Domnul Tîlvăr, Angelul nostru radios de la Ministerul Apărării, a fost la o întâlnire cu băieții mai mari din cartierul global. Între 17 și 19 februarie, Angel Tîlvăr a fost la Conferința de Securitate de la München. Au fost acolo Kamala Harris, Olaf Scholz, Manu Macron, ministrul de Externe al Chinei, Stoltenbergi, Moltenbergi și alții de același calibru.
Nici măcar biroul de presă al MApN nu a putut furniza presei imagini cu Angel Tîlvăr măcar călcând pe trena rochiței de bal a vreunui greu dintre cei anterior numiți. În schimb, Pavel Popescu, șeful comisiei de apărare din Camera Deputaților, a umplut net-ul cu selfie-uri făcute la München. Nu i-a scăpat mai nimeni, iar lui Macron i-a și declarat dragoste eternă într-un story, alegând, însă, o melodie cam nepotrivită, „Je t’aime, moi non plus“.
Dar revenind la Tîlvăr. Cu bugetul de cheltuieli antamat de Iohannis și de Ciucă pe aproape zece ani de acum înainte, Angel n-a prea fost o partidă pentru industriile de profil ale țărilor NATO. A prins și el un dejun de lucru oferit de omologul german, Boris Pistorius, precum și la dezbateri. Cum ar veni, ne-am afirmat din nou ca furnizori de securitate la Marea Neagră și la granița estică a NATO.
Cumva, văzându-l cam stingher, Airbus și Lockheed Martin, care veniseră la Conferința de Securitate de la München ca la o întâlnire cu fanii și principalii cotizanți, l-au invitat pe ministrul Apărării la niște discuții exploratorii. Tîlvăr a zis că, într-un fel, el i-ar fi agățat pe băieți, ca să vadă cum pot face ei niște proiecte împreună cu industria de apărare a României. Probabil s-a râs mult. Mult, în sensul de intens, pentru că de durat nu credem că întâlnirile au durat prea mult. După ce ministrul Apărării le-o fi spus comercianților de arme că cei 2,5% din PIB sunt deja promiși pentru diverse programe pe termen lung, dar că nu-i o problemă, că mai face el rost de bănuți, Airbus și Lockheed i-or fi mulțumit pentru frumoasele intenții, i-or fi dat un pix, un stick de memorie și o cană termos pentru cafea și l-or fi trimis elegant la plimbare.
Dincolo că este de un cinism uriaș să organizezi așa-zise conferințe de securitate la care inviți și vânzătorii de arme, să mai facă și ei un ban, e și mai greșit să nu insiști ca din partea României să participe direct președintele, nu un amărât și insignifiant ministru al Apărării.
O altă greșeală e să chemi un om ca Tîlvăr la shopping de armament atunci când e cu burta plină. Căci nu cu mult înainte de a pleca la München, ministrul Apărării participase la darea în folosință a celui de-al doilea sistem Patriot al armatei române.
Primul sistem Patriot comandat de România și plătit în avans în decembrie 2017 trebuia livrat, asamblat și pus în funcțiune la începutul lui 2019. A fost livrat de-abia în 2020, devenind operațional cu aproximativ 18 luni întârziere. Al doilea sistem trebuia livrat și operaționalizat în 2020. N-a întârziat decât cu trei ani. Restul de cinci sisteme Patriot, achitate integral din noiembrie-decembrie 2019, trebuie să fie operaționale în prima jumătate a lui 2024. Hai că nu e chiar așa nasol. Dacă o să le avem pe toate până în 2030, să ne declarăm fericiți. Oricum, atunci va trebui să cumpărăm niște upgrade-uri, că alea vor fi deja învechite.
pt Angel (sigur se uita la comentarii…) : dar eu am ajuns primul la Marrakech 🙂 si chiar de mai multe ori…