„Dragi români, sunt Sebastian Burduja, ministrul Energiei, și vreau să fim pregătiți cu toții, pentru că vine gerul și cu natura nu te pui! Oricâte eforturi am face la minister, oricâte eforturi ar face companiile de distribuție, există riscul unor fenomene meteorologice extreme în care dumneavoastră veți rămâne fără curent câteva ore sau câteva zile. Asta se întâmplă și în cele mai avansate țări din lume […].“
Asta ne spunea Sebastian Burduja, ministrul Energiei și președintele organizației municipale București a PNL la sfârșitul lui noiembrie, după ce ninsese puțin în țară, fuseseră niște vânturi cam extreme și multe zone ale țării, mai ales în sud-est, rămăseseră fără curent.
Soluția ministrului Energiei pentru cei care rămân fără curent câteva ore sau câteva zile vine nu din experiența proprie, ci din recomandările unui cetățean, Dumitru „Puiu“ Chisăliță, pe care Burduja îl numește prieten și care este, printre altele, președintele Asociației Energia Inteligentă. Altfel, Dumitru „Puiu“ Chisăliță este șef al centrului de documentare și informare al Romgaz, de unde câștigă un sfert de milion de lei anual, mai are un PFA care-i aduce cam 30.000 de euro pe an și e și profesor universitar la Brașov.
Ei bine, Sebastian Burduja, fiul unuia care a făcut avere din devalizarea Bancorex și care are nu mai puțin de trei case (două primite de la tăticu’, una cumpărată cu banii lui tăticu’, taman în SUA), ne îndeamnă să supraviețuim după ghidul prietenului lui, Puiu, în cazul în care rețelele electrice, extrem de vechi și de prost întreținute, cedează la primul strănut mai serios al naturii.
Și ce ne învață Puiu să facem dacă nu avem curent foarte multă vreme?
Să spunem că suntem cetățeni model, care am ascultat toate îndemnurile de a ne reduce amprenta de carbon și ne petrecem iernile la mila rețelelor electrice. Asta înseamnă că ne încălzim cu energie electrică, gătim pe plite electrice și așa mai departe, mai ales în localități unde alternativa folosirii gazelor nu există, pentru că nu există rețea de distribuție a gazelor. Suntem 100% pe electric și vrem să urmăm sfaturile lui Puiu. Să vedem dacă putem face asta.
„Stocați alimente și băuturi ușor de încălzit pentru a vă încălzi din interior spre exterior“ –Dude, n-avem curent. Cu ce le încălzim?
„Bea multă apă călduță. Poate că nu vă este sete, dar trebuie să beți între 1 și 2 l în fiecare zi“ – Iar: nu avem gaze, nu avem sobă cu lemne, nu e curent electric. Cu ce încălzim apa aia?
„Păstrați apă potabilă pentru situații de urgență“ – OK, deci o bem călduță sau o păstrăm? Sau bem apă nu chiar potabilă? Că se poate, să știi…
„Alimentele calde vă vor ajuta să vă încălziți din interior spre exterior“ – Care alimente calde? Că și dacă aveam centrală pe gaz sau pe lemne, nu funcționa fără curent electric…
„Cerealele fierbinți, bulionul, supele, tocanele, chili, fasolea, cidrul fierbinte, ceaiurile fără cofeină și cacaoa fierbinte sunt alimente grozave pentru un mediu rece“ – Nu, hai, că poate le mai încălzeam dacă suflam în ele. Dar „fierbinți“? Pe bune?
„Instalați un cort într-o cameră care se conectează cu o baie și petreceți timp/dormiți în interiorul cortului. Fără cort? Pune pături peste o masă pentru un efect similar“ – Ei, da! Asta e soluția. Puneți un cort în casă. Dacă nu aveți cort, faceți unul din niște pături. Băgați în casă caii, vacile, caprele și oile. Aduceți în cort câinii și pisicile, rațele și găinile.
Uitați-vă în calendar. Sunteți în 2024, secolul XXI? Nu, nu sunteți. Sunteți în Evul Mediu, în cel mai bun caz, conduși de niște aroganți pe care-i doare în cur de voi. N-aveți pâine? De ce nu mâncați cozonac? Vă pute cozonacul, nu vă place sau ce?
Nu, că și voi sunteți prea fițoși… Aaa, plătiți niște prețuri nesimțite pentru energie, pentru gaz, lemne și electricitate? Ați vrea să fiți tratați măcar cu respect? Hai, că sunteți exagerați de-a dreptul. Mai puneți un cort pe voi și ciocu’ mic. Burdujii-s la putere!
Dar de ce sa discriminam caii? Ei nu pot încălzi locuințe? Aburii pe care ii produc sunt mai bucolici decât pastelurile lui Alecsandri.
Mea culpa! A iesit aiurea, era prea devreme. In cap aveam altceva, si anume ca meritul cailor in domeniul climatizarii locuintelor e pe nedrept ignorat. Se intampla si in mediul urban, chiar daca s-a mai rarit acum.
Faptul ca nu nu sa schimbat mai nimic dupa 1990 in ceea ce priveste veghea conducere comunista este o realitate dureroasa.
Prietenul intim al lui Klaus Schab, criminalul planetei!
Oameni buni această arătare nu vrea binele Românilor!
Autorul nu-l iubeste de ceva timp pe tanarul Burduja, mi-aduc aminte articolele de cand tanarul in cauza era intr-un parditulet obscur, plus ceva cu 10 august, etc. Iata ca tanarul respectiv a razbatut si razbate, maine-poimaine il vedem prim-ministru si candidat prezidential.
@Radu Mischie, se cam arata. Interesant este ca dupa ce ne-a garantat toata toamna ca depozitele de gaze dau pe afara acum zice ca s-ar putea sa avem probleme cu caldura desi noiembrie si decembrie au fost cam de primavara. Si nimeni nu-l intreaba pe Burdujel unde sunt gazele alea, s-au vandut cumva in exterior ?
Românii se pot bucura acum de alesul lor din noiembrie 2019.
Pai da, cam aveti dreptate in cele ce le spuneti despre Burduja… Baiat istet, dar provenit din securistime, si ajuns in securisto-sereistime. Toate propunerile lui de supravietuire prin incalzirea alimentelor suna cam cretinoid… A uitat sa ne spuna ca in astfel de situatii ar trebui sa mincam fasole uscata, netinuta in apa potabila pt. a se inmuia fibrele, pentru ca atunci individul aflat in hipotermie va putea creste un pic temperatura din incapere, pentru a se incalzi si de la exterior la interior, prin cresterea numarului de pirturi, care ies prin gaura posteriorului la temperatura calduta, adica cea a corpului, si care pirturi, eventual, daca sint pline de esenta, ar putea fi si aprinse, crescind astfel si mai mult regimul termic intracameral.
Dar, pe de alta parte, gresiti cind spuneti ca alimentele nu se pot incalzi, daca nu este curent, si daca nu sint gaze! Ati uitat gazele de butelie. Se gasesc astazi tot felul de resouri cu gaz, si tot felul de butelii, inclusiv cele de voiaj. Eu mi-am luat un aragaz si o butelie de voiaj, cind am stat la Bilea Cascada, si mi-am incalzit ciorba de burta din conserva in camera, la primus, cum s-ar spune. Am replicat experienta de cind bateam muntii cu cortul si conservele (si primusul) in spinare. deci, daca era baiat dastept, asa cum se da, ar fi inclus si procurarea unui primus cu butelie de voiaj, in sfaturile lui. Ca sa nu spunem ca, in cazuri extreme, se poate face si focul cu lemne, pe mozaicul din bucatarie!
Undeva în articol scrie: „Să spunem că suntem cetățeni model, care am ascultat toate îndemnurile de a ne reduce amprenta de carbon și ne petrecem iernile la mila rețelelor electrice. Asta înseamnă că ne încălzim cu energie electrică, gătim pe plite electrice și așa mai departe […]”. Și da, este absolut normal în secolul XXi să ai în casă o butelie, un generator, o vatră de foc, lemne, cărbuni, corturi, topoare, furci, drujbe…Chiar dacă nu ești pasionat de camping, chiar dacă n-ai ce face cu alea în mod normal, că poate n-ai nici curte. Să fie acolo, în caz că-și amintesc rețelele elctrice cât de vechi sunt, cât de prost întreținute, deși ești taxat copios nu doar pentru costul energiei, ci și pentru transportul ei pe aceste rețele instalate pe stâlpi de lemn de pe vremea lui Gheorghiu Dej. Are logică, într-adevăr.
Burduja=agent chinez.S-a jurat in CSAT ca lenovo joaca dupa legea HK nu PRC. Unchiusorul SAM e foarte angry