În noiembrie 1980, un geniu tehnic neînțeles dintr-un orășel canadian pleacă definitiv în necunoscut cu camioneta sa, după ce le lasă bilețele apropiaților că ar fi fost invitat de extratereștri într-o călătorie interstelară. Șase ani mai tîrziu, undeva în munți, este găsit locul izolat al lansării sale spre stele: craterul cu resturile mașinii provocat de explozia dinamitei pe care o luase de-acasă.
Iunie 1969. Copilul de șapte ani Dennis Martin dispare fără urmă în pădure, în timpul unei drumeții montane cu tatăl și bunicul. Un martor declară polițiștilor că parcă l-ar fi văzut, cărat în spate de o bestie păroasă. Toate căutările rămîn însă fără rezultat: nici Dennis nu-i de găsit, nici arătarea misterioasă ahtiată după copii obraznici.
În San Francisco, fantomele din Chinatown vînează tinerii încă necăsătoriți, aducînd ghinion sau chiar moarte în familia lor. Așa au crezut, în 2012, toate cele cincizeci de chinezoaice în vîrstă, mamele speriate de indivizi necunoscuți și convinse să apeleze la un vraci care, după un ritual de exorcizare a duhurilor malefice din toate obiectele lor de valoare, aur, argint, bijuterii, bani, le scăpau de necazuri. Și de aceste bunuri. Polițiștii alertați de cei țepuiți descoperă că e o veche escrocherie asiatică inițiată în Hong Kong, în 2003, cînd peste cinci sute de creduli și-au pierdut astfel întreaga avere.
Cadavrul unei fete de 16 ani găsit într-o pădure din New Jersey, în 1972, creează o adevărată psihoză în media, după ce un reverend local sugerează c-ar putea fi sacrificiul unui cult satanic. Acuzațiile de activitate ocultă și vrăjitorie adresate așa, la general, unor eventuali adepți ai lui Charles Manson nu ajută cu absolut nimic la lămurirea circumstanțelor decesului fetei.
Out There: Crimes of the Paranormal readuce în atenția telespectatorilor opt cazuri americane rămase nerezolvate de multă vreme, prelungind misterul și continuînd speculațiile pe tema factorului paranormal. În interviurile cu persoane mai mult sau mai puțin relevante pentru fiecare caz, amintirile povestite pe un fundal sonor sinistru sînt desenate cu tot felul de monștri închipuiți. Deși nu există nici o probă, nici o fotografie, doar mărturiile unor oameni îngroziți, șocați, care cred că au văzut sau auzit ceva neobișnuit, se perpetuează ideea că ceva inuman ar fi fost implicat în dispariția sau moartea acelor persoane și că autoritățile au știut, dar n-au vrut să recunoască oficial asta.
Teoriile conspirației se bazează pe superstiții, pe lipsa de educație a publicului. În ultimii douăzeci și ceva de ani, în loc de mijloc de informare, Internetul s-a consacrat mai mult ca o sursă de dezinformare. A democratizat prostia la scară internațională, dînd voce și audiență mondială năucilor insistenți în elucubrațiile lor, ciudaților care se cred investigatori de fenomene paranormale, sfertodocților care confuzează și mai tare lumea. Imaginația bolnavă și credința populară în mituri și legende moștenite din gură-n gură, înflorite de fiecare generație, țin loc de capacitate de analiză și logică pentru analfabeții funcțional din ce în ce mai mulți ai secolului XXI care nu mai știu să distingă ce e real și ce nu, ce-i adevărat sau fals, ficțiunea putînd deveni pentru ei oricînd realitate. Oricît de ridicole ar părea, au mare succes la mase teoriile absurde ale unor indivizi fără dinți în gură care cred sincer că Pămîntul e plat și că există reptilieni care mănîncă oameni și conduc lumea.
În aceste condiții, cînd dispariția sau moartea victimelor nu sînt încă elucidate, mintea lor odihnită creează scenarii supranaturale evenimentelor inexplicabile altfel. Accident? Sinucidere? Răpire? Crimă? Prea banal. Pentru naivii care cred în extratereștri, Big Foot sau Yeti, există o singură explicație: Bau-Bau e de vină.
Out There: Crimes of the Paranormal, 2024-, antologie documentară a unor cazuri bizare, produs de frații Duplass, opt episoade de 38-50 de minute, difuzat de Hulu, disponibil pe Disney+.