Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Kronospan și poluarea din Sebeș. Studiile de impact asupra sănătății suferă la legalitate

Zoom Kronospan și poluarea din Sebeș. Studiile de impact asupra sănătății suferă la legalitate

S-ar zice că, la mai bine de două luni de cînd oamenii din Sebeș, orășelul ăla aruncat undeva în centrul Transilvaniei, ies pe străzi și urlă că vor aer curat, cineva din vreo instituție publică ar fi mișcat un deget, ar fi plimbat o hîrtie dintr-un sertar în altul sau ceva, de ochii lumii măcar. Mai ales că, de cînd a pornit toată tărășenia, de cînd austriecii de la Kronospan au decis să reia proiectul deschiderii unei noi fabrici de formaldehidă, cu o capacitate de 60.000 de tone anual, dublu față de cît produc în prezent, au tot apărut și tot apar schelete ascunse în dulapurile frumos construite din plăci agregate.

În urmă cu vreo două luni, niște ONG-uri de prin zonă, care mai apoi s-au ocupat și de proteste și mișcările de stradă, au decis să depună niște contestații la Ministerul Mediului, cel care e însărcinat cu revizuirea autorizației integrate de mediu a Kronospan. La două luni de atunci, încă nu s-a decis nimic. Căci, pe același principiu folosit și în cazul RMGC, munca la minister se efectuează pe principiul că dacă ceva e controversat, nici o decizie e mai bună decît orice decizie.

Pe de altă parte, Ministerul Sănătății, care are un rol oarecum secundar în toată povestea asta, a scăpat cîte ceva, mai voalat, să nu cumva să strice cuiva deranjul. Să vă explicăm: una dintre chestiunile contestate de protestatari și ONG-uri a fost studiul de impact asupra sănătății. Adicătelea, prin anul 2007, oamenii de la Kronospan făcuseră un astfel de studiu, pentru care Direcția de Sănătate Publică dăduse un fel de aviz consultativ și pe care cei de la APM și Ministerul Mediului îl luaseră de bun, atunci cînd au eliberat autorizația. Ei bine, un mic schelet scos acum la iveală e că băieții de la Kronospan nu doar că nu aveau un studiu de impact asupra sănătății nou, dar ăla de prin 2007 fusese făcut de o firmă care nu prea avea treabă în domeniu. Firma în cauză se numește SC Centru de Mediu și Sănătate SRL Cluj-Napoca și e patronată de un domn profesor universitar, Eugen Gurzău. Ei bine, într-un act oficial, Ministerul Sănătății spune, negru pe alb, că “nu există temei legal pentru acreditarea de către Ministerul Sănătății a societăților care realizează studii de evaluare asupra impactului asupra sănătății” și că singura instituție abilitată, prin legislația privind organizarea și funcționarea sa, să facă astfel de studii e Institutul Național de Sănătate Publică. Ba mai mult, cei de la Ministerul Sănătății zic că au observat și ei, de pe site-ul firmei în cauză, că ea deține o abilitare de determinare a noxelor profesionale și o înregistrare pentru monitorizarea calității apei potabile.

Cu toate astea, DSP Alba a cerut, după ce au început protestele, o revizuire a studiului de impact asupra sănătății, cel realizat în 2007. Între timp, însă, șeful DSP Alba, Horia Timiș, a decis să demisioneze și să plece în privat. Pentru bani, zice el, și nu din cauză că patronul SC Centrul de Mediu și Sănătate SRL Cluj este taman coordonatorul lucrării sale de doctorat, început în 2012. Dar, înainte să plece, a lăsat cu limbă de lemn cerința ca viitorul studiu să fie făcut cu Institutul Național de Sănătate și nu cu SRL-ul domnului profesor. Asta după ce s-a aflat despre relația dintre el și firma profesorului Gurzău, firmă cu care a mai lucrat și Primăria Alba Iulia, care a făcut și ea niște studii de impact asupra sănătății, cu rezultate numai bune pentru a dezvolta zone imobiliare lîngă niște ferme.

Așa că, una peste alta, situația se prezintă cam așa: Ministerul Mediului tace și nu se știe ce face, Ministerul Sănătății poartă mănuși, șeful DSP Alba vrea să demisioneze, șefa APM Alba e cercetată de DNA pentru niște plase luate șpagă, iar Garda de Mediu nu are aparatură ca să măsoare eventualele poluări. Iar Kronospan își vede liniștită de treabă și de produs formaldehidă.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
Editoriale
bijuterii argint