Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Instituția amantei

Zoom Instituția amantei

Una dintre multele măgării cu care au fost întîmpinați la întoarcerea în țară românii din diaspora, în anii ’90, a fost faimosul și ineptul reproș că n-au mîncat salam cu soia. Lui Ion Rațiu, cel puțin, i se tot scoteau ochii pentru asta. Susținătorii FSN-ului îl acuzau că nu știa ce gust are salamul cu soia, la întîlnirile lui cu alegătorii. Habar n-aveau că Rațiu scotea de mulți ani pe banii lui, în străinătate, o revistă anticomunistă și anticeaușistă, Românul liber, și că pînă la revoluție încercase să-i convingă pe politicienii britanici și din Statele Unite să nu mai dea credit regimului de la București.

Urmaș de memorandiști, Ion Rațiu a spus de cîteva ori pe la întîlnirile electorale, cînd a candidat la președinția României, că el se luptase din străinătate pentru ca nici compatrioții lui din țară să nu fie siliți să mănînce acel salam al ceaușismului. Îi ajutase pe mulți dintre românii care se exilaseră. Cu unii s-a păcălit, cu cei mai mulți, nu.

Ciudat era însă că și unii dintre prietenii lui țărăniști îi reproșau că nu cunoștea gustului salamului cu soia, spunîndu-i că nu mai știa lumea din țară. Așa că îl sfătuiau să renunțe la papion și să fie mai atent la accentul englezesc cu care vorbea românește. La care Rațiu le zicea că nu se întorsese în țară să facă politică „deghizat”. Cît despre accentul său britanic, ăstuia, dragă, nu avea ce să-i mai facă, chiar dacă ar fi vrut.

Rațiu plecase din țară din cauza totalitarismului legionarilor care puseseră mîna pe putere. După ce comuniștii au ajuns să taie și să spînzure în România, Iancu – așa-i ziceau apropiații din țară și admiratorii  din exil – a făcut tot ce putea, pe cont propriu, să denunțe și să lovească în regimul de la București. Cred că după Regele Mihai, cu autoritatea sa din exil, Rațiu a fost al doilea mare român care s-a luptat, din diaspora, cu totalitarismul din țară, atacat în exil și de comuniști, dar și de legionari, care au încercat să-l compromită, pentru că nu erau în stare să-l manevreze. Legionarii, doar cu vorbe, Bucureștiul comunist – și cu mulți bani destinați anihilării vocii sale din diaspora.

Cînd Rațiu s-a întors în țară, pe urmele lui au fost puși foști securiști și foști turnători, pentru a-l scoate din competiția politică. Unii s-a băgat și în viața lui personală, acuzîndu-l că avea o tînără amantă, ca să-i distrugă popularitatea. Rațiu n-a fost prea deranjat de această acuzație și nici alegătorii nu s-au scandalizat, încît la noi instituția amantei, de pe urma căreia, pe vremea lui Ceaușescu, mulți și-au rupt gîtul politic, a devenit acceptată grație lui Iancu, cel care n-a negat niciodată că ar fi avut o amantă, dar nici n-a recunoscut că așa stăteau lucrurile.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100

Editoriale
romania100