Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Manifestația de susținere a Guvernului și de subminare a simțului comun

Zoom Manifestația de susținere a Guvernului și de subminare a simțului comun

Sunt multe povești despre manifestanții anti-Guvern din Piața Victoriei. Se spune că nu-s informați, că nu știu pentru ce protestează, iar la RTV mai sunt și acuzați că-s plătiți să strige împotriva Guvernului. Pentru că apar ca o manifestare spontană a poporului, protestele sunt judecate după niște standarde foarte înalte. E foarte ușor să le tragi în jos cu mici nuanțări și cu imperfecțiuni ocazionale.

Mitingul organizat de PSD, în schimb, e acea caricatură de manifestație în care protestele nu s-ar putea preschimba nici măcar dacă s-ar adeveri cele mai întunecate și mai prostești teorii ale conspirației. Ceea ce se bănuiește total nerealist și manipulatoriu despre protestele anti-Guvern e mai puțin grav decât ceea ce știm cu siguranță despre mitingul PSD.

Nu e nevoie să construiești o teorie a conspirației în jurul mitingului de susținere a Guvernului. Totul e transparent, cu autocarele și ignoranța politică la vedere. Oameni care habar n-au pentru ce manifestează și care vin la București din obligație sunt înghesuiți într-o piață publică, pentru a recompune mulțimea de la niște proteste spontane și a arăta că există ceva echivalent și-n tabăra cealaltă.

În cazul protestelor anti-Guvern, PSD invocă manipulări subtile care-i scot pe oameni în stradă, spirit de turmă, snobism. Pare că-n coaliția de guvernare sunt niște psihologi fini, care-s în stare să descompună orice acțiune aparent liberă în mișcări mecanice ale creierului. Totul, ca să arate cât de neautentici sunt de fapt protestatarii. Cum ar veni, nu e ceea ce pare, acești tineri care ies în stradă acționează dintr-un mimetism specific vârstei, n-au citit textul legii și-s ușor de influențat de presa străină mainstream. Ei cred că sunt liberi și au intenții bune, dar Soros îi duce de nas ca un păpușar bătrân. Se știe doar: atunci când ai 20 de ani, nu poți să reziști magnetismului unui octogenar.

În cazul manifestației organizate de PSD, eforturile sunt la celălalt capăt al psihologiei. Tumbele retorice care se fac aici ar trebui să demonstreze că niște oameni aduși cu japca, după pregătiri și avertismente vechi de un an, au aceeași autenticitate ca participanții la un protest spontan. Evident, în cazul lor nu poate fi vorba de manipulare, pentru că manipularea e ceva mult mai subtil.

2 comentarii

 1. #1

  1- Manifestatia nu e pentru voi ci pentru presa din strainatate
  2- Dracnea & Co. fac oricum ce vor muschii lor, nu stiu daca v-ati lamurit
  3- singura solutie e sa-i bagati pe nenorocitii care va conduc la parnaie, inainte sa distruga si putinul care a mai ramas..

 2. #2

  1.Chiar spontane sunt manifestațiile plătite de Soros?
  2.Ce va face sa credeți ca la protestul de sâmbătă ,,sunt aduși cu japca” inșii respectivi? Nu e cumva o idee indusa de “spontani”.
  3.Ca sa înghesui o suta de mii de indivizi trebuie cel puțin 10 000 de brute,ori nu sunt atâția ‘’spontani” disponibili,unii stau la Centrul Vechi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Toamnă electorală

  22 septembrie 2020

  Precum o bostană cu genunchii sparți, geaba număr zile: joia muri marți, sîmbăt-am pierdut-o vineri la un tîrg, miercurea îmi pare babă dată-n pîrg ce-a visat că-i cloșcă într-o zi […]

 • Ambiții politice la virusul ucigaș

  22 septembrie 2020

  Duminică, 27 septembrie 2020, agentul electoral COVID va stabili o ordine șchioapă a puterii pe următorii patru ani. E cel mai imparabil caz de democrație nereprezentativă din istoria modernă, neprevăzut […]

 • Școală, școală, vrem postaci!

  22 septembrie 2020

  Și, așa cum ni s-a promis, a început școala. În cele mai sigure, normale și deosebite condiții, asigurate cu înțelepciune și operativitate de către Guvernul României, înțelept condus de către […]

 • Spovedanie

  15 septembrie 2020

  Sunt gol de sentimente ca o biserică, toamna, cînd nunțile toate s-au veștejit și fosta-mi iubită se joacă de-a doamna cu șeful ocolului din Maglavit. E-un schimb valutar între grauri […]

 • Cea mai profitabilă afacere de pe pămînt

  15 septembrie 2020

  Nici să fi înviat Spiru Haret nu s-ar fi discutat atît de mult despre școală. Coronavirusul a trezit-o un pic la realitate. A pălmuit-o, cît să clipească mirată, și a […]