Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Infractori fără voie

Zoom Infractori fără voie

Cîrciumă de cartier, oraș românesc de provincie, seara. Doru și Ionel, doi angajați ai Primăriei ieșiți după serviciu la una mică în barul interlopului local Adi, discută la mișto cum ar jefui ei o bancă: cum ar seta semafoarele ca să direcționeze mașina cu valori spre zona unde vor să dea spargerea, cum ar bloca traficul cu autospeciala lor de intervenții, cum s-ar tăvăli ei prin purcoiul de bani furați… mă rog, de-astea, genul de planuri fantasmagorice visate în noaptea de după vizionarea unui The Heist american și vorbite în gura mare, la bere, ca să impresionezi asistența. Gluma proastă a băieților pare, însă, o idee foarte bună pentru interlopul care-o preia din zbor și, în scurt timp, cei doi spărgători de ocazie sînt intimidați și forțați s-o pună în practică, cum au învățat din filme.

În afacerea de 2,5-4,5 milioane de euro intră pe rînd domnul Adi și gangsterii lui, un căpitan de Poliție, amanta sa minoră și aghiotantul personal de la secție, directoarea băncii, soțul și asistenta ei, agenții de pază ai blindatei, primărița șpăgară, preotul duhovnic al lui Ionel, barza din cuibul de pe strada lui Doru. Cam îngrămădeală în peisajul ăsta cu bani căzuți din cer, nu? Un întreg lanț al slăbiciunilor, complicităților și lăcomiei care se poate rupe fix la verigile cele mai slabe. N-avea cum să nu iasă prost pentru autorii ideii…

Pentru telespectatorul intrigat de premisele ridicole, cu șanse infime de-a se întîmpla vreodată în realitate, Bani negri funcționează doar ca un exercițiu de imaginație. Gîndită și realizată pentru publicul globalizat al platformei HBO Europe (cele șase episoade filmate în Piatra Neamț și Onești, decoruri perfecte pentru cadrele de oraș mic-mediu de provincie trase de la înălțime cu drona, au o imagine curată, europeană, complet diferită de cea a cartierelor-dormitor ponosite ale orașului românesc din filmele Noului Val), miniseria e o satiră a corupției sistemului, o farsă socială în care cei doi păcălici cu frica lui Dumnezeu sînt singurii care suportă consecințele. Ca român crescut aici, văzînd altfel anumite lucruri și înțelegînd mult mai mult decît se spune, citești printre rînduri adevărata morală a poveștii: viața în România, țara tuturor imposibilităților, și dihotomia discursului public al oficialităților te-au învățat că ăia buni sînt ăia răi și invers, iar ăla mic și slab e mai mereu vinovatul de serviciu care plătește pentru ăla mare și puternic.

Bani negri / Tuff Money, 2020-?, aventură românească tragi-comică în care plouă cu bani, scris și regizat de Daniel Sandu, difuzat de HBO, disponibil și pe HBO Go.
Citeşte mai multe despre:

1 comentariu

  1. #1

    multzam de descriere; reclama interactiva inserata intr-un joc online, nu m-a convins sa aflu ce si cum despre..

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale