Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Irina Margareta Nistor: “Le-am încercat aproape pe toate: balon, elicopter, utilitar pentru agricultură”

Zoom Irina Margareta Nistor: “Le-am încercat aproape pe toate: balon, elicopter, utilitar pentru agricultură”

Ca să vezi ce coincidență: luni, 25 februarie, cînd Irina Margareta Nistor tocmai termina de vizionat decernarea premiilor Oscar, Cancan insista cu promovarea unei știri destul de expirate, din care reiese că celebra traducătoare de filme are brevet de pilot. De avion. Lucru interesant, dar inexact. De unde și dialogul de mai jos.

Reporter: De ce a scris Cancan-ul că aveți brevet, dacă nu aveți?

Irina Margareta Nistor: Nu știu de unde au prins ei din… zbor informația greșită. Articolul despre pasiunea mea pentru pilotat a apărut de astă-vară, în Flacăra, și era intitulat “Aviatoarea”!

Rep.: Păi, și-atunci cînd vă luați brevetul?

I.M.N.: Cînd voi găsi miliardarul care să-mi ia mai întîi un avion ca al lui Saint-Exupéry.

Rep.: OK. Dar de ce faceți cursurile astea de pilotat, de vreme ce nu aveți bani să vă cumpărați avion?

I.M.N.: Nu fac cursuri. Profit cînd am ocazia. Le-am încercat aproape pe toate: balon, elicopter, utilitar pentru agricultură, a mai rămas doar o navă spațială. Am prins repede ce și cum – bunicul avea brevet de pilot din primul război, dar nu mi s-a spus, ca să nu mi se dea apă la moară. Am aflat post-mortem! Și apoi, dacă se întîmplă, ca-n filme, să fie nevoie de cineva care să aterizeze un avion de linie, iar Denzel nu s-a trezit din mahmureală…

Rep.: Și pe ce fel de avion zburați, atunci cînd zburați?

I.M.N.: E un avion cu dublă comandă, argintiu, construit chiar de instructor – are și însemnele regale –, un octogenar de roman, căruia toată lumea îi spune “Mami”.

Rep.: Cînd v-ați apucat de chestia asta și de la ce v-a venit? De la Aviatorul lui Scorsese sau chiar de la Hell's Angels al lui Howard Hughes?

I.M.N.: Cu mult înainte! Cînd eram copil, tata mi-a construit în grădină un leagăn de fier, care se putea da peste cap. Apoi am visat să plec cu avionul pe o cursă internă, pe vremea comuniștilor și, dacă se poate, să fie deturnat, ca s-o șterg în străinătate. Am vrut chiar să dau la Aerospațiale (mama era profesor la Politehnică), că se dădea brevet, dar nu și la miopi!

Rep.: Una peste alta, o să aveți tupeul să-l plimbați cu avionul pe Tudor Caranfil cînd o să vă luați brevetul?

I.M.N.: Nu știu dacă o să aibă el curajul, și oricum cred că țin prea mult la el ca să-l îndemn să riște! Și așa îi duc grija că merge cu bicicleta într-un oraș necivilizat în trafic.

Rep.: Mai aveți peto do list și alte chestii pe care nu le-ați făcut cînd erați mică?

I.M.N.: Să o joc, la teatru, pe mama lui Higgins, din Pygmalion.

Rep.: Filmul preferat cu avioane?

I.M.N.: Wings, primul Oscar al tuturor timpurilor, cel din 1927.

Publicat în Cațavencii, nr. 8(86), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale
bijuterii argint