Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Izmane, tekel, fares

Zoom Izmane, tekel, fares

Apărătorii lui Gabriel Oprea recită, ca pe o mantră a perpetuării la putere, refrenul nefolosirii decesului unui polițist în lupta politică. Cei care cer astăzi demisia acestui general Bundy, grobian, șmecher, alunecos și nu foarte dotat, sunt categorisiți drept necrofagi, hoitari, speculatori ai unui moment nefericit. Poate că există, aici, și olecuță de adevăr. Majoritatea românilor care ar vrea să iasă, cel puțin declarativ, în stradă pentru a ne scăpa de Oprea au nevoie de sacrificii umane pentru a înțelege, finalmente, răul. Informațiile publicate în presă despre Gabriel Oprea, cel puțin în ultimii cinci ani, n-au impresionat pe nimeni, n-au scos pe nimeni în stradă. Un individ fără merite, un mic șolticar aflat la granița lumii interlope cu serviciile de informații, un profitor fără scrupule al tranziției, a ajuns, încet-încet, vicepremier pentru probleme de siguranță națională și arbitru al echilibrului politic în societatea românească. Imoralitatea personajului, trădările consecutive, deturnările frecvente ale semnificației votului popular, ei bine, toate acestea au fost mizilicuri în ochii celor prea ocupați să toace mărunt doar temele aruncate în discuție de către ambele tabere. Tabere din care Oprea a făcut parte, pe rând, cu echidistanța specifică viermelui născut și crescut în putrescență. O societate atentă și mai puțin dispusă să plece după prima fentă n-ar fi permis, pur și simplu, ca Gabriel Oprea să ajungă acolo unde a ajuns, înconjurat de pițipoance gureșe și securiști obedienți.

Și, totuși, deși nu pare uman să profiți de o tragedie pentru a extirpa răul cu tot cu rădăcină, este exact ce ar fi trebuit să facă Victor Ponta zilele astea. Fandoseala acestui Moș Teacă sprâncenat a dat, pe lângă un mort nenecesar, și cel mai bun pretext pentru ca societatea românească să scape, definitiv, de plaga numită UNPR. Victor Ponta nu mai are ce pierde după ce a pierdut totul. El e cel care, ieșind în fața ziariștilor și, implicit, a contribuabililor, poate cere demisia lui Gabriel Oprea. Pentru că, exact în acest moment, Oprea nu-i poate face nimic, nu-l poate amenința, nu-l poate ține în șah. Menținerea lui Oprea în alianță cu PSD-ul, eventual participarea la alegerile de anul viitor pe liste comune, n-ar face decât să scadă vertiginos din procentele PSD. Numai că Oprea nu mai poate amenința nici cu trecerea în barca PNL, pentru că nici acolo nu-l vrea nimeni, din aceleași motive. Oricât de orbit ai fi de dorința de a avea mai repede un guvern propriu, nu poți ignora avalanșa populară și nu te poți alia cu un presupus criminal din culpă. Dat afară din Guvern, Oprea ar fi, pentru prima dată, pus în imposibilitatea de a trăda din nou din interes național. Respins și de PSD, și de PNL, Oprea n-ar mai putea oferi armatei sale de bășinoși reșapați nici banii și nici funcțiile de care le-a făcut rost în ultimii ani. Iar fără bani și fără funcții, armata de strânsură se va risipi rapid, întorcându-se de pe unde a venit. Fără un partid mare încătușat de șantajul lui, fără perspectiva trecerii pragului electoral de unul singur, părăsit și de profitorii care l-au făcut important, Oprea n-ar mai însemna nimic. Dacă nici acum, cu mingea atât de ridicată la fileu, Victor Ponta nu face un gest care l-ar poziționa în istorie mai bine decât orice creștere economică, majorare de salarii sau reducere de TVA, înseamnă că, la Istanbul, medicii turci nu la genunchiul premierului au lucrat, ci i-au extras, nu se știe cum, tot sângele din coaie.
4 comentarii

 1. #1

  Mai curand scapi de paduchi prin simpla putere a rugaciunii, decat sa demisioneze vreunul din pungasii astia nenorociti. Acesti netrebnici Ponta & Co. trebuie „extirpati” din functiile lor cu clestele de capuse (nu mai zic ce se face cu capusele dupa extirpare, ca cica nu-i uman).

 2. #2

  Punem pariu ca daca maine Oprea izmenarul merge la PNL si le propune alianta in aceeasi zi se face? Uitati cu cine aveti de a face. Toti sunt plamaditi din aceeasi balega politica.

 3. #3

  Felicitari, tulcene!
  Btw, nu stiu daca au mai gasit ceva medicii turci. Cred c-o ramas far’de sanje imediat dupa semnarea pactului de coabitare!

 4. #4

  „avalansa popoulara”, care avalansa ? Tare bine ar fi fost.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Ultimele articole
Editoriale