Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Groapa de gunoi din oraș, parte a conceptului Smart City

Zoom Groapa de gunoi din oraș, parte a conceptului Smart City

Încă puțin, dragi prieteni, și vine ziua aia în care toată lumea își va aminti că există un oraș pe nume Alba Iulia. Ei bine, Alba Iulia nu e doar locul în care s-a înfăptuit Unirea, ci e un adevărat Smart City. Are și diplomă. Căci, știe toată lumea, important nu e ceea ce e. Mult mai importantă e percepția, iar Alba Iulia e perceput drept un model de absorbție de fonduri, un model de administrație. Ce mai, nu doar Alba Iulia, ci întreg județul Alba e un fel de județ-fanion al pedelismului, pardon, al penelismului. Iar dacă o să ajungeți de 1 Decembrie la Alba Iulia, poate că ar fi bine să vizitați nu doar cetatea, catedralele, muzeul și crîșmele ori standurile cu mici, ci ați putea chiar face un popas în primul cartier – de la intrarea dinspre Cluj-Napoca –, unde se poate observa cea mai sublimă groapă de gunoi din cîte există în localitățile patriei. În oraș, între case, lîngă un depozit de cereale și un altul de gaz, a răsărit o veritabilă groapă de gunoi, care nu pare să respecte nici cele mai elementare norme. Și, din păcate, ăsta e doar un exemplu al unei realități care va putea fi regăsită, în curînd, în mai toate orașele patriei.

Sisteme de management integrat al deșeurilor, găuri negre pentru banii europeni

Încă dinainte să fim trași în UE, băieții și fetele de la Bruxelles ne-au pus în vedere că, în Comunitate, nu merge așa cum a mers pînă acum, că nu putem avea pe lîngă orașe, în care să aruncăm ce și cum vrem. Că, practic, trebuie să avem niște sisteme de management integrat al deșeurilor. Bașca, ne-au și dat bani să ne apucăm de treabă, încă din perioada de pre-aderare. După care ne-au dat și mai mulți bani, doar-doar om face și noi ceva. Și am făcut, în cel mai pur stil rom‚nesc. Doar cîteva din toate județele patriei au reușit să aibă, pînă la ora asta, acele sisteme de management integrat al deșeurilor, cu rampe ecologice, stații intermediare de sortare și tot ce trebuie. Alba nu e printre ele. La ora asta, gunoaiele din județul Alba sunt cărate și depozitate pe la Tîrgu Jiu sau Satu Mare, că doar acolo mai primesc gunoaie. Sau sînt, pur și simplu, depozitate pe șeștache, în gropi improvizate pe la margine de oraș. Asta e situația. Depozitul ecologic, unde sînt finalizate lucrările, stă închis. Prin bunăvoința Consiliului Județean, care încă din 2007 a frecat-o cu grația unora precum doar la partide mai găsești. Stațiile de sortare nu-s funcționale, licitațiile sînt în curs, sînt contestate și se așteaptă. Ziua de mîine, anul următor, un alt deceniu.

Cu contractul pe făraș și gunoiul în oraș

Schrödinger, dacă ar trăi azi, ar vrea să trăiască în județul Alba. De ce? Păi, unde în altă parte mai ai și n-ai în același timp niște servicii de colectare a deșeurilor? Fiți atenți. Pînă prin septembrie, încă funcționa contractul semnat cu Polaris M Holding. Apoi, însă, băieții de la Constanța au pierdut licitația. Cîștigătorii, RER-RWE, care au cîștigat licitația, au zis că se apucă de treabă din prima zi de contract, cu condiția să fie funcțional noul sistem de management integrat. Adică să aibă stațiile de sortare funcționale, să aibă depozitul ecologic funcțional și așa mai departe. Ceea ce, pe motiv de licitații și contestații, nu e posibil. Deci mai așteaptă. Așa că administrația locală a activat clauza aia de urgență, care-i mai obligă pe Polaris să stea trei luni. Ăia, plini de chef de muncă, stau. Și, bineînțeles, mai mult stau. Orașul colcăie de gunoaie, dar nu-i nimic, că vine ea și iarna, cu zăpada care are să acopere tot. Între timp, pentru că asta e situația, băieții au improvizat un fel de rampă temporară. Un fel de loc de sortare, gen. După cum se vede în poze.

