Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Ivalo, unde se antrenează Hell’s Angels pentru cînd o îngheţa iadu’!

Zoom Ivalo, unde se antrenează Hell’s Angels pentru cînd o îngheţa iadu’!

E frig de crapă pietrele, e la doi paşi de unde şi-a înţărcat dracul copiii şi un sejur de şapte zile costă cam cît cinci sclave sexuale bune de vîndut proxeneţilor din Italia. Personal, v-aş recomanda foarte călduros să începeţi să căutaţi muierile cu pricina încă de pe-acum, pentru că o săptămînă în colţişorul ăsta fermecat de Laponie îşi merită banii cu prisosinţă.

Unde e plasată minunea din titlu? Hmmm, cum să vă explic eu? Nu vă spun că-i la 300 km nord de Cercul Polar că muşcaţi ceaşca de cafea şi începeţi să lătraţi la cîine. Mai bine vă iau cu binişorul: aţi auzit de Lacul Inari? Nu? Foarte bine, Ivalo e muuuuult mai la sud faţă de el. Aşa, cam la vreo 20 km. Nu-i aşa că acum sună mult mai cald şi mai primitor?

Păstraţi în minte impresia de cald. Vorba amicului care m-a corupt la asemenea drumuri dubioase: „Dacă n-o pierzi complet cînd cobori în Helsinki, atunci o duci după tine pînă la capăt“. Adică pînă pe micul aeroport din Ivalo, unde senzaţia cu pricina îngheaţă bocnă din primele 5 secunde şi sloi va rămîne tot drumul pe care-l faceţi cu taxiul pînă la hotel. În ceea ce mă priveşte, ea şi-a revenit cît de cît abia după ce am tratat-o cu o vodcă dublă, băută, ca un ins ­respectabil ce mă aflu, direct la saună. Încă îmi pare rău că n-am luat toată sticla.

Aţi revenit în cameră? Foarte bine, aveţi cîteva minute să veneraţi simţul practic finlandez: duşumele încălzite. Da, căldura vine şi din podea, spre deosebire de hotelurile româneşti, unde vine de obicei din părţi. Aşa, echipaţi-vă bine cu 3-4 izmene, luaţi geaca, fularul şi cele trei fesuri, coborîţi pînă în hol, comandaţi un combinezon care vă izolează complet din cap pînă-n picioare, reveniţi în cameră, aruncaţi naibii boarfele absolut nefolositoare, blindaţi-vă în născocirea băştinaşă, gata, sînteţi bun de ieşit pe Strasse.

Că veni vorba, vremea locală este de două feluri: -20˚ C şi rafale zdravene de vînt sau -30˚ C şi vîntul nu bate neam, că doar nu-i tîmpit să iasă din casă pe asemenea vreme. Dacă răceşte? Vă imaginaţi cît de jenant ar fi să fii vînt şi să-ţi faci meseria în timp ce-ţi curge nasul ca Niagara? Hai, o zi, două, o mai scalzi cu „Lapoviţă, frate!“, dar după aia începe lumea să se prindă şi să facă bancuri proaste. Revenind la un ton cît de cît mai serios, rugaţi-vă pentru varianta -30˚ C, e infinit mai suportabilă decît cealaltă.

Aţi ieşit din hotel şi aţi supravieţuit? Perfect, puteţi să vă faceţi de cap. Prima chestie absolut recomandabilă e o plimbare de noapte cu snowmobilul (skidoo în dialectul băştinaş), împreună cu alţi 10-15 zăltaţi care n-aveau treabă acasă şi au plecat la capătul lumii. Şi nu vă fie teamă de urşii polari, că nu sînt. I-au mîncat lupii pe toţi. Asta în caz că vă mînca undeva să plecaţi singur.

Dacă sînteţi cu prietena, atunci vă spun din start că veţi conduce drăcovenia cu schimbul. (În caz că domnişoara citeşte textul împreună cu dumneavoastră şi a început deja să ţopăie prin casă ca pokemonu’, trimiteţi-o urgent la bucătărie să-şi revină. Nu e vorba de egalitate de şanse şi alte tîmpenii feministe, e vorba că locul şoferului e singurul încălzit. Aşa că ori lăsaţi femeia să conducă din cînd în cînd, ori acceptaţi că trebuie să aşteptaţi dezgheţul ca s-o dezlipiţi de omătocicletă. Ce să-i faci, natura umană reacţionează fluid la frig.)

  

V-aţi plictisit să fiţi mult mai cool decît o cireadă întreagă de motociclişti americani? Foarte bine, săriţi din şa direct în sania trasă de dulăi (poate fi trasă şi de snowmobil, dar sentimentul nu e acelaşi). Dacă vă plac animalele, smotociţi patrupedele fără jenă, dar, atenţie, musai să prestaţi la fel pentru fiecare în parte. Jivinele sînt foarte alintate şi n-au nici o jenă să dea glas unui cor de scheunături dacă nu-s băgate în seamă. Chestie valabilă şi în cazul renilor domestici, cu o mică precizare: nu care cumva să-i mîngîiaţi şi cu furculiţa în farfurie. Friptura tradiţională de ren sună trendy, nu zic ba, da’ are un revigorant gust de vomă. Şi, dacă sînteţi cumva un sinistru care apreciază asemenea gust, n-aveţi decît să-l obţineţi după două-trei sticle de Finlandia, aşa cum face orice bărbat adevărat.

Hotel? Ieftin ca braga, cam 65 de euro pe noapte, aşa că nu vă jenaţi să vînaţi ofertele speciale. Ştiu că pe dinafară nu arată foarte impresionant. E normal, cine stă afară să-l admire, mai ales cînd la cîţiva kilometri depărtare (destul cît să scăpaţi de lumina artificială) vă aşteaptă ditamai aurora boreala?

Ar mai fi ceva? Da, costul: toată povestea (două avioane – Bucureşti-Helsinki şi Helsinki-Ivalo, skidoo, sanie cu mulţi dulăi, vodcă, haleală, hotel, combinezon, multe altele) vă duce binişor peste 2.000 de euro. Nu, nu cu mult. Destul cît să fie o sumă rotundă, terminată cu trei zerouri şi începută cu… cifra 3.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

romania100
Editoriale
 • Războiul de independență se amînă

  12 iunie 2018

  Mitingul PSD, înrămat de Antena 3 și RTV, atîrnă acum pe perete, alături de mitingul #rezist, pictat, de-a lungul unui an întreg, de Digi24, Realitatea TV și HotNews. Sînt două […]

 • Dulăul cu colții pe-arginți

  12 iunie 2018

  “Bătrânii și moldovenii ne vor distruge viitorul!”, spuneau, fără fereală, antipatizanți de toate vârstele ai PSD-ului, înainte de parlamentarele din 2016. Prin urmare, pe locul 1 al listei pentru Senat […]

 • În satul lui Lae Chiorul

  5 iunie 2018

  Intră uliul pe fereastră după pui de ceas cu cuc, unde-i dusă țara noastră ce-a fugit din balamuc? Arz-o focul să o arză, pustiită de feciori, că părem un neam […]

 • Cu Curtea-n două luntri

  5 iunie 2018

  Frauda, minciuna și ipocrizia sînt fiicele cu handicap ale democrației, copiii ei problemă, născuți pe ascuns din relația vinovată cu natura umană. În democrație se fură și se minte, se […]

 • Bale carnavalului!

  5 iunie 2018

  Fanii îi cer lui Klaus Iohannis să ia PSD în brațe și să se arunce cu el din vârful istoriei. ”Ori la bal, ori la spital”, îi ordonă Andreea Pora, […]