Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Marcel, baronul cu geacă de piele

Zoom Marcel, baronul cu geacă de piele

Marcel Vela, ministru de Interne, adică omul care ar trebui să se ocupe direct de organizarea alegerilor, s-a suspendat tocmai din atribuțiile de organizator al localelor pentru simplul fapt că s-a plasat pe el însuși pe locul întâi al listei de consilieri locali PNL pentru Caransebeș. Pe locul al doilea al listei deschise de Marcel Vela se află Andra Pleșa, candidata PNL la Primăria Caransebeș, după ce partidul s-a dezis de Felix Borcean pe motiv de dosare la DNA.

Așadar, în acest moment, ditamai ministrul de Interne, coordonatorul alegerilor locale, nu-și poate onora îndatoririle de serviciu pentru că, cel puțin teoretic, a considerat că un post de consilier local în Caransebeș este mult mai important.

Și poate că este, pentru că de Caransebeș îl leagă pe Marcel Vela amintiri frumoase. A candidat la Primăria Caransebeșului de câteva ori, în 1996 și 2000, fără succes. Însă, între 1996 și 2000 este viceprimar al localității. În 2000, după ce pierde a doua oară alegerile, CDR-ul îl pune prefect peste județul Caraș-Severin, până la alegerile parlamentare din iarnă.

În 2004, Vela revine insistent și, în sfârșit, câștigă postul de primar al Caransebeșului. Mană cerească pentru el, fiindcă în momentul respectiv n-o ducea prea bine cu banii. Rămăsese în urmă cu plata a cinci rate la mașină și era cam speriat că ar putea să vină cei de la leasing să i-o ridice.

Dar din 2004, nimeni și nimic nu-l mai clintește pe Marcel Vela de pe drumul său victorios spre cele mai înalte culmi. De civilizație, desigur, și de progres personal.

Încet-încet, Marcel Vela se înșurubează țeapăn în partid, urcând treaptă după treaptă. În 2012 este deja atât de bine înfipt încât la nunta fiicei sale, Andra, vin 700 de invitați, printre care mai toți greii PNL, în cap cu Crin Antonescu, președintele partidului și al Senatului la acel moment. Nașul fiicei lui Vela este nimeni altul decât Daniel Chițoiu. Marcel al nostru este atât de tare pe poziție, încât ginerele său, viceprimar și apoi primar în Armeniș, localitatea natală a lui Marcel, ia numele socrului și devine, din Cristian Dragomir, Cristian Vela.

Marcel Vela a rămas primar de Caransebeș până în 2016, în timp ce la președinția Consiliului Județean Caraș-Severin se afla Sorin Frunzăverde, la al doilea mandat, după ce trecuse în 2012 de la PDL la PNL, prevestind marea unificare din 2014-2015.

În 2016, Marcel Vela este considerat atât de valoros de către colegi încât ajunge la București, în Parlament. Rămâne în continuare președintele PNL Caraș-Severin, lăudându-se cu rezultatele obținute în alegerile prezidențiale de Frunzăverde. Doar că, pentru acele rezultate, Sorin Frunzăverde fusese condamnat de către judecători, după ce DNA îl acuzase că s-a folosit de banii statului pentru a-i convinge pe primarii din Caraș-Severin, în 2014, să îl susțină pe Iohannis în schimbul unor fonduri preferențiale de la buget.

Un om deosebit de talentat în a se fofila pe sub pielea colegilor de partid, deși nu are alte calități decât insistența și știința mișmașurilor, Marcel Vela apare aparent de nicăieri și ocupă, din noiembrie 2019, funcția de ministru de Interne. Poate și-a dat seama că, la pregătirea lui reală, e mai potrivit postul de consilier local. Așa că îi dorim succes în alegeri și sperăm că va rămâne în Caransebeș, acolo unde-i este locul.

1 comentariu

 1. #1

  exact! da’ fiind pe mana cu aceiashi infractori care i-au promis “un accident” lu’ blaga/bleaga daca nu-si baga mintzile in cap cu satu-mare (eh, a trecut pericolu’) se crede cel mai dashtept (h)ardelean.. .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

tn
Editoriale
 • Invitație la concert

  20 octombrie 2020

  Scîrbit de mine însumi, par fructul nimănui, M-aș cățăra la noapte hoțeşte în gutui Și poate prin decembre, agonizînd pe-un ram, O să deschid cu cinste al ciorilor bairam. Să […]

 • Pe mîna noastră

  20 octombrie 2020

  Între cei treizeci de maiori, colonei și locotenent-colonei fabricați la uzina ilegală de grade a generalului Oprea figurează procurorul-șef al Uniunii Europene, Laura Codruța Kövesi. Această uimitoare femeie, care a […]

 • Cocalarul războinic s-a retras strategic

  20 octombrie 2020

  Țineți minte cum, pe 31 decembrie, Marcel Vela, un neica-nimeni până atunci, în ochii publicului național, sărea direct la gâtul lui Raed Arafat, începând un război din care, de fapt, […]

 • Epoca neaveniților

  13 octombrie 2020

  ,,Credința zugrăvește icoanele-n biserici” – acest vers eminescian, ce definește puterea izbăvitoare a credinței capabile să înalțe arta mai presus de pensula zugravului, ar trebui scrijelit pe zidurile instituțiilor de […]

 • Zuckerman și românii

  13 octombrie 2020

  America ne iubește. Ne face autostradă și cale ferată de la Marea Neagră la Marea Baltică, ne scoate din ghearele 5G-ului chinezesc, ne rezolvă reactoarele de la Cernavodă. Ne dă […]