Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Interviul de apoi. PATRIARHUL DANIEL: „Faraoneala e pentru săraki! Catedrala e barosăneală!“

Zoom Interviul de apoi. PATRIARHUL DANIEL: „Faraoneala e pentru săraki! Catedrala e barosăneală!“

Voci îngerești ridică imnuri de slavă înspre șiragurile de stele pe care o mînă meșteră le-a zugrăvit asupra cupolei. Reporterul este uluit, poate de cristalinul vocilor, poate de măiestria mîinii sau poate de licărul stelelor care, iată, pare să se răsfrîngă și asupra umerilor celor doi gealați bărboși care l-au luat în primire. Pare că în ochii albaștri care îl privesc zace o profundă neîncredere față de aproapele lor.

– Mă, tu nu ești ăla de săptămîna trecută? Ăla cu Parascheva? Și ce vrei acum? Interviu cu Patriarhul? Mai ai și tu răbdare, încă nu e moaște! E viu și nevătămat, deie-i Dumnezeu sănătate la cei 69 de ani…

– Nu zice 69 în biserică, păcătosule! îi tăie vorba primul gealat, cu un ghiont scurt.

– De ce, e păcat? protestă al doilea.

– Nu, e prea puțin! îi tăie primul elanul, frecîndu-și indexul și opozabilul într-un gest profund financiar.

– Banii fac discul plat al lumii să se învîrtă! își făcu al doilea mărturisirea de credință, nu care cumva să fie bănuit de erezie.

– Dar, preasfinți dumneavoastră, protestă reporterul, poate și mulțumirea sufletească e importantă. Poate că banii nu contează, de fapt, atît de mult!

– Sfinte Mugure, apără-ne pe noi, păcătoșii! strigară gealații îngroziți.

Întreaga catedrală se zgudui din temelii, vîntul șuieră amarnic prin termopanele rămase deschise, podeaua superbă, din marmură de Carrara, se crăpă în două și, din flăcări de lumînări și fum de tămîie, se întrupă în fața reporterului Daniel I, Preafericit, Patriarh al Moldovei, Ardealului și Țării Românești, Apărător al Credinței.

– Am auzit eu nițică blasfemie? zîmbi Preasfinția Sa, preabucuros să aducă un păcătos înapoi la turmă. Ia dă mătăluță mîna încoace și vino cu mine, să îți arăt calea cea dreaptă și să nu mai cazi în erezie!

Dar, văzînd că reporterul șovăie, adăugă cu voce ademenitoare:

– Drumul pe care te îndemn e pavat cu cele mai bune intenții. Unde mai găsești tu asemenea superofertă?

– Mă rog, admise reporterul.

– Roagă-te mai încolo, acum avem de vorbit! îi tăie vorba Patriarhul. Dolar, deschide-te! rosti el asupra unui perete și acesta se dădu deoparte asemeni unei uși secrete, călăuzindu-i pe cei doi într-o peșteră plină de minunății.

Îi trebuiră reporterului clipe bune ca să-și revină din uluială.

– Preasfinte, reuși el în cele din urmă să se smulgă din vraja mormanelor de bogății înșirate de-a lungul și de-a latul grotei, mi se pare mie sau Biserica are o pasiune arzătoare pentru bani?

– E așa cum ne învață Sf. Gheorghe Carlinul, îl dăscăli întîiul duhovnic al țării: „Dumnezeu e omnipotent și omniscient, dar nu se descurcă cu  banii!“. Așa că ne-am deschis noi buzunarele, să-I fim de ajutor.

– Vă cred, vă cred, spuse reporterul. Văd că îi faceți și casă Domnului. Cam mărișoară, dacă mă întrebați pe mine…

– Domnul e mare, deci și locul unde sălășluiește nu poate fi decît mare! tună Patriarhul.

„Pe logica asta, Iisus trebuia să fie cît Godzilla!“, gîndi reporterul.

– Da, preasfinte, dar vedeți, lumea zice că sfînta voastră catedrală e cam faraoneală…

– Pîrliții ăia au făcut trei piramide cu un sfert din banii pe care i-am băgat eu în Catedrală. Kyrie eleison, faraoneala e pentru săraki! Asta e barosăneală!

– Nu vă fie cu supărare, dar „barosăneală“ sună cam cocălărește…

– Am trei lănțăuri de neam prost la gît și port icoane cît capul de vițel de lapte. Ți se pare că eman bun gust alături de smirnă și tămîie? Zi mersi că nu te pun să mi te adresezi cu băr-boss și treci mai departe!

– V-ați supărat pe guvern că v-a anulat bairamul cu Sf. Parascheva și acum și cu Sf. Dumitru? încercă reporterul să schimbe vorba.

– Cum îndrăznești să-mi vorbești, păcătosule?!! se încruntă Patriarhul. Niciodată să nu pui termeni păgîni alături de sfinții noștri! Spune paranghelie, că sîntem biserică de rit bizantin! Dar ca să-ți răspund, deja nu mai contează, guvernul va plăti pentru ticăloșia sa!

– De la buget, înainte de alegerile parlamentare?

Preafericitul nu răspunse. Își mîngîie îndelung lanțurile aurite și un zîmbet larg i se întinse în barbă.

– Părinte, îndrăzni reporterul, pe care mulțumirea poleită a Patriarhului începea să-l scoată din sărite, ultima întrebare: Biserica a fost acuzată, în multiple rînduri, că arată puțină iubire față de persoanele aparținînd diferitelor minorități…

– Acuzație falsă și nedreaptă! bubui Patriarhul, înfocat de mînie pravoslavnică. Biserica Ortodoxă Română nu obijduiește pe nimeni și toți își au locul aici, în sînul ei, indiferent de cum i-a lăsat natura!

– Dar…

– INDIFERENT, AM ZIS! Poți să ai picioare de cal, gură de lup, obraz de scoarță sau pîntece de iapă, oricînd îți vei găsi locul alături de noi!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Un vaccin la îndemîna oricui

  24 noiembrie 2020

  Patriarhii ortodocși care și-au dat singuri cu cădelnița-n coaie după ce au afirmat că virusul liliacului chinezesc, nefiind creștin, nu are ce căuta în biserică au acum un bun prilej […]

 • Pfizer președinte

  24 noiembrie 2020

  Nu mai sînt paturi la ATI. O spun medicii, o spune presa, o spun pacienții care se agață de viață pe holuri. Ba sînt, spun Orban și Tătaru, care nu […]

 • Cățeii pandemiei

  24 noiembrie 2020

  S-au umplut orașele, în principal, de căței, de obicei de talie mică, abandonați. Mulți sunt câini din acele rase incerte, pe care, pe întuneric, i-au putea confunda cu o pisică, […]

 • Împărat și proletar (Scrisoarea a IV-a, către prieteni)

  17 noiembrie 2020

  Străbunica mea Iulica Bonțideanu, greco-catolică din comuna Soareș, de lîngă Bobîlna, care a dormit toată viața cu capul pe Biblie pînă la vîrsta de 101 ani, avea obiceiul de a […]

 • Poporul fără ardere internă

  17 noiembrie 2020

  Iohannis a risipit un mandat de cinci ani învățînd să citească din prompter și numărînd plopii de două ori pe săptămînă pe drumul spre Sibiu, dar putea să recupereze în […]