Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Lăzăroiu combate frauda cu marjă de eroare

Zoom Lăzăroiu combate frauda cu marjă de eroare

“O țară nu se conduce prin focus-grupuri!”, spunea, enervat de sondajele din care reieșea că americanii nu vor să lupte în Iraq și Afganistan, George W. Bush, ultimul președinte de dreapta al SUA. Dacă ar fi putut scoate capul deasupra mesei sub care șeful său presta cu drag la ditamai licuriciul, Sebastian Lăzăroiu s-ar fi oțărât la cel mai puternic om al lumii: “Să mori tu, clăpăugule? Nu mă înveți tu pe mine, băi! Eu sunt sociolog!”.

Și, ca sociolog, Sebastian Lăzăroiu a început să lupte cu fraudele din sistemul asistenței sociale. A stabilit, profesional, un eșantion reprezentativ, de 4.000 de dosare pentru ajutoarele sociale (3.997, mai exact). Din analiza acestor dosare, care reprezintă 0,04% din totalul de 8.300.000 de dosare de ajutor social, sociologul Lăzăroiu a tras concluzii globale. De exemplu, a spus că 2.000.000 de dosare sunt bazate pe fals (asta după ce a verificat doar 3.997). Tot din verificarea a 3.997 de dosare a reieșit că 80.000 dintre ajutoarele pentru căldură sunt acordate prin fraudă.

Este, trebuie să recunoaștem, un mod absolut inedit de a face contorale, de a lupta cu fraudele din sistem și de aface dreptate. Acum, că a aflat adevărul în urma verificării a 0,04% din dosarele de ajutor social, cum va proceda Lăzăroiu? Va ordona, pur și simplu, stoparea a 2.000.000 de dosare, luate prin sondaj? Va trimite justiției 2.000.000 de plângeri, bazate pe eșantionul de 0,04%?

Îi explică cineva acestui adolescent întârziat, posesor al unei infatuări demne de puștii plini de coșuri care vorbesc geopolitică în jurul unui pahar de whisky șutit din rezerva strategică a părintelui plecat la serviciu, că viața reală nu funcționează pe bază de eșantioane? Că justiția nu poate da verdicte generalizatoare în funcție de munca operatorilor de sondaje? că, până la urmă, socilogia nu este oștiință exactă? Căci dacă ar fi, toate institutele de sondare a opiniei publice ar da exact aceleași rezultate, până la ultima zecimală, și nu ar mai exista marje de eroare între 1% și 3% în unele cazuri.

Dar Sebastian Lăzăroiu, care se autodefinește ca om “cu principii de centru-dreapta”, a mai emis o informare de mare valaore ideologică: “40% dintre bogații României beneficiază de ajutoare sociale!”. Îi vedeți deja, nu-i așa, pe Camelia Șucu, Viorel Cataramă sau Ion Țiriac înghesuindu-se pe la primăriile din țară pentru a-și lua venitul minim garantat. Ei bine, nu despre ei este vorba, căci Lăzăroiu a explicat în emisiunea ui Cătălin Striblea cine ne sunt bogații: cei care au venituri mai mari de 800 de lei pe lună pe membru de familie. Conform acestei definiții, o familie de 3 persoane care are venituri de 2.400 de lei (24 de milioane vechi) este o familie de bogătani. Asta se întâmplă în țara în care salariul minim garantat este de 670 de lei brut. Deci la 670 de lei ești aproape un sărăntoc, având un salariu minim, iar la 800 de lei ești bogat. Clasa mijlocie se află, probabil, la 735 de lei lunar.

Până și PSD-ul lui MIrcea Geoană vorbea, într-o moțiune de cenzură din 2008, despre cei 200.000 de bogătani români. Știți cum îi definea partidul de stânga pe acești împilatori ai sărăcimii? Drept oameni care câștigă mai mult de 2.000 de lei pe lună. Atât de mult am evoluat în 3 ani, încât nivelul minim de la care ești declarat bogat a scăzut cu 60%. Sau nu despre asta e vorba, ci despre principiile solide de dreapta ale lui Lăzăroiu, care sunt mai la stânga decât cele ale PSD. Nu știu. Dar încep să cred că Sebastian Lăzăroiu nu este definitiv nici de dreapta și nici de stânga. El, pur și simplu, atârnă la câte o ideologie în funcție de croiala pantalonilor pe care îi îmbracă Băsescu.

1 comentariu

 1. #1

  Interesant este faptul ca acest Lazaroiu a fost consilierul lui Basescu, pe perioada cind Basescu se apucase sa invrajbeasca parintii impotriva profesorilor, pacientii impotriva medicilor samd.
  Acum Lazaroiu face ceva similar: invrajbeaste paturile sociale una impotriva celeilalt declarind astfel de aberatii –salariu>800RON==bogatas.
  Bine ca aplecat de la Cotroceni, ca atunci Basescu ar fi fost cel care ar fi zis asta.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • În căutarea țăranului pierdut

  18 februarie 2020

  Prin anii ’90, șoseaua dintre Craiova si Calafat purta la gît în plină iarnă salbe de potîrnichi și de prepelițe, care spre a nu fi detectate pe cîmpul înzăpezit de […]

 • Instinct primar

  18 februarie 2020

  Partidele bătrîne se închină la chipul cioplit al primarului. Și PSD, și PNL se prosternează la picioarele acestei divinități păgîne. Au primari mulți pe care vor să-i păstreze fiindcă fără […]

 • Cine suntem, ce mai vrem

  18 februarie 2020

  „Să se știe cine suntem și ce vrem“, spunea Ion Iliescu în decembrie 1989 despre necesitatea unei comunicări cu ambasada Uniunii Sovietice. Desigur, sovieticii știau destul de bine și cine […]

 • Ludovic autorăstignit a doua oară

  11 februarie 2020

  După ce a fost bătut la școală de niște derbedei, elevul conștiincios Ludovic Orban, sfătuit de domnul diriginte, a decis să-și dea singur palme în fața clasei dacă împricinații refuză […]

 • Războaiele care ne-au prostit

  11 februarie 2020

  Cînd vine vorba despre înapoierea României, două tabere duc greul bătăliei. Una susține că sîntem ținuți pe loc de corupție. Cealaltă e de părere că sîntem victima conspirației internaționale. În […]