Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lăzăroiu combate frauda cu marjă de eroare

Zoom Lăzăroiu combate frauda cu marjă de eroare

“O țară nu se conduce prin focus-grupuri!”, spunea, enervat de sondajele din care reieșea că americanii nu vor să lupte în Iraq și Afganistan, George W. Bush, ultimul președinte de dreapta al SUA. Dacă ar fi putut scoate capul deasupra mesei sub care șeful său presta cu drag la ditamai licuriciul, Sebastian Lăzăroiu s-ar fi oțărât la cel mai puternic om al lumii: “Să mori tu, clăpăugule? Nu mă înveți tu pe mine, băi! Eu sunt sociolog!”.

Și, ca sociolog, Sebastian Lăzăroiu a început să lupte cu fraudele din sistemul asistenței sociale. A stabilit, profesional, un eșantion reprezentativ, de 4.000 de dosare pentru ajutoarele sociale (3.997, mai exact). Din analiza acestor dosare, care reprezintă 0,04% din totalul de 8.300.000 de dosare de ajutor social, sociologul Lăzăroiu a tras concluzii globale. De exemplu, a spus că 2.000.000 de dosare sunt bazate pe fals (asta după ce a verificat doar 3.997). Tot din verificarea a 3.997 de dosare a reieșit că 80.000 dintre ajutoarele pentru căldură sunt acordate prin fraudă.

Este, trebuie să recunoaștem, un mod absolut inedit de a face contorale, de a lupta cu fraudele din sistem și de aface dreptate. Acum, că a aflat adevărul în urma verificării a 0,04% din dosarele de ajutor social, cum va proceda Lăzăroiu? Va ordona, pur și simplu, stoparea a 2.000.000 de dosare, luate prin sondaj? Va trimite justiției 2.000.000 de plângeri, bazate pe eșantionul de 0,04%?

Îi explică cineva acestui adolescent întârziat, posesor al unei infatuări demne de puștii plini de coșuri care vorbesc geopolitică în jurul unui pahar de whisky șutit din rezerva strategică a părintelui plecat la serviciu, că viața reală nu funcționează pe bază de eșantioane? Că justiția nu poate da verdicte generalizatoare în funcție de munca operatorilor de sondaje? că, până la urmă, socilogia nu este oștiință exactă? Căci dacă ar fi, toate institutele de sondare a opiniei publice ar da exact aceleași rezultate, până la ultima zecimală, și nu ar mai exista marje de eroare între 1% și 3% în unele cazuri.

Dar Sebastian Lăzăroiu, care se autodefinește ca om “cu principii de centru-dreapta”, a mai emis o informare de mare valaore ideologică: “40% dintre bogații României beneficiază de ajutoare sociale!”. Îi vedeți deja, nu-i așa, pe Camelia Șucu, Viorel Cataramă sau Ion Țiriac înghesuindu-se pe la primăriile din țară pentru a-și lua venitul minim garantat. Ei bine, nu despre ei este vorba, căci Lăzăroiu a explicat în emisiunea ui Cătălin Striblea cine ne sunt bogații: cei care au venituri mai mari de 800 de lei pe lună pe membru de familie. Conform acestei definiții, o familie de 3 persoane care are venituri de 2.400 de lei (24 de milioane vechi) este o familie de bogătani. Asta se întâmplă în țara în care salariul minim garantat este de 670 de lei brut. Deci la 670 de lei ești aproape un sărăntoc, având un salariu minim, iar la 800 de lei ești bogat. Clasa mijlocie se află, probabil, la 735 de lei lunar.

Până și PSD-ul lui MIrcea Geoană vorbea, într-o moțiune de cenzură din 2008, despre cei 200.000 de bogătani români. Știți cum îi definea partidul de stânga pe acești împilatori ai sărăcimii? Drept oameni care câștigă mai mult de 2.000 de lei pe lună. Atât de mult am evoluat în 3 ani, încât nivelul minim de la care ești declarat bogat a scăzut cu 60%. Sau nu despre asta e vorba, ci despre principiile solide de dreapta ale lui Lăzăroiu, care sunt mai la stânga decât cele ale PSD. Nu știu. Dar încep să cred că Sebastian Lăzăroiu nu este definitiv nici de dreapta și nici de stânga. El, pur și simplu, atârnă la câte o ideologie în funcție de croiala pantalonilor pe care îi îmbracă Băsescu.

1 comentariu

 1. #1

  Interesant este faptul ca acest Lazaroiu a fost consilierul lui Basescu, pe perioada cind Basescu se apucase sa invrajbeasca parintii impotriva profesorilor, pacientii impotriva medicilor samd.
  Acum Lazaroiu face ceva similar: invrajbeaste paturile sociale una impotriva celeilalt declarind astfel de aberatii –salariu>800RON==bogatas.
  Bine ca aplecat de la Cotroceni, ca atunci Basescu ar fi fost cel care ar fi zis asta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Toader s-a făcut băiat mare

  17 septembrie 2019

  Aidoma unui copil fugit de acasă și aciuit în Gara de Nord, Toader Paleologu a fost luat sub pulpană de un drojdier bătrîn și hîrșit în rele, dispus să-l învețe […]

 • Călăreții fără cap

  17 septembrie 2019

  Între pusta maghiară și stepa rusească, pe terenul cu obstacole moștenit de la strămoși, România aleargă, ca un cal deșelat de istorie, să prindă din urmă Occidentul. Singura ei certitudine, […]

 • Votul la fără taxe

  17 septembrie 2019

  79.997 de cetățeni români stabiliți în străinătate s-au înscris fie pentru a vota prin corespondență, fie pentru a solicita să voteze la o secție de votare mai aproape de casă. […]

 • Întoarcerea clasei muncitoare în paradisul capitalist

  10 septembrie 2019

  Dacă-n popor se zice că sula nu știe carte fiindcă la școală a stat tot timpul sub bancă și n-a văzut ce se scrie pe tablă, e clar că noua […]

 • Frăția lichelelor

  10 septembrie 2019

  Scaunul de la Cotroceni, scos la licitație în noiembrie, vine cu un pachet promoțional de putere neagră. Serviciile secrete sînt incluse, pot fi cumpărate practic pe nimic doar păstrîndu-li-se șefii […]