Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ierusalimul politic și bunul Dumnezeu

Zoom Ierusalimul politic și bunul Dumnezeu

Am în familie două persoane care s-au dus în hagialîc la Ierusalim. Cel dintîi, din partea tatălui meu, înstărit negustor aromân, voia să se spele astfel de păcate. S-a dus la Ierusalim în anii ’20 ai secolului trecut. S-a întors de acolo cu o icoană sfințită și la sursă a Sfîntului Gheorghe, care a trecut de la un membru la altul al familiei pînă cînd a ajuns la mine.

E o icoană în care chipul Sfîntului apare într-o gaură a suprafeței de argint în care e înscris și restul trupului său. Să mă ierte crfedincioșii, dar icoana asta mi s-a părut, cînd am văzut-o, că semăna cu pozele de pe litoral, în care-ți băgai capul în cîte o butaforie de placaj pictat, din care fotografia te făcea să pari marinar sau pirat.

Altă rubedenie de-a mea, tatăl tatălui meu adoptiv, s-a dus la Ierusalim în scopuri deopotrivă religioase și lucrative. Ăsta era evreu, dar după ce s-a dus la Zidul Plîngerii s-a gîndit că ar putea cîștiga ceva bani din pămîntul sfînt al Ierusalimului. Așa că s-a întors la București cu cîteva kilograme de pămînt sfînt pe care l-a porționat în pachețele și pe care l-a vîndut amatorilor, creștini și iudei, dar fără mare succes, deși în pliculețele transparente în care pusese pămîntul sfînt se vedea că solul cu pricina nu semăna cu pămîntul autohton. Pe atunci evreii și arabii tocmai trecuseră prin războiul de șase zile pe care îl cîștigaseră evreii. Atunci însă, urmașii politici ai lui Moise nu s-au aruncat să declare Ierusalimul capitala statului lor, ci au rămas cu capitala la Tel Aviv.

Iată însă că acum, după mulți ani, politicienii din Israel au declarat Ierusalimul capitala statului lor. Ceea ce înseamnă că orașul sfînt pentru trei religii, dintre care două și-l dispută și teritorial, ar putea deveni capitala de stat a evreilor. În această dispută, Donald Trump a decis să mute ambasada Statelor Unite de la Tel Aviv la Ierusalim, în vreme ce majoritatea statelor europene și de pe alte continente nu cred în această mutare.

La noi, politic, lucrurile sînt și cu carne, și cu pește, adică Guvernul zice să fie primită această mutare, în vreme ce Președinția susține că n-ar fi cazul ca noi să acceptăm diplomatic o asemenea schimbare.

Probabil însă că această mutare politică a premierului Netanyahu va solidariza de partea lui și pe o parte dintre adversarii săi politici, care nu vor îndrăzni să i se opună pentru această despicare a nodului gordian din zonă. Dar cu ce urmări se va alege Ierusalimul de pe urma acestei mișcări politice cred că nici Bunul Dumnezeu nu știe.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale