Unii s-au isterizat, alții s-au bucurat, dar cu îngrijorare. Liviu Antonesei, care n-a mai votat de zece ani, dar se pregătea s-o facă în turul doi al prezidențialelor, și-a păstrat calmul. Același calm cu care în 1989, înainte de revoluție, vorbea la telefon cu cei de la Europa Liberă spunînd de ce era împotriva lui Ceaușescu.
Cristian Teodorescu: Cum de s-a răzgîndit Curtea Constituțională? Sau a fost răzgîndită?
Liviu Antonesei: Răsturnarea de decizie în mai puțin de două zile este cît se poate de spectaculoasă, prin urmare nu e greu de intuit că a existat un „factor de răzgîndire“, un factor politic. De altfel, luîndu-ne după nume, sîntem tentați să socotim CCR o instituție juridică, or aceasta este una politică. Membrii săi sînt desemnați de partidele politice și cei mai mulți au fost membri ai acestora. În acest moment, majoritatea este pesedistă, dar cum între partide a apărut acordul privind viitoarea guvernare, decizia a fost luată în unanimitate. De altfel, socotesc recenta decizie de anulare a alegerilor oportună în general, oportunistă pentru partide și încerc să-i descopăr acoperirea legală. Aș vrea să găsesc justificare legală mai clară decît ce ni s-a servit. Ca să scap de dilemă, pot invoca și eu „starea de urgență“, faptică, produsă de manipularea „tiktoknică“ din primul tur al prezidențialelor. Cînd un jucător este prins încălcînd regulile jocului, jocul poate fi oprit și luat de la început după restabilirea condițiilor regulamentare de desfășurare.
C.T.: Se reiau prezidențialele de la zero. Dar n-ar trebui să fie scoși de pe liste C. Georgescu și G. Simion, ca D. Șoșoacă?
L.A.: Este o problemă foarte delicată din mai multe puncte de vedere. În ce-o privește pe Șoșoacă, nu cred că CCR se va răzgîndi la reluarea alegerilor, deși ne-a oferit destule situații de răzgîndeală. Anchetele în curs dau la lumină deja elemente pentru blocarea unei noi candidaturi a candidatului manciurian. Dacă va mai dori să candideze, dacă va mai fi aici, dacă va mai fi liber, sînt mulți de dacă… Nu cred că, din datele de pînă acum, BEC ar găsi elemente viabile pentru respingerea candidaturii lui Simion. El se joacă deocamdată cu focul avînd grijă să nu se ardă. Acum, cheamă lumea la proteste contra deciziei CCR, dar adaugă mereu că pașnice, fără violență. Nici nu cred că e sănătos pentru democrație să lași o treime din electorat fără exprimare. Nemții au o problemă mare cu AfD, dar nu au suspendat partidul cu pricina, nu mai puțin extremist decît AUR. De altfel, dacă dispar cei trei din ecuație, apar alții. Pe Georgică măcar îl știm. Pe Georgescu nu îl știam și am văzut ce era să ne facă.
C.T.: Și dacă prezidențialele se reiau, n-ar fi cazul ca și alegerile parlamentare să fie refăcute?
L.A.: Logic, în logica folosită de CCR, da, ar fi fost cazul, dar solicitarea a fost deja respinsă pentru tardivitate. Nici n-ar fi fost oportun să rămînă țara fără toate puterile politice nealese la termenii constituționali. În situația de acum, asta mai lipsea, pe lîngă președinte în prelungiri, Parlament aidoma și guvern provizoriu. De altfel, cred că CCR s-a pripit în ce privește prelungirea cu trei luni a vacanței prezidențiale, există soluția la fel de constituțională a interimatului viitorului președinte al Senatului. Oricum, noul Parlament trebuie să lucreze repede pentru alegerea unui nou guvern. În fond, majoritatea e constituită și anunțată prin acord scris.
C.T.: Ce-or fi păzit serviciile secrete, de au ajuns oamenii rușilor pe listele de candidați la alegeri? Sau or fi dormit destinatarii?
