Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Justiția cu două trepte, pentru săraci și bogați

Zoom Justiția cu două trepte, pentru săraci și bogați

Pe de o parte, Viorel Gioabă, din satul Izvorul Dulce, județul Buzău. Pe de altă parte, Nelu Lupu, milițian în rezervă, 60 de ani, angajat la ADP Sector 4, și Vergil Chițac, contraamiral în rezervă, senator PNL și proapăt primar al Constanței.

Ce a făcut Viorel Gioabă? O grămadă de lucruri abominabile: în primul rând,a răcit și s-a simțit rău. Prin aprilie curent. A sunat la ambulanță, pentru că nu mai putea respira, și a ajuns la Spitalul Județean de Urgență Buzău. Simptome de COVID-19, mai intrase și în contact cu fii-su, care venise dintr-o zonă roșie, deci fandacsia-i gata, iar omul devine pericol public numărul 1 și este internat într-un container din curtea spitalului. Nu-i place, nu-i convine și vrea să o taie acasă. Îl oprește un paznic. Încearcă și a doua oară și reușește. Parcurge 18 kilometri pe jos pentru a ajunge acasă la un nepot, unde este găsit de vajnicele noastre autorități care veghează la liniștea noastră. Între timp, ies și rezultatele testului: omul nu are COVID-19, ci doar o răceală mai severă.

1 octombrie 2020: Viorel Gioabă este condamnat definitiv la 6 luni de închisoare cu suspendare, se va afla sub probațiune timp de 24 de luni și va presta muncă în folosul comunității la o firmă privată de securitate. În definitiv, așa îi trebuie pentru că a zădărnicit combaterea răspândirii bolii. Un infractor periculos, care trebuia pus la punct de Justiția dură, dar dreaptă a României.

Nelu Lupu, milițian pensionar, 60 de ani, fost șef al Direcției Generale de Poliție a Municipiului București, în momentul povestirii angajat la Administrația Domeniului Public Sector 4, București. Nelu Lupu pleacă în Israel cu amanta. La întoarcere, se simte rău și se internează la spitalul „Dimitrie Gerota“, spitalul Ministerului de Interne. Că, deh, doar e pensionar militar, de la Interne. La internare, minte în declarația pe proprie răspundere, spunând că nu a călătorit nicăieri în străinătate în perioada anterioară internării. Este diagnosticat, în urma testului, ca fiind infectat cu COVID-19. De la fostul milițian s-au infectat fiul său, angajat al SRI, nora sa, gravidă, și nepotul în vârstă de 3 ani. Asta doar acasă. La spital s-au infectat, pornind de la Nelu Lupu, peste 30 de persoane, printre care mulți medici și membri ai persoanlului medical. Spitalul „Dimitrie Gerota“ a fost în carantină aproape o lună. Șefa secției de ATI a Spitalului „Dimitrie Gerota“, Alida Moise, a avut o formă gravă a infecției cu COVID-19, fiind, se spunea la momentul acela, la un pas de moarte.

Parchetul deschide rapid un dosar de urmărire penală pentru zădărnicirea combaterii răspândirii bolii. După care îl închide, cănu sunt probe. Nelu Lupu nici măcar nu ajunge la judecată. Spre deosebire de Viorel Gioabă, care, deși nu a avut vreodată COVID-19, a fost condamnat.

Vergil Chițac, contraamiral de carton al inexistentei flote române de război (bine, el a fost avansat pentru că a fost șef la școala de marinari, nu pentru că a condus prea multe nave militare), senator PNL. Participă la o întrunire NATO. Unul dintre ceilalți participanți este testat pozitiv COVID-19. Toți ceicare au fost la întrunirea respectivă sunt anunțați, pentru a lua măsurile necesare. Vergil Chițac ascunde informația. Participă la o mozolire generală a obrazurilor a 400 de femei, cu ocazia zilei de 8 Martie, la Constanța. Apoi vine la București, la o mega-întrunire a PNL, unde urmează să fie deciși definitiv candidații la funcțiile de primari și la cele de președinți de CJ. PNL încă mai speră ca alegerile locale să aibă loc în luna iunie 2020.

Vergil Chițac se întoarce la Constanța, se simte rău, cheamă Salvarea. Presa scrie că ar putea avea COVID-19. Dezminte, ba chiar îi amenință cu judecata pe ziariștii care îndrăznesc să suțină așa ceva. După o zi de la dezmințire vine rezultatul testului. Are COVID. Toți liberalii care au participat la întrunire intră în izoalre. Printre ei, primari, prefecți, președinți de CJ, parlamentari, miniștri. Ludovic Orban, premier interimar la acel moment, intră și el în izolare, alături de cea mai mare parte a cabinetului. Câțiva se și molipsesc de la Chițac, inclusiv mult mai tânăra sa amantă, dar și parlamentari, unprefect etc. Practic, contraamiralul de carton bagă tot Guvernul în izolare, plus o parte din Parlament, exact în momentul în care se aștepta votarea unui nou guvern și intrarea în starea de urgență. Parchetul deschide un dosar pentru zădărnicirea combaterii răspândirii bolii, dar îl închide, pentur că nu are probe. Spre deosebire de cazul lui Viorel Gioabă, care n-a avut COVID, dar unde parchetul a avut probe, iar Justiția l-a condamnat la 6 luni de închisoare. Fie ele și cu suspendare.

Da, să avem încredere în Justiția din România. Dar numai dacă suntem milițieni, senatori, peneliști, ticăloși. Pentru restul există o Justiție mai Justiție, mai neîndurătoare.

3 comentarii

 1. #1

  Starea de urgenta s-a instituit dupa ce sefa femeilor liberale a participat la chefurile nebune de 8 martie.Doar nu era sa ii stricam femeii programul…

 2. #2

  Ati tinut alegeri in siguranta. Acum “stati in casa”!

 3. #3

  Ați făcut un pleonasm: peneliști-ticăloși.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]