Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Magistrații, mai egali între egalii de deasupra legii

Zoom Magistrații, mai egali între egalii de deasupra legii

În 2010, Guvernul Boc a promovat celebra lege prin care erau tăiate salariile cu 25%. Inițial trebuia ca și pensiile să scadă cu 25% și, de asemeni, se desființau pensiile speciale ale unor categorii de beneficiari, printre care cei din armată și magistrații. CCR a decis, însă, că tăierea pensiilor este neconstituțională. De asemeni, CCR a decis că, dintre toate pensiile speciale, doar cele ale magistraților se justifică, celelalte putând fi desființate. Așa că magistrații au rămas cu pensiile speciale, ceilalți nu, la vremea respectivă.

Mai mult, într-o opinie separată, judecătoarea CCR Iulia Motoc argumenta că salariile magistraților nu pot fi atinse. Ale celorlalți da, dar ale magistraților nu, pentru că ar urma să fie afectată independența Justiției. Cu un an înainte de această decizie a CCR, pe când se discuta legea salarizării, președintele Asociației Procurorilor din România, Constantin Sima, afirma că salariile procurorilor nu pot fi scăzute în nici un fel, pentru că nu ne dă voie UE. Pot scădea salariile oricui, desigur, dar nu ale procurorilor.

Pentru că – nu-i așa? – articolul 16 al Constituției României este facultativ. Ce dacă scrie acolo că “(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări”? Asta este o prevedere constituțională pentru căței. Ditamai dulăii de pază ai independenței Justiției, magistrații înșiși, nu pot fi tratați precum pulimea, contribuabilii ordinari, acei indivizi buni doar să plătească taxe și să înghită. Ce dacă scrie în același articol 16 că “(2) Nimeni nu este mai presus de lege”? Nu vă pricepeți la drept, nu vă pricepeți, mai ales, la dreptul constituțional: nimeni nu e mai presus de lege cu excepția magistraților.

Pe 18 mai 2018, procurorii din Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov s-au reunit și au protestat la adresa legilor Justiției și a modificărilor la Codul Penal, spunând că așa nu se mai poate. În primul rând, ceea ce-i roade pe onorabilii procurori din Adunarea Generală a Procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Braşov este faptul că ar putea fi considerați și ei oameni. Îi deranjează, așa că “îşi exprimă indignarea faţă de recentele propuneri legislative care plasează magistratul român pe acelaşi picior de egalitate cu membrii clanurilor interlope, pornind de la prezumţia absolută că toţi magistraţii comit abuzuri, precum şi faţă de numeroasele texte legislative care se propun a fi introduse şi care reglementează o serie de infracţiuni noi destinate exclusiv magistraţilor […]”.

Există, în legislația românească și în cea europeană, nenumărate infracțiuni specifice unor anumite categorii de cetățeni. Nu sunt “destinate” acelor categorii, cum erudit consideră procurorii din Brașov, ci sunt specifice, ceea ce este ușor diferit. De exemplu, sunt infracțiuni pe care le comit doar militarii. Sau infracțiuni pe care le comit doar șoferii, infracțiuni care nu sunt la îndemâna altcuiva decât a funcționarilor publici și așa mai departe. De aceea putem spune că acele infracțiuni sunt specifice. În nici un caz destinate, pentru că nimeni nu este obligat de soartă sau de către legiuitor să comită respectivele infracțiuni. Un șofer de autobuz sau un profesor de gimnaziu, precum nici un medic nu pot alcătui dosare penale și nu pot cere arestarea preventivă a unor cetățeni știind că nu au probe pentru a-l și condamna pe cetățean. Asta pot face doar procurorii, de exemplu.

