Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Jegul prefabricat de la Antena 1

Zoom Jegul prefabricat de la Antena 1

S-o luăm cronologic: în ediția din 4 februarie, o echipă a emisiunii Acces direct de la Antena 1 o scarmănă pe Ioana Tufaru, fiica defunctei artiste Anda Călugăreanu, în jegul din urechi și dintre degetele de la picioare.

Cu această ocazie, 1,8 milioane de români cu stomacul tare, dintre care peste 900.000 din orașe (și peste două milioane de români la vîrf de audiență, din care 1,2 milioane orășeni), se holbează la emisiune, iar 120 dintre ei, ăia mai întregi la cap, sesisează CNA-ul. Pe 5 februarie, jurnalistul de media Petrișor Obae execută un lucru de bun-simț, și anume o listă a clienților de publicitate care au avut reclamă în ediția cu pricina a emisiunii Acces direct. Dintre cele 17 mărci arătate cu degetul, doar una își retrage publicitatea din cadrul emisiunii (compania Avon, mai exact), iar niște indivizi periculoși de la Antenă se trezesc să-l dea în judecată pe Obae, cerîndu-i daune de 500.000 de euro (recomandăm paginademedia.ro pentru detalii; demersul antenist e la fel de halucinant pe cît sună).

O săptămînă mai tîrziu, CNA amendează Antena 1 cu 20.000 de lei pentru ediția din 4 februarie a emisiunii prezentate de Simona Gherghe (care, ca să nu pară total inutilă, plînge ca proasta în direct), iar Cristian Ionescu, managerul redacției care se ocupă de emisiunile Acces direct și Un show păcătos, declară în fața membrilor CNA următoarele: „Nu mai e un secret că aici dezvoltăm un scenariu. Avem o poveste care începe de anul trecut. Ioana Tufaru a venit către noi ca un personaj care se construise la o altă televiziune (n.r. – PRO TV, Happy Hour) și am decis să facem o poveste inspirată 80% din viața ei reală. A acceptat să joace acest personaj pentru că este o persoană dezinhibată și contractul cu noi este una dintre sursele ei de venit. Nu facem un secret din asta”.

Deci, în sfîrșit, cărțile au fost aruncate pe masă, iar Antena 1 a recunoscut ceea ce știam cu toții, și anume că subiectele show-urilor mondene sînt cît se poate de fabricate. “Eu fac lucrurile astea foarte conștientă. Eu în momentele acelea mă cred actriță”, a ținut să precizeze și Ioana Tufaru, eroina principală din haznaua Antenei 1, Acces direct. Joi, 14 februarie, membrii Consiliului Național al Audiovizualului s-au adunat cu intenția de completa Codul Audiovizual cu o decizie prin care emisiunile de tipul celor cu Ioana Tufaru să-și atenționeze telespectatorii că este vorba de o ficțiune. Conform paginademedia.ro, consiliul CNA nu a ajuns la un consens asupra formulării exacte, dar au existat mai multe propuneri, ca: „scenariu bazat pe ficțiune”, „scenariu după fapte reale” sau „acest program este o ficțiune, bazată pe fapte reale”. În fine, după ce textul deciziei va fi formulat, va fi supus dezbaterii publice, pe site-ul CNA, timp de 30 de zile.

Profit de ocazie pentru a vă reaminti că aproximativ același lucru s-a întîmplat cu ani în urmă în cazul emisiunilor Trădați din dragoste (Prima TV) și Din dragoste (Antena 1), al căror rating a scăzut vizibil după afișarea disclaimer-ului care ne informa că este vorba despre o emisiune bazată pe fapte reale. Dar, cine știe, poate că Acces direct va avea viață lungă, mai ales că în ultima vreme a fost dovedit faptul că românii chiar se pricep la scris scenarii (dovadă în acest sens stă chiar filmul lui Netzer, Poziția copilului, premiat recent cu Ursul de Aur la Berlin). Și, de ce nu, poate c-ar fi mai simplu dacă show-urile mondene ar debuta cu un disclaimer de genul “Atenție, începe teatrul!”. Și să vedeți atunci de cîtă dramă și leșinuri e în stare Simona Gherghe!

Publicat în Cațavencii, nr. 7(85), 2013

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint