Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lasă în pace, doamnă ministru, ora de dirigenție

Zoom Lasă în pace, doamnă ministru, ora de dirigenție

Știre TV: ministrul Educației ar vrea să scoată ora de dirigenție din programă. Mai cu cîteva zile în urmă, Ludovic Orban zicea, într-un discurs electoral, că balada Miorița ar trebui exmatriculată, fără drept de reînscriere. De ministrul Educației ce să zic? O fi avînd amintiri neplăcute de la orele de dirigenție. Dar înainte de a exprima această propunere, o fi stat ministrul de vorbă și cu profesorii, să-i întrebe ce părere au? Cred că nu! Ca fost profesor de gimnaziu la o școală unde copiii aveau de tras din greu și acasă, încît nu prea aveau timp să învețe, dar și ca fost elev, îi spun ministrului Educației că ar face bine să-și retragă propunerea. Nu de alta, dar dinspre inspectoratele școlare s-ar putea să primească mesaje slugoase, de tip „Să trăiți, doamnă ministru, aveți dreptate!”.

Ora de dirigenție are chichirezul ei. Atunci profesorul diriginte stă de vorbă cu elevii despre note, despre necazurile lor, despre conflictele din clasă, dar și despre felul în care se înțeleg ei cu ceilalți profesori. Nu vreau să spun vorbă mare, dar la școală învățăm diverse reguli de socializare, iar arta pedagogică a dirigintelui e să facă din copiii veniți din diverse medii o echipă care se numește clasa cutare. Dirigintele poate fi cel care-l salvează pe un elev de la repetenție, cel ce bagă de seamă că elevul cutare are probleme acasă și-l ia deoparte să vadă dacă nu cumva a devenit un caz.

Cînd am fost dirigintele unei clase, vorbeam cu copiii mei despre orice. Îi întrebam ce le place și ce nu le place la școală. Cu fumătorii aflați la început de carieră aveam discuții speciale. Făceam bancuri cu ei. Nu le interziceam formal să fumeze, dar le spuneam că un tip care nu fumează e mai tare decît unul care are acest obicei. „Dom’ profesor, și dumneavoastră fumați!” Cum știam că vom ajunge aici, le spuneam că nu-i mare scofală să fumezi și că din cauza țigărilor fumate în copilărie îți poți distruge un drum în viață. Bieții de ei, unii fumau ca să le treacă foamea, le era rușine să recunoască. Fetele care aveau grijă de copiii mai mici de acasă se rușinau și ele s-o spună, dar le vedeam, după ore, cum ieșeau cu ei în brațe. Cea mai bună elevă a mea, fata unui ceferist pocăit, prindea din clasă „lecția”, dar se vedea că e obosită. „Îi cresc dinții ăluia mic.” Și mama ei ce făcea? A ridicat din umeri. Știa, dar nu-i venea să-mi spună. Această fată scăpărătoare ar fi putut ajunge elevă la oricare dintre marile licee din București. Puțin a lipsit însă ca, din pricină că mama ei era ocupată să mai conceapă un urmaș în familia lor, oricum numeroasă, să nu se poată duce nici la un liceu oarecare, ca să aibă grijă de frații ei mai mici. Cu tatăl ei mă întîlneam pe drumul gării. Fiindcă la dirigenție le povesteam Biblia în serial elevilor mei, după ce ne ocupam de probleme curente, în sat se spunea că aș fi și eu pocăit. Bizuindu-mă pe asta, i-am spus tatălui premiantei mele s-o dea la liceu, ca să nu se pună rău cu Cel de Sus, încît s-a îndurat și-a lăsat-o la carte mai departe.

Citeşte mai multe despre:

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale