al vinovățiilor pentru catastrofa la care am ajuns, care sînt ocupanții primelor cinci locuri?

G.D.: Mi-e greu să fac un clasament. Ar însemna, chirurgical, că dacă extirpăm tumora, răul, facem bine pacientul. Dacă îi vedem pe vinovați în ștreang, ne rezolvăm problema. Or, dacă ai citit pînă aici, poate ai înțeles deja că sîntem interdependenți, toți în același carusel al perpetuării unor practici bolnăvicioase. E un echilibru instabil, toxic, disfuncțional. Românii votează niște oameni de mică factură și nepregătiți, să-i reprezinte pe scala puterii democratice. Partidele propun, mai apoi, oameni în poziții de autoritate pe care nu sînt pregătiți s-o exercite spre binele comunității. Fiecare ajunge pe-o cracă a succesului de unde se teme ca de dracul să pice în cap. De catastrofă e responsabilă, strict, pandemia și doar pandemia. Lăsată de capul ei, asta face o molimă. Nu e nici prima, nici ultima. Vorba lui Eminescu, „vine, vine, calcă totul în picioare“.

C.T.: Și-n afară de pandemie?

G.D.: Trebuie să o spun, fiind o amenințare sanitară, principala culpă revine corpului sanitar și celor învestiți cu autoritate asupra lor. Noi, medicii, sîntem vinovați primii. Nu caut să pun anatema pe doctori sau pe sistemul nostru de sănătate. Dar este elefantul din încăpere. Pot ierta președinte, premier, secretar de stat că nu știu ce este aceea o bacterie sau un virus. Pot să le scuz inepția cînd vine vorba de sănătate publică, de igienă, de cum se organizează o rețea de prevenție sanitară. Dar slăbiciunea corpului medical, „armata“ noastră în lupta cu boala, n-am voie să o iert. Noi, această generație de doctori, trebuie să dăm seamă și pentru eroism, și pentru salvarea de vieți, dar și pentru că am fost atît de vulnerabili. Nici n-am convins, nici nu ne-am opus ticăloșiei instituțiilor. Nu sîntem victime, astăzi. Mulți au fost și rămîn complici aberației.

C.T.: Sînt însă și mulți medici care spun ce e de spus, în afară de cei pe care-i vedem la televizor și pe care-i acuză idioții de dictatură, fiindcă nu ei fac legile și nu ei sînt cei ce dispun. Așa că nu ei sînt ca Moise care și-a condus poporul prin deșert.

G.D.: E guvernul nimerit să conducă țara prin restriște. Puteau să fie roșii, galbeni sau albaștri. Nu contează. Sînt români, pentru români. Nu le pot ierta micimea sufletului în momente critice pentru acest popor, poporul nostru pînă la urmă. În nenorocitul ăsta de popor sînt cimitirele părinților noștri, ai mei și ai tăi. Sînt verișorii, bunicile, neamurile îndepărtate, oamenii cu care ai copilărit. Tu, ca guvernant, n-aveai decît o singură treabă care n-avea voie să te lase să dormi: să aperi țara de necaz. Ai și altă zi cînd ai să te poți îmbogăți sau să-ți tragi spuza pe turta ta. Dar să te porți ca un om fără conștiință, fără rădăcini, fără conștiința neamului tău, asta e de neiertat.

C.T.: Pînă la cinci mai sînt trei locuri.

G.D.: Pe locurile trei, patru și cinci poți să pui educația, respectul pentru lege și reprezentanții ei, Poliție, Jandarmerie, Armată etc., iar la final, de-abia la final, omul de rînd. Pentru că și omul de rînd e vinovat. Dar într-o lume liberă, într-o societate a sufletelor, pe el trebuie să-l lași la urmă și, inevitabil, să-l ierți. Omul de rînd, dacă totul va fi funcționat bine pînă aici, devine acea făptură pe care iluminismul a văzut-o „înzestrată cu anumite drepturi fundamentale, inalienabile“, respectiv cu libertăți. Dar sîntem noi, toți ceilalți, deasupra lui, care sîntem aici să-i veghem totuși viața și credințele? Noi i-am greșit. Nu poți să schimbi ce nu înțelegi ca fiind o problemă. Ne-am rupt de omul de rînd. Și e timpul să ne găsim drum înapoi.

