Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

#lăcomiaucide

Zoom #lăcomiaucide

Am scris, în martie 2012, un text care se termina aproximativ așa: „Sistemul este putred, corupt și ucide!“. Textul, în sine, era mai bun decât această concluzie care a degenerat într-un haștag, după ani și ani. Dar, ce să vedeți, nu doar #corupțiaucide. Nu, nu doar. Cred că mult mai mult ucide lăcomia.

Nu facem

și nici nu ar trebui să facem, comparații. Dar…

Dar de ce să nu o facem?

Serios, de ce să nu comparăm lucrurile și victimele între ele?

Ce m-ar putea opri pe mine, de exemplu, să fac această comprație? Ce i-ar putea opri pe alții, știu, dar pe mine, pe mine, ce m-ar putea opri?

Câți oameni au murit

în Colectiv și după?

Mulți. Dar ei știau unde s-au dus, ei știau că nu e neapărat safe să mergi într-o bombă dintr-o hală refurbișată. Nu-mi pare rău să o spun, am spus-o și atunci și voi continua să susțin asta: nu doar corupția ucide, ci și nepăsarea, neimplicarea, ne…

E cinic,

sau poate părea. Dar ce s-a întâmplat în Colectiv e parfum.

E parfum față de ceea ce duce la moartea a sute de oameni dintr-o singură neapăsare imposibilă de buton.

Știți cum mor oamenii

programatic? Cum mor ei pentru a justifica diverse ideologii?

E simplu.

Oamenii încep să moară atunci când foamea devine prea mare.

Iar aici ajungem acolo unde

lăcomia nu ne mai pune în pericol. Deși…

Dar nu despre asta

e vorba.

Ci despre cum mâine am putea muri într-un 737-Max.

Boeing 737-Max ar fi trebuit să fie o cucerire a tehnicii, un avans tehnologic demn de secolul în care trăim. Și n-a fost. A fost un avion al lăcomiei. Dintr-un avion de succes, cu îndelungată istorie, B 737-Max a devenit un sicriu zburător scump și înalt tehnologizat.

Există, deja, avioane de luptă care nu mai pot fi pilotate doar de către oameni. Dacă n-ar exista computerele, care să le ajusteze, în fiecare milisecundă, portanța, avioanele de ultimă generație ale americanilor nu ar fi capabile să facă nimic. Iar asta este o vulnerabilitate. Când îți încredințezi avansul tehnologic unor țări în care mâna de muncă e mai ieftină începi să fii idiot.

Dacă încredințezi

viața unui singur pilot de supersonic fermelor de software din India sau Pakistan, treaba ta. În definitiv, omul ăla și-a asumat riscurile. Este prost plătit, dar măcar se joacă de-a Tom Cruise în Top Gun.
Dar nu, nimic nu-ți dă dreptul ție, companie de tradiție și multicotată pe bursă, să te joci cu viețile a sute de oameni care nu vor altceva decât să zboare în siguranță din locul A în locul B.

Or, Boeing tocmai asta a făcut cu 737-Max.

În doar două accidente

care au avut loc în 2018, Boeing a ucis 346 de oameni. Pentru că cei de la Boeing au fost lacomi.

Softiștii din SUA costau prea mult. Așa că Boeing și-a externalizat soft-ul vital pentru 737-Max în India. Unor oameni plătiți cu 12,80 dolari pe oră.

A fost ieftin, a fost bun pentru raportările financiare ale companiei, a fost o mișcare managerială de geniu. Și, pentru că avionul ăla nu putea zbura corect decât ajutat de soft, iar soft-ul a fost prost, pentru că a fost și ieftin, au murit 346 de oameni.

#lăcomiaucide!

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Hora statică

  14 iulie 2020

  Sfaturile medicale ale specialistului în matematica de liceu Klaus Iohannis, aureolate de farmecul repetitiv al îndemnurilor domnului diriginte către indisciplinații cetățeni ai acestei țări de-a sta pitulați în casă, de […]

 • Partidul, mai feroce ca COVID-ul

  14 iulie 2020

  Cele patru stadioane din București pe care urmau să se antreneze Ibrahimovici și Messi nu-s gata. N-am reușit să terminăm nici linia de metrou care i-ar fi adus de la […]

 • Dați-vă juriștii la școală!

  14 iulie 2020

  Cum te întorci prin vreun partid din România dai de câte un jurist, specialist în Drept, absolvent de Drept, avocat, și tot așa. Mulți dintre parlamentari sunt absolvenți de Drept, […]

 • Institutul pentru Combaterea Horelor

  7 iulie 2020

  Fenomenul horelor românești din primul război mondial a tulburat comandamentul german, care nu prea înțelegea tehnica de luptă a valahilor ce se învîrteau de mama focului înainte de apusul soarelui, […]

 • Limitele unui jucător de golf

  7 iulie 2020

  De pe pajiștea unde obișnuiește să joace golf, președintele Iohannis se pregătea să lanseze România. Din trusa de crose l-a ales mai întîi pe Ludovic Orban, deși putea să aleagă […]