S-a făcut frumos afară și vara așteaptă după colț. A venit, deci, sezonul mitingurilor electorale, al simpatizanților aduși în căldură sute de kilometri și-al liderilor care se cred importanți și puternici doar pentru că se urcă pe scenă și niște oameni obligați să-i aplaude chiar îi aplaudă.
Doar că există o mică problemă. Nu toți românii știu cum trebuie să te comporți la un miting electoral. Pentru că n-au avut democrație când erau mici, unii manifestanți fac gafe elementare, care le strică tot cheful colegilor de miting. Pentru ei am alcătuit acest ghid practic
1) Nu arunca hârtii pe jos
Nici măcar bancnote de un leu, cu care vrei să scoți în evidență cât de ușor pot fi cumpărați simpatizanții partidului pe care nu-l vrei la putere. Dacă vezi că cineva aruncă hârtii de un leu pe jos, apleacă-te după ele, adună-le și ia-ți o bere la pet, ca să arăți că nu-i nimic greșit în a te bucura de viață cu ultimii lei din buzunar. Dacă nu bei alcool pentru că ești cu mașina, bagă-i la pariuri pe toți.
2) Nu lovi alți oameni cu pancarta
Știu, pare un sfat de bun-simț, însă regula asta are un schepsis. Se aplică și-n cazurile în care nu ești de acord cu simpatiile politice ale acelor oameni. Dacă te întâlnești cu cineva cu care nu ești de acord, cel mai bine e să-i explici în cuvinte raționale unde greșește, dar de la o distanță sigură, ca să nu te plesnească în timp ce-i vorbești.
3) Nu aduce oameni cu forța
Dacă vrei să arăți că ești un politician popular și iubit de oameni, nu-i aduce cu forța în căldură și aglomerație. E o practică barbară și profund nedemocratică. Demnitatea omului stă în faptul că are liber-arbitru. De aceea, trebuie să-i lași liberă posibilitatea de a alege: fie vine la miting, fie, dacă nu vrea, e liber oricând să-și piardă locul de muncă sau susținerea primarului din localitate.
1.233 de vizualizări