Citeşte mai multe despre:

4 comentarii

 1. #1

  Si daca 25 de tari UE opresc vaccinarea cu Astra Zeneca si restritioneaza administrarea Moderna si J&J sub o anumita varsta, a cui este ineptia vinovata? Si daca valurile de infectari se plimba prin Israel, Irlanda, UK, Germania si alte tari cu peste 75% populatie vaccinata, a cui este chiuveta? Si daca numarul de decese fara comorbiditati la noi este acelasi cu numarul de decese de la ei, a cui este minciuna? Si daca OMS balbaie folosirea / nefolosirea mastii, recomanda apoi da contraindicatii pentru Remdesivir, a cui este constiinta? Decat atat (sic!): mai cititi articolul acesta peste vrei 3-5 ani si verificati pe unde o fi opinatorul principal Diaconu… in caz ca nu uitati rapid, din motiv de Alzheimer, plictiseala sau oricare altul…

 2. #2

  lipsa de respect duce la aceasta distanta. Distanta e chiar masurabila si este egala cu lungimea jetului cu care isi arata dispretul Liiceanul fata de stirbii aia.

 3. #3

  Germania, populatie de 4 ori mai mare ca Ro, rata vaccinare 67%, decese la jumatate fata de Ro, majoritatea in landurile estice. De ce acolo, o fi vreo intimplare sau si aia au fost imbecilizati de comunism?
  Danemarca, 7 milioane, 75% rata de vaccinare, 2-3 decese pe zi.
  Portugalia, 11 milioane, 85% rata de vaccinare, 8 decese.
  Despre ce vorbim aici?

 4. #4

  E mereu actuala zicerea lui Tudor Ghorghe:
  ,,N-am nevoie de deştepţi! Mediocri, cât mai mulţi!
  Proştii care-i promovăm sunt mai buni decât cei culţi.
  Ei nu-ntreabă, nu gândesc, fac ce vrem și e de-ajuns!
  N-are sens să-i bănuiesc c-ar avea vreun gând ascuns…’’

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
 • Peisaj cu tractor românesc trăgînd cu lanțul de Coloana Infinitului

  23 aprilie 2024

  Scuip sînge ca Bălcescu și nu sînt în Sicilia, să-mi scurm în cimitirul săracilor culcuș. Goniți-mă cu pietre să întregesc familia celor cu țara-n traistă, de sila voastră duși. Cînd […]

 • Nebunii care se visează președinți

  22 aprilie 2024

  Gafa cu desemnarea lui Cîrstoiu pentru Primăria Capitalei va avea consecințe la celelalte alegeri. Împreună și separat, PSD și PNL vor pierde voturi, vor fi obligate să-și schimbe tactici, oameni […]

 • Monologul unui telefon cu fise, rămas fără certificat de revoluționar

  16 aprilie 2024

  Prea mult sictir, prea multă operetă și un exces nebun de figuranți, a mai rămas puțină Julietă și un profesor de-ngropat talanți, și-o urmă de Romeo în culise descoperită de-un […]

 • Adio, Army

  15 aprilie 2024

  Cînd aliatul Rusiei atacă Israelul și se pregătește să complice și mai mult socotelile de securitate ale lumii civilizate, te întrebi iar, a suta oară, unde sînt banii armatei române. […]

 • Invitație la nuntă

  9 aprilie 2024

  Nimeni nu-i simte îngerului lipsa (mecanic de-ntreținere în cer). Veniți să reparați Apocalipsa, că dă Natura în marșarier! Cel care-a scris că veacul ăsta jalnic va fi religios ori de […]

 • Generalii lui Piedone

  8 aprilie 2024

  De cînd Piedone a devenit preferatul sondajelor, o armată de scarabei politici a început să fojgăie pe lîngă el ca împrejurul unui tomberon. Voiculescu i-a organizat o lansare fastuoasă la […]

bijuterii argint