Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Jiletcile galbene și gulerele albe

Zoom Jiletcile galbene și gulerele albe

De mult prea mulți ani Europa este condusă de gulere ieșite parcă din reclamele Procter & Gamble, atât de impecabil de albe sunt. Din păcate, albeața gulerelor tinde să devină singura calitate a conducătorilor europeni. De cele mai multe ori, deasupra gulerelor nu se mai înalță decât suporturi pentru ochelari, cercei sau coafuri atent studiate, nicidecum adăposturi pentru creiere preocupate de soarta națiunilor pe care ar trebui să le cârmuiască.

În Europa care pretinde că a eliminat monarhiile absolutiste, de câteva zeci de ani conduc dinastii politice formate din pseudo-elite care nu fac decât să se perpetueze de la o generație la alta. Sistemul actual european acceptă mult mai ușor în cercurile puterii oamenii care nu au făcut nimic în viață, ci s-au dedicat, din fragedă tinerețe, exclusiv politicii. Franța are școli speciale, din care ieși direct politician sau funcționar public în administrație, dar nu este singurul model. Cam în toată Europa cariera politică începe devreme și de jos, sub diferite forme. Cea mai brutală este cea românească, unde pornești de la lipitul de afișe (pe vechi) sau de la calitatea de postac pe Internet, dar acestea sunt nuanțe. Parcursurile sunt cam aceleași.

Nu există legislație europeană

care să interzică celor fără studii superioare accesul în funcții alese sau numite. Dar există prea puține exemple de politicieni de talie europeană care să nu fi absolvit, totuși, o universitate, de preferat una de prestigiu. Celor buni în meseriile lor, care au dovedit ceva în cariere mai lungi sau mai scurte, dar pline de succes, nu prea le este dat să ajungă sus, oricât de pricepuți ar fi. Unui adevărat profesionist îi este preferat oricând un om care a absolvit o școală de politruci. Iar asta se întâmplă într-o Europă în care din ce în ce mai puțini oameni au real acces la studii superioare de calitate, din cauza costurilor din ce în ce mai ridicate, chiar și acolo unde învățământul superior este gratuit. Nu mai suntem conduși de oameni care gândesc, ci de oameni care au diplome. Asta contează mai mult decât orice altceva în Europa actuală.

Reacțiile românești

la revolta jiletcilor galbene din Franța sunt edificatoare pentru modul în care pseudo-elitele europene îi tratează pe cei al căror nivel de trai începe să scadă dramatic, deși ei muncesc din răsputeri.

De doi ani ni se spune că în România, pentru a protesta la adresa Guvernului, iese numai spuma națiunii, intelectualii, oamenii cu școală. Ei ies pentru principii, nu pentru mărunțiș și așa mai departe. De aceea a și fost greu de acceptat vreo paralelă între protestele din Franța și cele din România ultimilor ani. Pentru că în Franța ăia vor doar un trai mai bun din punct de vedere financiar, în timp ce la noi se vorbește cu gura plină despre lucruri din sfera intelectuală. Poate de aia cei din Franța știu destul de clar ce vor, iar ăia din România nu prea, pentru că mulți dintre ei n-au mai avut timp să și citească despre lucrurile pe care le contestă mai mult decât titlul sau interpretările ad usum delphini. În Franța și în alte țări ale Europei se protestează de foarte mulți ani la adresa companiilor multinaționale care fac, din ce în ce mai vizibil, legea. La noi s-a ieșit în stradă inclusiv pentru a se lua apărarea multinaționalelor, uitându-se sloganul pe care cam aceiași oameni îl scandau cu furie în 2013: “Nu corporația face legislația!”. Astăzi, în România, în viziunea unora, corporația ar trebui să fie cea care face legislația, căci corporația ne hrănește.

Problema actuală în mai toată Europa

e că gulerele albe nu sunt capabile să înțeleagă revolta jiletcilor galbene. Atât de tare s-au rupt de lumea reală cei din elitele Europei, atât de tare s-au împerecheat între ele și și-au suflat între buci, încât s-a ajuns la dizabilități intelectuale datorate consangvinizării ideologice similare cu problemele neuromotorii ale Bourbonilor.

