Înainte de 1 decembrie 2019, cu doar câteva zile, Klaus Iohannis, vremelnic președinte al acestei țări, a făcut plecăciunea rituală față de conducătorii de facto, nu de jure, ai României. A avansat în grad și a decorat o mulțime de militari și de oameni din serviciile secrete și din armată, de parcă în asta ar fi stat, de fapt, Unirea de la 1918, de parcă despre asta ar fi vorba. Dar, de fapt, despre asta este vorba.
Dincolo de faptul că ne negăm istoria, considerând că România statală există doar de 101 ani, iară nu de la dobândirea independenței de către regatul României, uimește avântul militarist al președintelui actual, grăbit peste măsură să avanseze în grad și să decoreze generali, colonei, cumpărători de rachetuțe și manipulatori de tabletuțe electronice.
Pentru electoratul lui, mințit și spălat conștiincios pe creier, timp de ani, Iohannis a manifestat deja un dispreț suveran, ridicându-l în grad pe unul dintre cei care au coordonat acțiunile forțelor de ordine din 10 august 2018.
Pe de o parte, e normal. Dacă acel om a reușit să împiedice lovitura emoțională pe care o pregăteau unii, merita avansat. Da asta nu pică bine la stomacul celor care cred că atunci a avut loc o „represiune“.
În același timp, Klaus Iohannis a oferit niște recompense greu de înțeles. Ridicările în grad nu se justifică nici măcar formal. Așa mi-a propus serviciul, așa fac, pare a fi deviza prezidențială.
După ce, anul acesta, am avut două rânduri de alegeri, controlate mai mult sau mai puțin discret de către STS, Klaus Iohannis a găsit de cuviințăsă înainteze în grad nu mai puțin de 6 ofițeri ai STS. Pe cinci dintre ie i-a avansat de la colonel la general de brigadă, cu o stea, iar pe unul la gradul de general maior, cu două stele, de la general de brigadă.
Fostul șef al școlii de ofițeri de Securitate de la Băneasa, Vasile Dobrinoiu, trebuie să se fi bucurat foarte tare atunci când fiul său, Maxim Vasile Dobrinoiu a avansat în grad, de la colonel la general de brigadă, cu o stea. Doar de aia a luptat tăticu’ și înainte de 1989 și la mineriada din 1990, iunie, ca să nu-și lase odrasla pe mâinile oricui.
Dar trebuie să se fi bucurat Vasile Dobrinoiu, omul care l-a băgat în școală și l-a ocrotit aproape părintește pe fiul lui Talpeș, și pentru avansarea, post pensie, a lui Iulian Crăiniceanu, fost general cu trei stele în rezervă, actualmente general în rezervă cu patru stele.
Căci de Crăiniceanu, fost angajat SPP, pe Dobrinoiu tatăl îl leagă ceva mai presus de grade și camaraderie: creditele preferențiale la Bancorex. Căci atât Vasile Dobrinoiu cât și Iulian Crăiniceanu au obținut, alături de CTP și de foarte mulți alții, credite cu dobânda subvenționată de bancă. E greu de înțeles de ce, în acest context, nu au fost decorați sau avansați în grad și alde Marinel Burduja sau Temeșan. Ce, ei chiar nu au niciun merit?
Pentru ca el nu-si da seama ca (scuze) copulatia de week-end e mai scumpa decat poate presta , nu are cum sa discearna nici cine merita avansari,., sau, cine stie, poate astia sant flacaii care merg pe post de galerie cu ” hai ba, ca mai poti!”
.¡. pentru dormeo atarnatoru’ la servici(i).