Blatul autorităților, pentru că, decît deloc, mai bine așa

Depozitul ăsta de gunoi e un veritabil focar de infecție. Colcăie de șoareci și șobolani, iar levigatul se scurge direct în pămînt. Nu există nici măcar o urmă de amenajare. Practic, cei de la Polaris au închiriat o hală dezafectată de la firma unui fost securist / fost prefect de Alba și au început să depoziteze gunoi în curte. Au dus și o cisternă, pe care au plasat-o undeva în curte și despre care zic că e locul în care adună levigatul. În imediata lor proximitate există o firmă care repară vagoane și care riscă să piardă contracte cu parteneri externi, în caz că vin ăia în vizită și văd mizeria. O altă firmă, tot în proximitatea gropii de gunoi, are silozuri de cereale și face export în Siria. E o problemă sanitară, dar, mna, fiind în Siria, merge și așa. O altă firmă din zonă e un depozit de gaz lichefiat. Noroc că e iarnă. Vara, locul ăla – care funcționează așa de vreo doi ani – e o veritabilă bombă cu ceas. Autoritățile publice dorm pe ele și tac complice. Polaris M Holding e firma unui pesedist. Fostul securist/prefect, care le-a închiriat spațiul, e și el bine conectat la partidul roșu. Ca să fie bine, să nu fie rău, Polaris au pus-o șefă la Alba Iulia pe sora șefei de cabinet a primarului din Alba Iulia. DSP-ul închide ochii. Garda de Mediu – unde se va întoarce actualul prefect de Alba, după ce-l schimbă Ludovic Orban – doarme pe ea. La fel și APM-ul, care a autorizat infecția. Vecinii, disperați, scriu petiții peste petiții și așteaptă. La un control chiar a fost închisă groapa de gunoi. Timp de două zile. După care s-a revenit la normal. Se va ajunge și prin instanțe. Căci, pînă la urmă, mai departe de afaceri, e în joc sănătatea lor.

Ce se întîmplă nu are legătură cu normalul și nu respectă nici măcar normele minime de igienă, securitate și sănătate publică. Însă, în lipsa unei alte opțiuni, merge și așa. Iar la cum stau lucrurile, se pare că se poate și mai rău. Că are să fie și mai rău. Și totul din cauză că instituțiile statului o ard complice, cu privirea în altă direcție. Dar mai ales din cauză că acești campioni ai administrației, vedetele PNL din Ardeal, au reușit să nu reușească implementarea unor proiecte europene, timp de mai bine de un deceniu.

Așadar, veniți la Alba Iulia de 1 Decembrie, însă vă rog eu, nu lăsați gunoaie în urmă. Avem destule aici, și menajere, și politice!

 

Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

 1. #1

  Situatia e creata de consiliu, nu de Polaris sau de altii. Ba mai mult, ne-au rezolvat si o scumpire copioasa la colectarea gunoiului menajer prin noua firma de salubritate, care umbla din poarta in poarta cu un contract din care nu se intelege nimic, incomplet- caci ne dau numa o parte din el, nu si anexele, si care deja are preturile umflate, chiar daca firma nu s-a apucat inca de treaba, iar urmatoarele scumpiri se vor face “conform legii” – formulari abuzive, in contracte cu utilizatorii care nu au avut nimic de zis in negocierea sau formularea contractului.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Ciungul

  29 septembrie 2020

  Mîinile mele îmbătrînesc mai repede decît mine. Mă urc în tren și le văd în stînga și în dreapta. Mi se face cald și una îmi deschide politicoasă fereastra. Mă […]

 • Cea mai grea problemă a lui Nicușor

  29 septembrie 2020

  Chiar dacă teatrul de război pare să fumege peste cadavrele unor dinozauri, a fost o luptă electorală din care toată lumea a cîștigat cîte ceva. PNL a cîștigat ceea ce […]

 • Moët PNL!

  29 septembrie 2020

  Zumzăie fanfarele și sar cepurile butoaielor în întreaga țară: PNL a învins! Ce, pe cine, când și cum, încă nu se știe, dar e clar că a învins. PNL, partidul […]

 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]