Marile dificultăți pe care trebuie să le depășească Europa sunt, astăzi, aroganța, disprețul și sfidarea afișate de pseudo-elitele aflate la conducere. Dar pentru a depăși aceste dificultăți ar trebui, mai întâi, să recunoaștem că ele există. În loc să facem asta, vom mai continua o vreme să spunem că, de fapt, tot ce se întâmplă este pentru că jiletcile galbene ale Europei sunt proaste, needucate și mânate doar de stomac. Iar această explicație simplistă nu este altceva decât dovada aroganței, a disprețului și a sfidării.

Citeşte mai multe despre:

6 comentarii

 1. #1

  Problema e ca nu numai conducatorii nu gandesc, ci si marea masa a cetatenilor care prefera sa se “adape” din canalele media, inghitind ce li se da cu tot cu bacterii si zoaie. Este atat de comod sa iei de-a gata , nu conteaza ce , oricum nimeni nu se indigneaza , nimeni nu protesteaza , nimeni nu verifica daca e sau nu adevarat.

 2. #2

  Superb! Desi mai aproape de noi era exemplul Habsburgilor (faimoasa falca; Filip II a fost atentionat atat de nobili cat si de poporul marunt asupra riscului inghitirii de muste).

 3. #3

  Erata: Carol V. Mii de scuze.

 4. #4

  Cam tarziu v-ati prins, noi cei care spuneam asta acum 15 -20 de ani eram facuti bolsevici, comunisti, ” vai, cum puteti sa spuneti asa ceva ?” Acum este cam tarziu sa se mai poata face ceva.Probabil ca va evolua puternic extrema dreapta, ceva de tip legionar.

 5. #5

  Da, la noi protestează “elitele”, acestea fiind în mare parte formate din oameni cu educație medie și care intelectual stau destul de … jos, să zicem. E un val de aroganță a acestora, care cred că ieșind în stradă ei sunt cei culți, spălați iar ceilalți sunt proști, fără dinți în gură, pensionari, etc. Nu știu nici ei de ce ies exact, îi mână în luptă “m*ie Dragnea” (și da, considera în continuare că ei “ie” intelectuali, educați, chiar daca nu sunt) și simt că fac parte din “nația superioară”. Exact același comportament nazist ca cei din Cluj, care chiar se cred superiori tuturor, chiar daca ei nu sunt cu nimic peste, orașul lor nu e nimic deosebit, primarul lor e … nu mai zic, ei spun că de fapt sunt! Sunt superiori și restul proști. Ideile naziste prind bine, adepții sunt hrăniți cu iluzia că sunt superiori, aleși! Probabil în UE “nația superioară” sunt politrucii.

 6. #6

  Daca tot vorbim de protestele din Franta , am vazut reportaje pe TV 5 cum 85% din cei care protestau in provincie erau pensionari . In Franta pensionarii au in jur 1500 euro pensie in conditiile in care platesc gazul , apa, curentul , benzina etc la acelasi pret cu noi . La noi ptr. ce se iese in strada ?? sus ala , jos ala si noi tot prost o ducem .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Cioclii

  4 august 2020

  Viziunea convalescentului privind în oglindă Fiți gata la harpoane că îngeru-i la copcă în țara cea vestită și rece de sub votcă cu turlele înfipte în nori pînă-n prăsea, momiți-l […]

 • N-a mai mers la pușcărie, hai, măcar, la Primărie!

  4 august 2020

  Așa cum bețivii adevărați își revin spre dimineață dacă simt pe gîtlej un nou pîrîiaș de vodcă, Traian Băsescu dă semne de dezmeticire. Lunga mahmureală politică nu i-a priit. Abstinența, […]

 • România din ce în ce mai puțin educată

  4 august 2020

  Klaus Iohannis este profesor. Nu și-a mai exercitat meseria din 1997, e drept, acela fiind anul în care a părăsit definitiv catedra pentru un post în administrație. Mai întâi inspector […]

 • Martirii carantinei

  28 iulie 2020

  Printr-o ironie a sorții, săptămîna trecută Marea Neagră și-a luat și ea rația de libertate, fiindcă din două sute de mii de samavolnici care s-au scăldat în lipsa de respect […]

 • Cel mai scump dulap din istorie

  28 iulie 2020

  „Am obținut pentru România o sumă impresionantă, 79,9 miliarde de euro“, a zis președintele Iohannis, și s-au găsit destui să se repeadă să-i pupe mîinile ca unui binefăcător. Banii ăștia, […]