În coaliția de guvernare s-a pornit războiul pe viață și pe moarte între marii intelectuali ai partidelor membre, Rareș Bogdan scoțând la înaintare cărțile pe care le deține. Trebuie să recunoaștem că l-a cam avut pe Ciolacu aici, pentru că se pare că mare parte din pădurile Transilvaniei nu s-ar fi dus, de fapt, în Austria, cum spun unii răutăcioși, ci în sutele de tipografii care alimentează biblioteca din Cluj a marelui cititor. Iar Rareș Bogdan este decis să meargă până la capăt în această bătălie cu aliatul: deja lucrează de câteva zile la o replică nucleară despre miile de batistuțe pe care le are în plus față de președintele PSD, iar marele final l-a pregătit pentru mai târziu, când pur și simplu îl va spulbera pe Ciolacu cu zecile de mii de limbi pe care le-a dat în carieră pentru a ajunge acolo, sus.
Se pare că informațiile despre pregătirile de război ale Dichisitului au ajuns și la șeful Camerei Deputaților, care, sportiv, și-ar fi recunoscut înfrângerea. Și, pentru că Rareș Bogdan îl domină la toate probele olimpismului oportunistic, Ciolacu a luat decizia de a se retrage din competiție și de a se concentra pe o singură carte. Una, da’ bună, crede el.
Cartea este scrisă de un colectiv de autori de mai multe naționalități, iar de săptămâna trecută au început precomenzile, după o scurtă prezentare a sinopsisului, făcută la ASE. Lansarea efectivă ar urma să aibă loc în 2024, urmând ca până atunci să i se găsească și un titlu. Deocamdată se merge pe titlul de lucru, Geoană președinte!, dar editorii internaționali speră să găsească o variantă mai comercială. Timp ar fi.
Ciolacu, așadar, care a consultat mai mulți critici literari, pare convins că asta e cartea. Acea carte, un best-seller aproape sigur. De altfel, și singurul best-seller pesedist de la Ion Iliescu încoace.
Din câte ne-am dat seama, povestea din carte este extrem de atrăgătoare. Este vorba, pe lângă eroul principal (care, după mai multe zbateri, are un comeback de senzație și realizează the romanian dream, acela de a avea susținerea mai multor ambasade în același timp), despre mai multe personaje secundare care se descurcă și ele destul de bine în viață. Unul dintre acestea este un băiat din Buzău, modest, dar silitor, care își înțelege menirea de șerpaș disciplinat și acceptă un rol mai mic, cum ar fi acela de președinte al principalului partid de guvernare până în 2034 cel puțin.
“scoțând la înaintare cărțile pe care le deține”. Ful de ași sau careu de popi?