Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mai știe cineva azi cine a fost Paul Georgescu?

Zoom Mai știe cineva azi cine a fost Paul Georgescu?

După ce tăiase și spînzurase, din convingere, pe vremea realismului socialist, Paul Georgescu se apucase de scris romane. Avusese la un moment dat multă putere în lumea literaturii. Pe atunci scria critică. În afară de ceea ce toca el în literatură ca edec al realismului socialist, Paul Georgescu avea și răutăți pe care le folosea împotriva confraților întru convingeri politice.

Era fiul doctorului din Slobozia, cel ce umbla cu șareta din dotare pe la pacienți, de i-au rămas comuna și satele din jur recunoscătoare și după ce a murit. Paul Georgescu își dobîndise celebritatea fiindcă fusese condamnat la moarte pentru activități comuniste pe vremea lui Antonescu. Cum România intrase în  război, intrase în vigoare legea marțială și pentru civili.

Paul Georgescu știa la ce se expunea. Putea fi acuzat de trădare de țară, cum a și fost. Pentru asta îl aștepta pedeapsa cu moarte. În ultima clipă pedeapsa îi fusese comutată la pușcărie, din înaltul ordin al șefului statului, căruia i se făcuse milă de tinerețea lui Paul Georgescu. Iar asta fără ca tînărul să fi abjurat.

Legenda spune că mama condamnatului s-ar fi dus în audiență la nevasta lui Antonescu și ar fi convins-o să pună o vorbă bună pe lîngă generalul devenit șeful statului. Așa se face că viitorul critic literar a scăpat de execuție.

Totuși, cînd PCR-ul a ajuns la putere, Paul Georgescu n-a ezitat să-i execute literar pe scriitorii care nu se potriveau cu doctrina partidului, în partea ei literară. Profesorul Crohmălniceanu îmi povestea mai tîrziu că în anii aceia, ai obsedantului deceniu, cum i-a zis Marin Preda, cînd și el, Croh, a făcut destule rele, Paul Georgescu se simțea cît se putea de bine scriind texte de condamnare la moarte literară a confraților reacționari. Asta se întîmpla pe vremea lui Gheorghiu-Dej. După așa-numita liberalizare a regimului literaturii din primii ani ai ceaușismului, Paul Georgescu s-a repliat. A lăsat-o mai moale cu ideologia și a început s-o dea pe valoarea estetică a scriitorilor, susținînd tineri scriitori la început de drum, printre care și pe Nichita Stănescu. Și a început să scrie romane pe care în perioada atotputerniciei sale critice probabil că le-ar fi atacat pe temeiuri ideologice.

Cînd Paul Georgescu a murit de moarte bună, el ajunsese cu totul altceva decît fusese în anii ’50: criticul care susținea tineri autori talentați și romancierul care evalua critic societatea românească, așa cum devenise. Paul Georgescu știa că era urmărit de Securitate, în convorbirile sale telefonice, dar nu-i păsa. Avea un capital politic care-i îngăduia să spună ce crede, la telefon, în lungile convorbiri cu confrații. Atunci cînd Paul Georgescu a murit și a fost înmormîntat la Străulești 2, un soi de maidan transformat în cimitir, am fost printre cei puțini care l-au vegheat, cu gîndul la romancierul și la criticul care se metamorfozase.

Citeşte mai multe despre:

2 comentarii

 1. #1

  Da, şi eu. L-am citit cu mare plăcere când eram în liceu, în anii 73 – 77, şi devoram romane de Ţoiu şi Paul Georgescu … Nu ştiu pe altcineva care să-l fi citit cu atâta pasiune. M-a cuprins nostalgia. Alte vremuri, alte cărţi.

 2. #2

  revin după o scurtă revizuire a amintirilor; în liceu l-am gustat, în facultate şi după l-am devorat !!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • O instituție anticreștină

  22 octombrie 2019

  După ce a apelat la criminaliști de import spre a studia colecția de oscioare a șefului de campanie electorală morbidă a lui Klaus Johannis, DIICOT-ul i-a refuzat lui Gheorghe Dincă […]

 • Dictatorul român

  22 octombrie 2019

  Dacă îl punem deoparte pe Emil-Constantinescu-Cel-Învins-De-Securitate, ca pe un fluture rar, orbit și el de strălucirea puterii, dar cu frumoase desene morale pe aripi, insectarul președinților noștri prezintă doar gîngănii […]

 • Bellocrația

  22 octombrie 2019

  Deși termenul poate părea o invenție recentă, nu este. „Bellocrat“ apare la Suetoniu, la Ovidius, Wolfgang Lazius, Johann Pistorius, Plinius, Abraham Bzowski, Scipione Ammirato, Bartholomeo Gramondo și poate și la […]

 • O găina beată va cînta cucurigu pe palatul Victoria, însă foarte încet, ca să nu-l trezească pe Klaus Iohannis

  15 octombrie 2019

  După ce o tînără iraniană și-a dat foc în piața publică fiindcă fusese condamnată pentru port ilegal de nădragi bărbătești, ayatollahii care le interziseseră femeilor accesul pe stadioanele din Teheran […]

 • Elegie pentru Ciuma Roșie

  15 octombrie 2019

  Guvernarea PSD zace azi în colbul istoriei minore, doborîtă de propria fudulie, otrăvită cu propria prostie și sfîrtecată de propria trădare. PNL și Klaus Iohannis se împăunează cu uciderea ei, […]