Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Leru-i ler și iarăși ler, amnistia toți o cer

Zoom Leru-i ler și iarăși ler, amnistia toți o cer

Dacă Isaac Newton putea rămîne în captivitatea unei idei o viață întreagă, savanții din politică vor, dimpotrivă, să scape din strînsoarea ideii de pușcărie cît mai repede. Nenumăratele ezitări ale coaliției PSD-ALDE și dezastruoasele abordări ale subiectului “amnistie” au generat o stare de asfixie la nivelul întregii clase politice. Așa încît există semne că, fie ce-o fi, o decizie fermă se impune în legătură cu tratarea acestei suferințe.

O foială în creștere se poate vedea și în tabăra cealaltă, acolo unde președinți și magistrați și-ar pierde rostul și puterea dacă o amnistie ar îndepărta presiunea de pe adversarii lor. Așa că, pe măsură ce agitația de prevenire crește, probabilitatea ca o ordonanță să tranșeze problema e și ea în creștere.

Desigur, din ceea ce se știe, omul-cheie al acțiunii rămîne Tudorel Toader, iar ministrul n-a acceptat deocamdată să intre în hora pentru care Codrin Ștefănescu a tocmit lăutarii. Cătălin Rădulescu-Mitralieră a dat și el asigurări că amnistia e pe țeavă, dar nici chiar el, un țintaș fără greș, n-a putut spune cînd anume va ieși. Toni Greblă, secretarul general al Guvernului, aflat într-o poziție importantă pe traseul aprobării, a bătut apropouri pe departe, fără însă să angajeze termene și fermități. Liviu Dragnea însuși a răspuns în doi peri, Călin Popescu Tăriceanu s-a limitat la înfierarea sentințelor premeditate, iar Viorica Dăncilă a zis un “deocamdată, nu” care putea însemna orice.

În concluzie, se va da. Nimic nu mai poate speria coaliția, după ce nici interviurile președintelui Iohannis, nici declarațiile lui Dacian Cioloș și nici cei două mii de manifestanți ai lui Dide din Piața Victoriei n-au putut răsturna Guvernul. Așa cel puțin se văd lucrurile de la distanța sigură a statisticii și probabilităților.

Iar dacă se va da, cînd să se dea dacă nu de Crăciun sau chiar de Anul Nou, cînd domnul președinte vizitează cu soția casa din Miami, cînd Bot sforăie îmbrățișat de caltaboși, cînd doamna Macovei preferă cabernetul, iar protestatarii se adună în jurul porcului? Ce alt moment, în afară de nașterea Domnului Iisus, ar fi mai bun? Cînd ar mai avea PSD la dispoziție o țară îndopată cu tobă, cu cîrnați și cu vin de buturugă? Cînd ar mai avea adversarii plecați în vacanță la capătul pămîntului? Cînd ar mai avea la îndemînă atît dezinteres pentru politică?

Poate că sfintele Paști ar fi la fel de bune ca sfîntul Ignat, dacă n-ar interveni mereu factorul temperatură, fiindcă în aprilie-mai e mai greu să-ți trimită Dumnezeu minus zece-cincisprezece grade, oricît de mult ar avansa lucrările la Catedrală.

Prin urmare, pentru ca toată lumea să fie împăcată, ordonanța ar trebui strecurată între “Leru-i ler” și tochituri, dar nu e cazul să fie întîrziată pînă la sorcovă, călușari și urs, fiindcă se trezește poporul din beție și iar pune Guvernul capră.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

bt
romania100

Editoriale
romania100