Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Manifestația de susținere a Guvernului și de subminare a simțului comun

Zoom Manifestația de susținere a Guvernului și de subminare a simțului comun

Sunt multe povești despre manifestanții anti-Guvern din Piața Victoriei. Se spune că nu-s informați, că nu știu pentru ce protestează, iar la RTV mai sunt și acuzați că-s plătiți să strige împotriva Guvernului. Pentru că apar ca o manifestare spontană a poporului, protestele sunt judecate după niște standarde foarte înalte. E foarte ușor să le tragi în jos cu mici nuanțări și cu imperfecțiuni ocazionale.

Mitingul organizat de PSD, în schimb, e acea caricatură de manifestație în care protestele nu s-ar putea preschimba nici măcar dacă s-ar adeveri cele mai întunecate și mai prostești teorii ale conspirației. Ceea ce se bănuiește total nerealist și manipulatoriu despre protestele anti-Guvern e mai puțin grav decât ceea ce știm cu siguranță despre mitingul PSD.

Nu e nevoie să construiești o teorie a conspirației în jurul mitingului de susținere a Guvernului. Totul e transparent, cu autocarele și ignoranța politică la vedere. Oameni care habar n-au pentru ce manifestează și care vin la București din obligație sunt înghesuiți într-o piață publică, pentru a recompune mulțimea de la niște proteste spontane și a arăta că există ceva echivalent și-n tabăra cealaltă.

În cazul protestelor anti-Guvern, PSD invocă manipulări subtile care-i scot pe oameni în stradă, spirit de turmă, snobism. Pare că-n coaliția de guvernare sunt niște psihologi fini, care-s în stare să descompună orice acțiune aparent liberă în mișcări mecanice ale creierului. Totul, ca să arate cât de neautentici sunt de fapt protestatarii. Cum ar veni, nu e ceea ce pare, acești tineri care ies în stradă acționează dintr-un mimetism specific vârstei, n-au citit textul legii și-s ușor de influențat de presa străină mainstream. Ei cred că sunt liberi și au intenții bune, dar Soros îi duce de nas ca un păpușar bătrân. Se știe doar: atunci când ai 20 de ani, nu poți să reziști magnetismului unui octogenar.

În cazul manifestației organizate de PSD, eforturile sunt la celălalt capăt al psihologiei. Tumbele retorice care se fac aici ar trebui să demonstreze că niște oameni aduși cu japca, după pregătiri și avertismente vechi de un an, au aceeași autenticitate ca participanții la un protest spontan. Evident, în cazul lor nu poate fi vorba de manipulare, pentru că manipularea e ceva mult mai subtil.

2 comentarii

 1. #1

  1- Manifestatia nu e pentru voi ci pentru presa din strainatate
  2- Dracnea & Co. fac oricum ce vor muschii lor, nu stiu daca v-ati lamurit
  3- singura solutie e sa-i bagati pe nenorocitii care va conduc la parnaie, inainte sa distruga si putinul care a mai ramas..

 2. #2

  1.Chiar spontane sunt manifestațiile plătite de Soros?
  2.Ce va face sa credeți ca la protestul de sâmbătă ,,sunt aduși cu japca” inșii respectivi? Nu e cumva o idee indusa de “spontani”.
  3.Ca sa înghesui o suta de mii de indivizi trebuie cel puțin 10 000 de brute,ori nu sunt atâția ‘’spontani” disponibili,unii stau la Centrul Vechi.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Crime cu miros de pandemie

  30 iunie 2020

  În vreme ce-n largul oceanului patru scafandri s-au repezit cu cuțitele asupra unei balene, să-i taie otgoanele plasei de pescuit ce-o ținea prizonieră, la noi patru polițai au ajutat un […]

 • Vacanța mare

  30 iunie 2020

  Pînă acum, virusul a întrecut știința și, după cum se vede, nu dă semne de oboseală. Fără vaccin și fără tratament, societatea dă din colț în colț, libertatea individuală scade, […]

 • Încă puțină cenzură, că nu dați de la voi

  30 iunie 2020

  De ani de zile, Facebook, cel puțin, acționează arbitrar și nejustificat într-un demers constant de amuțire a vocilor care nu respectă comoditatea politică. Dar nu este de ajuns, se pare, […]

 • Plai cu boi

  23 iunie 2020

  Cînd dăm și noi orbește în gropi, apelăm la postumele buruienoase ale tutorelui nostru suprem, Mihai Eminescu, la micile bijuterii fără perdea, comise cu autoironie prin hîrtoapele existenței sale năprasnice: […]

 • Păcănele mii și stele făclii

  23 iunie 2020

  E mare urgență să fie ajutate două ramuri economice, zice Guvernul: HoReCa și păcănelele. HoReCa apare în pozele cu premierul și cu președintele. Are cînd chipul măsliniu al libanezului Murad, […]