În timp ce alte popoare dau năvală în librării încă de la primele ore ale dimineții, românii se află pe ultimul loc în Europa la capitolul cărți răsfoite. Conform unui studiu recent, un român răsfoiește în medie trei cărți într-un an, de multe ori doar ca să caute niște bani pe care i-a lăsat între paginile câte unui volum.
„Adevărul e că în ultima vreme n-am mai răsfoit nici o carte“, recunoaște Remus C., un bucureștean de 32 de ani. „Pe vremuri, răsfoiam orice îmi pica în mână. De curiozitate, dar răsfoiam. Acum, însă, nu prea mai am răbdare să răsfoiesc cărți. Prefer să scrollez pe telefon, pentru că e mai la îndemână.“
Experții însă trag un semnal de alarmă. Răsfoitul e foarte important în formarea copiilor, pentru că învață gesturile pe care mai târziu le vor folosi ca să numere bani. Un copil care n-a răsfoit o carte în viața lui e un copil pe care-l poți păcăli cu ușurință atunci când îi dai restul.
Pe de altă parte, există și voci care spun că lumea se schimbă și că e normal să răsfoim mai puțin decât generațiile anterioare. „Acum există și alte tentații. Poți să butonezi telecomanda, să stai pe telefon sau chiar să cauți timp de o oră un film pe Netflix, pentru ca apoi să adormi înainte să se termine genericul de început. Tehnologia se schimbă, iar noi trebuie să ne schimbăm odată cu ea. Progresul n-are milă de cei care rămân în urmă“, a explicat fără chef un renumit psiholog, în timp ce răsfoia plictisit o revistă.
1 comentariu