Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Interviul de apoi. PATRIARHUL DANIEL: „Faraoneala e pentru săraki! Catedrala e barosăneală!“

Zoom Interviul de apoi. PATRIARHUL DANIEL: „Faraoneala e pentru săraki! Catedrala e barosăneală!“

Voci îngerești ridică imnuri de slavă înspre șiragurile de stele pe care o mînă meșteră le-a zugrăvit asupra cupolei. Reporterul este uluit, poate de cristalinul vocilor, poate de măiestria mîinii sau poate de licărul stelelor care, iată, pare să se răsfrîngă și asupra umerilor celor doi gealați bărboși care l-au luat în primire. Pare că în ochii albaștri care îl privesc zace o profundă neîncredere față de aproapele lor.

– Mă, tu nu ești ăla de săptămîna trecută? Ăla cu Parascheva? Și ce vrei acum? Interviu cu Patriarhul? Mai ai și tu răbdare, încă nu e moaște! E viu și nevătămat, deie-i Dumnezeu sănătate la cei 69 de ani…

– Nu zice 69 în biserică, păcătosule! îi tăie vorba primul gealat, cu un ghiont scurt.

– De ce, e păcat? protestă al doilea.

– Nu, e prea puțin! îi tăie primul elanul, frecîndu-și indexul și opozabilul într-un gest profund financiar.

– Banii fac discul plat al lumii să se învîrtă! își făcu al doilea mărturisirea de credință, nu care cumva să fie bănuit de erezie.

– Dar, preasfinți dumneavoastră, protestă reporterul, poate și mulțumirea sufletească e importantă. Poate că banii nu contează, de fapt, atît de mult!

– Sfinte Mugure, apără-ne pe noi, păcătoșii! strigară gealații îngroziți.

Întreaga catedrală se zgudui din temelii, vîntul șuieră amarnic prin termopanele rămase deschise, podeaua superbă, din marmură de Carrara, se crăpă în două și, din flăcări de lumînări și fum de tămîie, se întrupă în fața reporterului Daniel I, Preafericit, Patriarh al Moldovei, Ardealului și Țării Românești, Apărător al Credinței.

– Am auzit eu nițică blasfemie? zîmbi Preasfinția Sa, preabucuros să aducă un păcătos înapoi la turmă. Ia dă mătăluță mîna încoace și vino cu mine, să îți arăt calea cea dreaptă și să nu mai cazi în erezie!

Dar, văzînd că reporterul șovăie, adăugă cu voce ademenitoare:

– Drumul pe care te îndemn e pavat cu cele mai bune intenții. Unde mai găsești tu asemenea superofertă?

– Mă rog, admise reporterul.

– Roagă-te mai încolo, acum avem de vorbit! îi tăie vorba Patriarhul. Dolar, deschide-te! rosti el asupra unui perete și acesta se dădu deoparte asemeni unei uși secrete, călăuzindu-i pe cei doi într-o peșteră plină de minunății.

Îi trebuiră reporterului clipe bune ca să-și revină din uluială.

– Preasfinte, reuși el în cele din urmă să se smulgă din vraja mormanelor de bogății înșirate de-a lungul și de-a latul grotei, mi se pare mie sau Biserica are o pasiune arzătoare pentru bani?

– E așa cum ne învață Sf. Gheorghe Carlinul, îl dăscăli întîiul duhovnic al țării: „Dumnezeu e omnipotent și omniscient, dar nu se descurcă cu  banii!“. Așa că ne-am deschis noi buzunarele, să-I fim de ajutor.

– Vă cred, vă cred, spuse reporterul. Văd că îi faceți și casă Domnului. Cam mărișoară, dacă mă întrebați pe mine…

– Domnul e mare, deci și locul unde sălășluiește nu poate fi decît mare! tună Patriarhul.

„Pe logica asta, Iisus trebuia să fie cît Godzilla!“, gîndi reporterul.

– Da, preasfinte, dar vedeți, lumea zice că sfînta voastră catedrală e cam faraoneală…

– Pîrliții ăia au făcut trei piramide cu un sfert din banii pe care i-am băgat eu în Catedrală. Kyrie eleison, faraoneala e pentru săraki! Asta e barosăneală!

– Nu vă fie cu supărare, dar „barosăneală“ sună cam cocălărește…

– Am trei lănțăuri de neam prost la gît și port icoane cît capul de vițel de lapte. Ți se pare că eman bun gust alături de smirnă și tămîie? Zi mersi că nu te pun să mi te adresezi cu băr-boss și treci mai departe!

– V-ați supărat pe guvern că v-a anulat bairamul cu Sf. Parascheva și acum și cu Sf. Dumitru? încercă reporterul să schimbe vorba.

– Cum îndrăznești să-mi vorbești, păcătosule?!! se încruntă Patriarhul. Niciodată să nu pui termeni păgîni alături de sfinții noștri! Spune paranghelie, că sîntem biserică de rit bizantin! Dar ca să-ți răspund, deja nu mai contează, guvernul va plăti pentru ticăloșia sa!

– De la buget, înainte de alegerile parlamentare?

Preafericitul nu răspunse. Își mîngîie îndelung lanțurile aurite și un zîmbet larg i se întinse în barbă.

– Părinte, îndrăzni reporterul, pe care mulțumirea poleită a Patriarhului începea să-l scoată din sărite, ultima întrebare: Biserica a fost acuzată, în multiple rînduri, că arată puțină iubire față de persoanele aparținînd diferitelor minorități…

– Acuzație falsă și nedreaptă! bubui Patriarhul, înfocat de mînie pravoslavnică. Biserica Ortodoxă Română nu obijduiește pe nimeni și toți își au locul aici, în sînul ei, indiferent de cum i-a lăsat natura!

– Dar…

– INDIFERENT, AM ZIS! Poți să ai picioare de cal, gură de lup, obraz de scoarță sau pîntece de iapă, oricînd îți vei găsi locul alături de noi!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • De ce e mai coruptă stînga decît dreapta

  4 mai 2021

  Cine a furat mai mult: PDSR-ul lui Ion Iliescu în lungul și înverșunatul lui jaf din anii ’90 sau CDR-ul lui Constantinescu în haotica guvernare din anii 1996-1999? Cine s-a […]

 • Emasculata concepție

  4 mai 2021

  De ce se ratează complet partidele și politicienii așa-zis noi atunci când ajung la putere sau în apropierea ei? E o întrebare pe care uneori nici măcar nu vrem să […]

 • Un stîlpnic, nepereche

  27 aprilie 2021

  Seara trecută am visat că sînt regele Suediei și că-i înmînez premiul Nobel pentru literatură doctorului Ion Vianu, autorul cărții Între violență și compasiune, pe care, citind-o, am simțit că […]

 • Portretul președintelui la tinerețe

  27 aprilie 2021

  Cu ocazia vizitei în Parcul Văcărești, dar și cu alte ocazii, s-a putut observa că, în cei șase ani și ceva de mandat, Klaus Iohannis are, totuși, realizări. Aceste succese […]

 • Niște băieți

  27 aprilie 2021

  Planul Național de Redresare și Reziliență a fost un test tardiv pentru competența Guvernului Orban. Pe vremea aceea, ministru al Fondurilor Europene era Marcel Boloș. Economist și informatician, avea o […]