Există 1.650 de locuri pentru personalitățile celebre, dar îmbătrînite, ale sportului, științei și culturii. E vorba de indemnizațiile de merit care se acordă, anual, de Academia Română, dimpreună cu șefii uniunilor de creație și reprezentanții Parlamentului. Numărul e fix, dar oamenii, că sînt oameni, mai și mor și se schimbă, așa că încă nu-s toate ocupate. Dar sînt foarte rîvnite, pentru că-s bănoase. Deh, țară mică. Suma nu e foarte mare, da’ nici neglijabilă. Cît să nu ai grija zilei de poimîine.
Dar, cum știm din moși-strămoși, unde-s bani, puterea politică crește, că, fără ea, nu se poate. Prin urmare, chit că e pentru personalități, n-o să ne-mpiedicăm numai dintr-atîta. Am scris acum cîțiva ani că scriitori mișto (cum ar fi, de pildă, Radu Aldulescu, Răzvan Petrescu sau Cristian Teodorescu) n-au avut acces la indemnizație, dar politicieni iscusiți și serviabili, da. Cazul pe care îl pomenisem era al scriitorului-liberal Traian Dobrinescu, de care cred că nici familia nu are habar, dar care, în Parlament, a votat infama lege a timbrului literar. Iar distinsul poet, romancier și politician a binemeritat. Se pare că au atîrnat în balanță niște premii celebre, citez Premiul pentru proză scurtă „Tudor Arghezi“ (1985) și Premiul pentru proză scurtă „Gib. Mihăescu“ (1986). Dar cel mai tare e unul internațional, al unui sătuc din Italia. Unde în Italia? Habar n-am. Dovadă că se poate, dacă te susține chiar președintele breslei, care întîmplător te-a recomandat și e academician și membru al comisiei de validare.
Dar să nu plîngem la umbra meseriei de scriitor și să zburăm spre zări mai înalte. În 2021, Iulian Bulai, membru al aceleiași comisii, se lăuda că a reușit să-i blocheze, prin vot, pe fostul ministru Anton Anton și pe ÎPS Andrei Andreicuț. Cu ce argumente? Ex-ministrul Energiei Anton Anton fusese unul dintre cei mai incompetenți miniștri din Cabinetul Dăncilă, iar ÎPS Andrei Andreicuț dăduse cu subsemnatul la fosta Securitate. E drept, dl Bulai a dat de pămînt și cu poeta Daniela Crăsnaru, care nici laude comunismului nu adusese și nici căcat nu mîncase. Dar asta e altă poveste. E mai greu cu poezia, așa că hai să revenim la oile noastre negre. Cert e că i-a blocat. Și tragem linie.
Numai că, între timp, regulamentul s-a schimbat, dreptul de veto a fost abolit și – ce să vezi? – în 2022, proaspăta ministră a Educației, Ligia Deca, l-a propus din nou pe Anton Anton și… s-a rezolvat. Să nu credeți că omul avea nevoie disperată de bani. Nu. Nutrea o simplă, omenească nevoie de mai mulți bani. În decembrie 2020, Anton avea în conturi 525.000 de lei și 26.000 de euro. Tot atunci, încasa o pensie de 83.000 de lei și 16.000 de lei, ca membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România. Bun. Iar cum unde merge mia, merge și suta, îl votară și pe Pavel Năstase, propus de PSD ca ministru al Educației în Guvernul Grindeanu. Bănuiesc că numita indemnizație îi va folosi neapărat la achiziționarea unei hîrtii igienice cusute cu aur, întrucît dl Năstase avea depozite de 2,7 milioane de lei și 136.000 de euro.
Ah, invidie omenească! Cum vrei tu să cobori cu hîrzobul meritele unor asemenea celebrități!