L.A.: Ce s-a întîmplat zilele acestea este și efectul unui eșec grandios al Serviciilor. În 1958, din România s-a retras armata sovietică, însă oamenii rușilor, acoperiți sau la vedere, au rămas bine-mersi. Unitatea 0110, contraspionaj țări socialiste, a fost prima desființată, nu cred că și arhivele. Dar între timp au apărut puzderie de agenți noi ai Kremlinului. De altfel, unii nici măcar nu sînt acoperiți, ci mîndri de statutul lor, de la Gușă la Teodosie și de la Șoșoacă la Ponta, goarne mai discrete sau mai isterice ale propagandei Rusiei lui Putin, țară care ne atacă de-o vreme, așa, la modul hibrid. De altfel, se vorbește despre o „facțiune estică“ în PSD, cu Tudose, Stănescu, Ponta, Firea etc., care are o tradiție de la „părinții lor fondatori“ încoace: Iliescu, Brucan, Pașcu, Militaru etc. Ăia măcar erau gorbacioviști… Chiar în situația de acum, citind documentele produse în ședința CSAȚ – și nu sînt toate! – observăm că acestea au fost adunate în mult timp, nu în cîteva zile. Cine este de vină că au ajuns atît de tîrziu în CSAȚ? Serviciile ca atare? Președintele? Este limpede că se impune o anchetă care să stabilească aceste fapte. Și mai avem o problemă, cea a parchetelor și a instanțelor. Văd că de cînd a spart buboiul, procurorii și poliția anchetează cu toate motoarele grupusculele extremiste din jurul candidatului „tiktoknian“ și pe cei care l-au glorificat pe Căpitan, „noaptea ca hoții“, la Tîncăbești. Foarte bine, dar pînă acum ce-au păzit? În aproape zece ani, de cînd avem legislație care pedepsește cu închisoarea, propaganda legionară, antisemitismul, negaționismul, glorificarea criminalilor de război, afișarea simbolurilor extremiste, preluarea saluturilor fasciste, naziste, legionare, au fost depuse la parchet sute de sesizări. Majoritatea au fost clasate, iar din cele cîteva ajunse în instanțe, s-a pronunțat o sigură condamnare, cea a fostului securist Zărnescu – o amendă mărișoară, dar și-a recuperat cheltuiala prin apel la mila publică. Pentru că veni vorba, candidatura lui C.G. putea fi invalidată perfect legal dacă dosarul său privind glorificarea automareșalului Antonescu și a legiunii nu era clasat. Despre ce vorbim, dragă Cristi?
C.T.: Ce părere ai de zisele democratei Elena Lasconi, că alegerile ar fi trebuit să meargă mai departe?
L.A.: Ca om care, după lungi deliberări, am suspendat în vederea acestui tur abstenționismul meu ce dura neîntrerupt de zece ani, sînt de partea ei. Ba am și convins o groază de lume să facă același lucru. Poate că dna Lasconi a avut acces la sondaje nepublice care îi semnalau o tendință în favoarea sa. Oricum, își dădea seama că va fi foarte greu să se trezească din nou în turul doi la repetarea alegerilor. Sigur, trebuie să așteptăm noua ofertă electorală. Sper să fie mai bună și mai puțin numeroasă. Și dacă ar sta deoparte visătorii care nu au luat nici măcar 5% din voturi, tot s-ar mai simplifica oferta și ar fi mai puțin ridicolă. Oricum, sînt sceptic în ce privește prezervarea democrației à la longue prin măsuri administrative. Dacă partidele nu se reformează cu adevărat, va trebui să intervină mereu CCR sau, Doamne ferește, armata. Mă întreb ce va fi în 2028 dacă nu se tratează clasa politică. Asta ar fi un fel de „democrație asistată“.
C.T.: Tot ne vine pe limbă TikTok… Se poate face ceva în privința asta?
L.A.: E normal să ne vină! TikTok e vedeta zilei, mai mult decît Georgescu, care se putea numi oricum. Eu sînt pentru libertatea net-ului, desigur cu reglementările necesare pentru a nu afecta libertățile. Ce se poate face? Americanii pun problema interzicerii pe piața media de la ei. UE îi somează să respecte condițiile legale de funcționare. Nu cred că avem tupeul americanilor, dar ce solicită UE putem solicita și noi. Oricum, se pot suspenda conturi individuale – nu e ușor: în „operațiunea manciurianul“ au fost folosite zeci de mii de conturi din peste 35 de țări. Nu cred că-l putem interzice, de altfel poate fi și contraproductiv, dar dacă nu răspund la solicitările de respectare a condițiilor, putem suspenda temporar activitatea în spațiul nostru. Și mai suspendăm o dată… ad nausem!
C.T.: Ce-or mai face rușii ca să-și bage coada și în alegerile refăcute?
L.A.: Destule! Să nu uităm că există și alte rețele și alte mijloace la îndemînă. Își vor activa și mai mult agenții de influență, ne vor asedia mediatic și din exterior, și din interior. Tocmai văd cum MApN se luptă cu dezinformările de pe TikTok despre mișcări de trupe, recrutarea tinerilor, mobilizarea rezerviștilor. Și asta face parte din joc! Dar chiar n-aș vrea să le mai dau și eu idei.
C.T.: Să ne așteptăm la tulburări?
L.A.: Asta e principala mea îngrijorare. De la decizia CCR încoace sînt foarte atent la mișcările forțelor extremiste, fapte, declarații… Sper să nu avem parte de așa ceva. Nu mi se pare productiv nici pentru ei, de altfel.
Multe ar fi de zis, CCR nu a prelungit cu trei luni mandatul președintelui, așa a citit el Constituția. Legat de neo-legionari, e clar că instanțele nu vor să aplice legea. La fel, cu nea HP. L-a saltat Berbeceanul, instanta a zis ”no worries”, e băiet de-al nostru din popor, avem nevoie de el, că n-a omorât pe nimeni in România (încă).