Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Liberali și democrați foarte bine finanțați

Zoom Liberali și democrați foarte bine finanțați

Umblă prin societatea românească un zvon conform căruia, pe undeva, nu se știe exact pe unde, ar exista un partid numit Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE). Cumva, însă, urmele acestui partid se pierd prin 2019, când n-a reușit să treacă pragul electoral la alegerile pentru Parlamentul European. Cum nu le-a mai trecut nici pe cele pentru Parlamentul României, în 2020, când, de fapt, a candidat alături de Pro România, sub numele acestui din urmă partid. Care, nici el, n-a intrat în Parlament. Nici la localele din 2020 n-a făcut ALDE vreo mare șmecherie, mai ales că multe filiale trecuseră deja la Pro România de prin august trecut.

Și totuși, ALDE a fost partid parlamentar. Chiar de dinainte de 2016, dar din 2016 cu drepturi depline, căci a candidat pe propriile picioare și a și intrat în Parlament tot așa. De fapt, ALDE s-a născut în 2015, din unirea dintre Partidul Conservator al lui Dan Voiculescu și Partidul Liberal Reformator al lui Tăriceanu și al altor câțiva fugari din PNL. Ca de obicei când fuzionează conservatorii cu reformatorii rezultă ceva, să-i zicem partid, numai bun să preia rolul de balama necesară PSD-ului pentru a-și asigura o majoritate confortabilă în Parlament. În schimbul acestui mic ajutor, membrii ALDE au primit și ei, după posibilități, varii posturi și sinecuri, cum îi șade bine voinicului. Sau voinicei, în cazul poveștii noastre de azi.

Ca orice partid care se respectă, ALDE a avut în rândurile sale, pe vremea când exista, atât voinici, cât și voinice. Ca să nu discrimineze. Una dintre aceste voinice, pe care partidul s-a bazat în vremurile sale bune, a fost Zoe Ghinescu, fostă trezorieră a ALDE. Pentru funcția de trezorier a ditamai partidului o califica pe doamna Ghinescu întreaga sa carieră pre- și post-decembristă. Căci doamna le-a avut mereu cu banii. Încă dinainte de 1990, când a lucrat în Ministerul Comerțului Exterior, unde din 1986 a fost directoare a Direcției Valutare. Adică, pur și simplu, doamnei îi treceau prin mână toate plățile și încasările în valută făcute de România. De la înălțimea unei astfel de funcții și până la dimensiunea unei trezorerii de partid mic, drumul e lung, dar presărat de succese. Căci, până să se pensioneze, doamna Ghinescu a lucrat ca vicepreședinte la Bancpost (1991-2002), iar apoi ca președinte al Nova Bank, o bancă preluată de ruși, prin intermediari, și căreia BNR i-a suspendat licența în urma unor suspiciuni de spălare de bani.

După ce a ajuns, ca pensionară în putere, trezorier al ALDE, doamna Zoe Ghinescu și-a împrumutat cu generozitate colegii de partid, oferind zeci de mii de lei fără dobândă ba lui Daniel Chițoiu, ba lui Andrei Gerea. Și nu neapărat din pensie, deși nici aceea nu este deloc mică, ci, cel mai probabil, din banii obținuți ca sinecuri primite de la partid. Prima astfel de sinecură, de care a scăpat între timp, a fost cea de consilier în cadrul Autorității Electorale Permanente, în perioada în care aceasta era condusă de un alt membru ALDE, Daniel Barbu. Când Daniel Barbu s-a retras, pentru a candida la europarlamentare, i s-a găsit și doamnei Ghinescu un alt loc de muncă: consilier al vicepreședintelui ANCOM, cu un salariu de 65.000 de lei anual.

Acum, că ALDE s-a cam dus, poate se duce și doamna, în liniște, spre casele sale (șase la număr), să-și mănânce liniștită pensia de minimum 7.500 de lei lunar. De suferit nu vor suferi neapărat instituțiile statului, dar partidul și domnii Gerea & Chițoiu vor găsi ceva mai greu persoane dispuse să le împrumute sume care merg de la câteva zeci de mii la 230.000 de lei.

3 comentarii

 1. #1

  Buna ziua,

  Credeti ca avea nevoie Chitoiu de bani cand el avea afacerile lui la Camera Consultantilor Fiscali? CCF- un corpo profesional care cica s-ar ocupa de fiscalitate, se ocupa mai mult de afaceri si a stabilit in sarcina membrilor niste obligatii in mod nelegal pt care a merrs in instante.
  Instantele la inceput le-au respins, apoi, au inceput sa le admita si astfel intr-o tara a EU, sunt sentinte date in baza art 1350 NCPC dar fara sa existe contract. CCF – este un non profot si cotizatiile sunt venituri care nu se impoziteaza.
  Eu i-am acuzat si de evaziune pt ca m-au executat pt niste sume care nu erau inregistrate in contabilitatea lor.

  • #2

   eshti naiva?! io am fost super-executat (ciuciu incasari s.a.) ca cica n-am platit CASS.. ashtept de 4 ani sa-mi returneze CINEVA neshre meleoane CIORDITE (luate cu japca) FARA MOTIV (am acte sau n-am, io nu pot sa-i “impung”, ca cica e atac la intitutzii, fututzii).. .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Norocul rîmă-n soarele cu pete

  13 aprilie 2021

  Norocul rîmă-n soarele cu pete precum un porc umflat cu diamante, cum l-aș ademeni-n vîrtej și pante spre cocinile sfinte să se-mbete, frică îmi e să nu ne creadă plante […]

 • Boala băncii nebune

  13 aprilie 2021

  România a împrumutat săptămîna trecută 3,5 miliarde de euro de pe ceea ce Guvernul numește „piețele externe“. Aceste piețe puteau să fie și interne, fiindcă ele reprezintă, de fapt, băncile-mamă […]

 • Prizonierii lui 5%

  13 aprilie 2021

  936.864 de români au votat, în decembrie 2020, cu alianța USR-PLUS pentru Senat și 906.965 de cetățeni români au votat cu alianța USR-PLUS pentru Camera Deputaților. Nici măcar 5% din […]

 • Rugăciunea preafrumoasei blondine către jandarmul călare pe situație

  6 aprilie 2021

  Motto: ,,Nu pot, nu pot, fată mare, Că mi-e murgul slab de șale“ Stimată și iubită, în veci, Jandarmerie, te rog să-mi pui cătușele și mie. Și fiindcă disperarea mă […]

 • Miracolul prostiei românești

  6 aprilie 2021

  Pentru o clipă s-ar fi putut crede că Iohannis revine din lunga stare vegetală, că transformarea dulapului în om, pe care alchimiștii au negat-o veacuri la rînd, se petrece chiar […]