Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Mai ușor cu conspirația pe scări

Zoom Mai ușor cu conspirația pe scări

De mai bine de douăzeci de ani, de când computerele au început să intre timid și costisitor în instituțiile statului, nimeni nu și-a pus cu adevărat problema unificării bazelor de date și a sistemelor informaționale ale statului român. Nimeni dintre cei cu putere de decizie nu a avut această viziune. Sau n-a vrut s-o aibă. Nici măcar cei din mediul privat nu s-au exprimat vreodată că ar fi bine ca bazele de date ale statului român să fie corelate între ele. Pentru că baze de date și sisteme informaționale necorelate înseamnă, de fapt, că piața se împarte la mai mulți. Banii, și ei, se împart mai multora. Doar comisioanele vin în aceleași locuri spre care cărările corupției s-au bătătorit în 26 de ani. Pare paradoxal, dar dintr-un singur contract foarte mare se iau comisioane mai mici decât din multe contracte mai puțin costisitoare. În plus, contractele și comisioanele fiind mai multe, ajung la mai multe persoane, nu la un singur jupân dispus mai mult sau mai puțin să împartă.

Așa se face că azi, dacă ai nevoie de un act care necesită o informație sau o dovadă de la o altă instituție, trebuie să faci încă două drumuri, după acea dovadă și, desigur, după nelipsitele taxe și timbre fiscale.

Ei bine, un proiect al SRI, finanțat din fonduri europene, în valoare de 25 de milioane de euro, își propune să facă aceste baze de date interconectabile. Astfel încât dacă o instituție are nevoie de o informație despre un cetățean de la o altă instituție să nu mai petreacă zile întregi trimițând porumbei călători peste țară, ci s-o obțină instantaneu, printr-o simplă combinație de taste.

Acest lucru elimină birocrația, elimină timpii morți și economisește miliarde pierdute, acum, cu ore de muncă, hârțogăraie și drumuri nejustificate. Mai mult, se pare că avansul tehnologiei ar permite ca această interconectabilitate a bazelor de date să nu mai coste, ca pe vremea abilului Florică și a unsurosului Cocoș, sute de milioane sau miliarde de euro, ci doar 25 de milioane.

Ei bine, ochiul vigilent al societății civile a găsit hiba aici. Cică, de fapt, proiectul în sine ar fi împotriva drepturilor omului, pentru că în caietul de sarcini și în lista echipamentelor ce urmează a fi achizițioante prin licitație s-ar găsi câteva componente ce le par lor suspecte. De aici pleacă o întreagă demonstrație a relei voințe a SRI, care se pregătește să ne bage Big Brother-ul în case la adăpostul acestui proiect finanțat din fonduri europene.

SRI e în stare de multe, e clar, și nu suntem noi cei care să luăm apărarea acestei instituții. Dar există mari probleme la societatea civilă. Există activări din acestea inadecvate, făcute după lectura pe genunchi a unor documente. Ce pregătește cu adevărat SRI, mai mult decât scrie în proiect, nu putem ști. Dar știm cu siguranță că interconectabilitatea bazelor de date ale instituțiilor românești este mai mult decât necesară. Dacă ea se poate face cu 25 de milioane de euro, fără ca acești bani să fie furați sau direcționați spre firme de casă, dacă putem avea, în sfârșit, un sistem computerizat național funcțional, de ce ne-am opune? Pentru că doi IT-iști cu juma’ de normă dintr-un ONG au niște bănuieli legate de o aparatură care lor le e ceva mai cunoscută decât maselor largi?

Bun, așa pleacă orice investigație serioasă, dar la baza protestului a patru asociații ale societății civile nu stau investigații serioase, ci doar prezumții de vinovăție, presupuneri și prejudecăți. Toate astea trebuiau aruncate pe piață doar după verificări amănunțite. Oengismul făcut pe colțul șervețelului de la GDS e la fel de dăunător ca și încălcarea drepturilor omului.
4 comentarii

 1. #1

  Dacă, subliniez, dacă proiectul are ca obiect interconectarea bazelor de date ale instituțiilor publice, atunci el trebuie realizat de GUVERN nu de SRI. Mai verificați, poate proiectul se referă la altceva.

 2. #2

  Aceeaşi “societate civilă” ne-a servit zilele astea memorabilul articol “Putin vorbește. Ar fi bine să luăm aminte”.

 3. #3

  De ce ti-ar parea interesanta o unificare a bazelor de date efectuate de catre SRI? Ti se pare ca un cetatean obisnuit ar avea vreun beneficiu in urma acestei unificari? Nu, fiecare institutie isi va pastra birocratia specifica, tu ca cetatean te vei plimba in continuare pe la aceleasi ghisee cu functionare obosite si plictisite, doar ca intr-o baza de date pe care o analizeaza niste functionari ai unui serviciu prea putin controlat in general de catre societatea civila, cetateanul va aparea foarte frumos cu toate informatiile din bazele de date corelate. Ceea ce poate da nastere la abuzuri.

 4. #4

  de ce SRI?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale
 • Minoritatea lui Onan

  27 iulie 2021

  LGBT nu mai e ce-a fost. Buchetul erotic al diversității de sex și de gen a ajuns o pădure tropicală în care exploratorii descoperă, fără odihnă, specii noi. LGBT e […]

 • Când au băgat ăștia și prostie în vaccin?

  27 iulie 2021

  Campania publicitară a Guvernului ne spune că vaccinul conține o sumedenie de lucruri. Realmente o sumedenie. Și toate, aproape toate sunt aspiraționale, pentru diverse segmente ale populației. Dar, pentru că […]

 • La vache qui rit

  27 iulie 2021

  Fîntînă cu găleata furată de-un calic la care se închinară-nsetații șapte veacuri, pe miriștea cu părul uscat de borangic, în țara unde parcă nu s-a-ntîmplat nimic, Istoria bolește și nimeni […]

 • Strigături oltenești cu ocazia celei de-a patra descălecări a pandemiei

  20 iulie 2021

  Biată Coană-a Europii stă cu ochii pe colac, suferă de boala popii, ține mila sub capac. Patimă neîntreruptă de COVID și de buget, vino, lady, prin conductă, că te-aștept la […]

 • România ignorantă

  20 iulie 2021

  Modești și neobosiți, acești copii își trăiesc succesul în tăcere. Din mințile lor izvorăște toată frumusețea care lipsește unei țări întregi. Pe medaliile lor, din care s-ar putea clădi un […]