Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Gardul și leopardul unei cărți excelente

Zoom Gardul și leopardul unei cărți excelente

Aș fi citit cartea Anei Maria Sandu și dacă Pereți subțiri n-ar fi fost recomandată drept roman. Cele 17 povestiri din volum, care au legătură între ele, compun laolaltă o lume cu toate ale ei, încît față de cît de încăpător a devenit romanul, și Pereți subțiri  poate fi citit ca atare. Doar că poate stîrni obiecții pe care precizarea autoarei, făcută într-un interviu, după apariția cărții, că de fapt e vorba de un grupaj de povestiri, le face inutile. Cu condiția, firește, să citești interviul înainte de a deschide Pereți subțiri.

Îmi place cum scrie Ana Maria Sandu încă din volumele ei anterioare. Dar cum fiecare carte își are soarta ei, vorba clasicilor, m-am bucurat că și aici prozatoarea are în mînecă ași pe care-i etalează surprinzător, dar de fiecare dată la momentul potrivit.

Cine locuiește la bloc va recunoaște în povestirile volumului toate motivele pentru care îți vine uneori să-ți iei lumea în cap. Din cauza vecinilor, dar și din pricina alor tăi ori chiar fiindcă ajungi să nu te mai suporți, totuși nu-ți vine să dai vina pe tine însuți.

Aidoma chitului care l-a înghițit pe biblicul Iona, un bloc cuprinde în burta lui diverși urmași ai lui Iona, oameni care trăiesc separat, dar care vrînd-nevrînd știu tot ce li se întîmplă celorlalți aflați în pîntecele acestei balene de beton. Pereții care ne separă ne și leagă unii de alții, în mult mai mare măsură decît ne-am dori. Iar casa scărilor, unde ne întîlnim vecinii, ajunge adesea terenul unor necruțătoare dueluri verbale, dacă nu chiar al unor conflicte fizice care au loc uneori cu discreție, dar cel mai adesea cu țipete întărîtate, menite să-i scoată și pe ceilalți din alveolele lor.

Blocul însă mai poate îngădui și prietenii temeinice sau secrete relații amoroase între vecini, e martorul schimbărilor de generații, încît, în afară de propria sa istorie, această balenă indiferentă la cine îi pătrunde în cartea de imobil devine depozitara unor mărturii care îi pătrund în pereți, la fel ca o inscripție din care următoarea persoană înghițită de chitul biblic află că „Aici a stat Iona”.

Judecînd după Pereți subțiri, Ana Maria Sandu  ar putea susține oricînd un doctorat în psihologia conviețuirii la bloc. Această carte îi dovedește expertiza. (O spun ca unul care a trecut prin trei blocuri, în trei cartiere ale Bucureștiului care nu seamănă unul cu altul.)  Capitolele, sau mai bine zis povestirile din acest volum, n-au toate, după gustul meu, aceeași valoare, dar sînt scrise cu un talent și cu un aplomb epic atît de consistente încît te fac să treci și peste scamele, puține, pe care Ana Maria Sandu le-a uitat pe covorul textelor ei.

De ce e mai bine totuși ca Pereți subțiri să fie citită (cartea!) ca o colecție de povestiri și nu ca un roman? Pentru că altfel i-aș fi reproșat autoarei că simpla apariție în povestirile ei a unor personaje care trec de la un text la altul, chiar dacă între ele există legătura de spațiu și uneori de rudenie, nu duce la apariția unor relații romanești între ele. Titlul, care trimite, inteligent, la suprapersonajul care e blocul, m-ar fi putut face să spun că aceste 17 povestiri pot fi citite și ca un roman. Atîta doar că, atunci cînd deschizi cartea, ți se spune că vei citi un roman. Dacă n-aș fi văzut și interviul în care Ana Maria Sandu  a spus că, de fapt, n-a scris un roman, aș fi avut mai multe obiecții. Cred, însă, că autorul trebuie să se hotărască ce a scris înainte de publicare, nu să ne sfătuiască apoi, nevinovat, să nu credem în tot ce se scrie într-o carte. Căci atunci cînd a dat „Bun de tipar”, din punctul ei de vedere, Ana Maria Sandu știa că își recomandă textul ca roman.

Ana Maria Sandu, Pereți subțiri, Editura Polirom, 2017.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • O dublă înmormîntare

  22 mai 2018

  Înainte s-o cotească de-a bușilea spre infern printr-un tub de ciment folosit la canalele de irigații din pustiul libian, Muammar Gaddafi, observînd că trădarea trăiește în concubinaj cu ofițerii din […]

 • Evreunul contra Israel?

  22 mai 2018

  Ca dovadă că prostia nu e monopol PSD, șeful PNL a făcut o plîngere penală pe adresa Torei iudaice, acolo unde legea talionului, a ochiului scos și a dintelui spart […]

 • Când Dragnea și Orban se joacă de-a Messi

  22 mai 2018

  Liviu Dragnea a luat politica externă pe cont propriu. Nu i-a cerut-o nimeni, nu exista nici o presiune, aproape că nu aveam ceva numit ”politică externă”. Și-atunci, în infinita-i înțelepciune […]

 • Convertirea pescarilor

  15 mai 2018

  Duhnea Ierusalimul ca o străveche bute, Imperiul avea platfus și nu primea nici vești și cum dădeam cu vîrșa prin bălțile stătute, de mila Lui ne-am transformat în pești.   […]

 • Iohannis la numărătoarea morților

  15 mai 2018

  “A fost nevoie să moară oameni ca această demisie să se producă”, zicea Klaus Iohannis, în noiembrie 2015, cînd norocul său politic incendia clubul Colectiv și îi aducea pe tavă […]