În plus, oricât i-ar deranja pe domnii și doamnele procurori/oare din Brașov, interlopi putem fi toți. Pentru că interlop înseamnă “care are o reputație proastă; rău famat, dubios, suspect”. A ți se anina de coadă adjectivul “interlop” nu înseamnă că ești vinovat de ceva, până nu te condamnă o instanță. Poți fi interlop deși ești nevinovat. Procurorul Portocală este, deocamdată, un interlop, un tip dubios, cu reputație proastă, rău famat. Dar încă nu a fost declarat și infractor, fiind deocamdată nevinovat.

Și ca să ne dovedească faptul că nu se pricep nici ei la meseria pe care o fac, procurorii din Brașov spun că “ministrul Justiţiei nu este competent să aprecieze asupra întrunirii elementelor constitutive ale unor infracţiuni, să stabilească vinovăţia sau nevinovăţia unor persoane”. E corect doar parțial. Dar e corect în punctul esențial: ministrul Justiției nu poate să stabilească vinovăția sau nevinovăția unor persoane. Dar, ce să vezi, nici procurorii nu pot face asta. Numai și numai judecătorii o pot face.

În fine, protestul scris al procurorilor din Parchetul de pe lângă Judecătoria Brașov este plin de dovezi de incompetență agresivă. Numiții fac confuzii între tratatele internaționale și recomandările unor organisme europene, își asumă opinia tuturor magistraților din România și sunt de părere că, dacă abuzurile procurorilor sau protocoalele secrete ilegale nu apar în rapoartele MCV, atunci acestea nu există.

Pentru oameni de acest gen, pătrunși plenar de importanța propriilor persoane, merge mereu un sfat simplu: băi, băieți (și doamne), dacă vreți să fiți nu mai presus decât ceilalți, dar măcar egalii cetățenilor onești, mai puneți mâna pe carte!

Citeşte mai multe despre:

5 comentarii

 1. #1

  umpic off-topic, dar totusi: ‘acelaşi picior de egalitate’, ori e picior de egalitate, ori nu e. N-are cum sa fie acelasi. Fractura logica la marii meseriasi?

 2. #4

  nu ar fi mai bine sa se duca toti acasa. Daca nu le e rusine pentru abuzurile care le-au facut fiecare dintre ei inseamna ca sunt nesimtiti in ultimul hal si sistemul trebuie scuturat zdravan. Numai sa fii coleg ani de zile cu unul ca portocala sau man ar trebui sa fie o vina care sa te apase zi de zi, toata viata care ti-a mai ramas.
  Rusine!

 3. #5

  @zev
  nu e fractura logica fata de subiectul articolului.Cand o sa se predea lectii de gramatica si literatura o sa poti invata sa nu mai scrii -umpic-.sper ca a fost o gluma retardata.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Dragi cetățeni români!

  3 decembrie 2019

  Klaus Iohannis nu-i chiar nepotul feldmareșalului Mackensen, dar cu siguranță cîțiva uncheși de-ai săi au bătut pas de defilare pe Calea Victoriei în 1916, cînd nemții au intrat ca-n brînză […]

 • România normală

  3 decembrie 2019

  Nimeni nu știe cum arată România Normală, cu atît mai puțin noul președinte Iohannis, care a apărat acest slogan cu fălcile încleștate, ca și cum s-ar fi temut să nu […]

 • Ruleta românească

  3 decembrie 2019

  Rar a fost dat României să vadă sinucigași mai talentați decât cei din Guvernul Orban. Ar fi, poate, un spectacol simpatic dacă nu i-ar afecta pe deja din ce în […]

 • Rușinea de a fi stîngist

  26 noiembrie 2019

  Datorită mamuților cu păr, cu burtă sau cu chelie din PSD, intelighenția românească de stînga, rușinată, se dopează cu praful marxismului prin cafenele obscure sau prin facultățile de Filosofie, așteptînd […]

 • Țară, țară, vrem președinte!

  26 noiembrie 2019

  Klaus Iohannis și-a anunțat candidatura la președinția României, pentru un al doilea mandat, în iunie 2018, cu aproape un an și jumătate înainte de alegerile prezidențiale. De atunci, KWI așteaptă […]