Marcel Ciolacu are, zilele astea, o nouă problemă care să-l preocupe și să-i bântuie gândurile: pe cine va unge la șefia Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații. Nu de alta, dar pe 11 mai, adică acușica, expiră mandatul de șase ani al președintelui, început pe 11 mai 2017. În 2017, în noiembrie, președinte al ANCOM a fost pus Sorin Grindeanu, deși mandatul de președinte începuse deja, în mai, după cum am mai spus. Modestă compensație din partea lui Liviu Dragnea, care îl ușuise pe Grindeanu de la Guvern, după nici șase luni.
Nici Grindeanu n-a stat cine știe cât la ANCOM, demisionând în octombrie 2020, înainte de alegerile parlamentare. El a fost înlocuit în funcție, tot în octombrie 2020, cu Vlad Stoica, fost șef de cabinet al lui Victor Ponta. Vlad Stoica a ajuns președinte al ANCOM la propunerea PSD, având, însă, și voturile PNL, chiar dacă pe vremea aia cele două partide încă nu refăcuseră USL-ul.
Acum, că expiră mandatul președintelui, procedurile trebuie reluate, negocierile reîncălzite, voturile pregătite. Căci ANCOM, dincolo de faptul că gestionează, fără prea mare efort, un domeniu extrem de bănos, mai este și una dintre perlele coroanei pe care, la români, o poartă cei mai iubiți dintre sinecuriști, aproape ereditar.
Fiica lui Flutur, soția lui Zgonea, alte zeci, poate, de fiice și soții de șmecheri din politică și-au găsit, de-a lungul timpului, un loc călduț la ANCOM, pe salarii de 2-3.000 de euro. Chiar și soția generalului Răzvan Ionescu, prim-adjunctul SRI, a părăsit un job plătit cu doar 6.500 de lei, net, la Loteria Română pentru unul plătit cam dublu la ANCOM.
Așadar, pentru Marcel Ciolacu asigurarea continuității PSD la cârma ANCOM este o preocupare, că doar nu lași așa ușor din mână găina cu relații de aur…
Dacă Vlad Stoica va prinde sau nu un nou mandat la șefia ANCOM, este greu de spus. Important este ca funcția să rămână în marea familie social-democrată. Mai ales acum, că greșelile și deciziile proaste ale responsabililor Autorității sunt pe cale de a fi exonerate de orice responsabilitate prin încheierea unor asigurări de malpraxis.
Da, da, ați citit bine: ANCOM a declanșat procedurile de achiziție pentru „servicii de asigurare a răspunderii civile profesionale a președintelui, vicepreședinților și personalului ANCOM pentru prejudiciile cauzate cu ocazia îndeplinirii atribuţiilor specifice în exercitarea mandatului sau în temeiul contractelor individuale de muncă“. Astfel, „Asiguratorul va plăti în numele asiguraților toate prejudiciile rezultate dintr-o cerere de despăgubire formulate împotriva acestora, inclusiv cheltuielile de judecată, pentru fapte culpabile comise în exercitarea mandatului sau în temeiul contractelor individuale de muncă, în perioada asigurată sau în perioada de anterioritate.
Răspunderile asigurate vor include și răspunderea față de angajați referitoare la decizii prin care se încalcă legislația muncii (de exemplu: concediere nelegală, discriminare etc). Răspunderile asigurate trebuie să includă, fără limitare, și răspunderea persoanelor asigurate pentru prejudicii directe sau indirecte, sume de plată sau obligații stabilite în urma controalelor Curții de Conturi sau oricărei autorități publice/entități cu atribuții de control, audit și/sau reglementare în orice fel de domeniu, indiferent de denumirea acestora, amenzi, penalități, daune, venituri nerealizate etc. În situația în care ANCOM îi va despăgubi pe asigurați pentru prejudiciile cauzate, Asiguratorul va rambursa autorității toate sumele achitate în legătură cu faptele culpabile comise de către persoanele asigurate“.
În plus, „fapte culpabile sunt, dar fără a se limita la: orice încălcare a unei prevederi legale prin acțiune sau inacțiune, orice neglijență, omisiune, eroare, declarație/raportare eronată sau care induce în eroare sau orice act săvârșit de persoanele asigurate în exercitarea mandatului sau în temeiul contractelor individuale de muncă prin care asigurații cauzează ANCOM sau unor terțe persoane prejudicii care antrenează răspunderea acestora „.
Practic, orice ilegalitate ar comite șefii și angajații ANCOM, inclusiv una care produce prejudicii de până la 25.000.000 de euro, nu-i nicio problemă, plătește asiguratorul. Nu știm care-i părerea CCR, încă, dar ANCOM a făcut un mare pas înainte, stabilind, de facto, pragul pentru abuzul în serviciu la 25.000.000 de euro. Până la suma asta, totul e asigurat. Ce trece peste, Dumnezeu cu mila. Mai frumos este că ofertele trebuie depuse până pe 11 mai 2023, adică exact data la care expiră mandatul președintelui ANCOM. Slava.
Mai lipsește sa depună jurământul lui Hippocrat și poarte halate apretate