Închipuitul solemn în geacă de piele, mediocrul marțial care a ordonat ca mașinile de Poliție să cânte imnul, în pandemie, ca să ne încurajeze. El e Marcel Vela, fost ministru de Interne în Guvernul Orban, acum doar vicepreședinte al Senatului și vicepreședinte pentru zona Vest al PNL.
Marcel Vela n-a strălucit prea multă vreme la nivel național. Cumva, pandemia și nenorocul de a face parte din unul dintre cele mai proaste guverne din ultimii 35 de ani i-au tăiat avântul. Drept este și că perioada aia în care a condus Internele a fost suficientă pentru a scoate la iveală găunoșenia omului, dar sunt alții de același calibru care s-au descurcat mai bine. Poate că, pur și simplu, omul a avut ghinion.
Cum ghinion a avut și atunci când, deși nu se mai aștepta la asta, Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității a reușit să găsească probe că între Marcel și Securitate a existat, totuși, o relație de oarecare colaborare. Vela a fost cercetat de către CNSAS în trei rânduri: în 2001, 2017 și 2019. Și a scăpat cu fața curată, pentru că „nu s-a identificat nici un dosar întocmit de fosta Securitate despre persoana dumneavoastră“. Na, așa se întâmplă cu dosarele astea. Nici turnătorului Petrov nu-i găsiseră vreo probă a colaborării cu Securitatea. Până i-au găsit.
Cam așa s-a întâmplat și cu Marcel Vela. De unde nu existau dosare la Securitate, la finalul lui 2023 s-au găsit urmele lăsate de vicepreședintele PNL în cartea de onoare a turnătorilor la Securitate. Asta, în ciuda faptului că în Caransebeș, la revoluție, au fost distruse aproape toate dosarele de la Securitate, atunci când a fost incendiat sediul local al Securității. Și totuși, la 34 de ani de la revoluție, informațiile despre turnătoriile lui Vela au ieșit la iveală.
Ion Marcel Vela, închipuitul solemn cu geacă de piele, a devenit informator al Securității în 1987, sub numele conspirativ SMENA. Ofițerul de Securitate care s-a ocupat de el a fost Ilie Jurcă, la vremea aia locotenent. Din păcate – pentru că dosarele Securității Caransebeș au ars pe 21 decembrie 1989 –, din opera turnătoristică a domnului Vela nu s-au păstrat prea multe. CNSAS a găsit două note informative, care demonstrează, totuși, că individul era un turnător. Legea însă le permite celor din CNSAS să spună că Marcel Vela nu a fost colaborator al Securității ca poliție politică. Deși, evident, a fost. Mai ales că Securitatea asta era: poliție politică.
Dintre membrii CNSAS, Germina Nagâț a avut o opinie separată, argumentând foarte aplicat și serios că Vela a fost colaborator al Securității. Din păcate, cu o floare nu se face primăvară în colegiul ăla, care continuă să albească securiști pe bandă rulantă.
Cu decizia CNSAS în mână, Marcel Vela poate pretinde că n-a fost colaborator al Securității. Da, a fost turnător, a fost informator, a fost unul dintre acei nenorociți care au terorizat o țară întreagă. Dar, din punct de vedere al legii proaste, n-a fost colaborator.
Pe fostul locotenent de Securitate Ilie Jurcă, Marcel Vela l-a făcut director al Corpului de Gardieni Publici Caransebeş, în 2005, pe când era primar al Caransebeșului. Mai apoi l-a uns în fruntea firmei de pază POL-COM, care aparținea Primăriei Caransebeș și se ocupa de paza mai multor obiective publice din oraș.
O glumă proastă, cum mai comite istoria din când în când, l-a transformat pe turnătorul SMENA în „luptător cu rol determinant“ în revoluția din decembrie 1989. Turnătorul SMENA a fost decorat de către Emil Constantinescu în 2000, de Ion Iliescu în 2004 și de Klaus Iohannis în 2015. Ce fapte de arme a făcut el ca revoluționar în 1989, nu poate spune nimeni. Poate că memoria participanților reali la revoluție s-a șters și ea așa cum au ars dosarele cu turnătoriile individului cu rol determinant…
Daca eu as stii cate stiti,cred ca n-as mai avea un mm de epiderma fara urticarie.As sta cu pumnul ridicat precum statuia aia din fata Oborului .
Ma macina o intrebare, Smena o fi venind de la șmena? Noi p-aci prin vest, pe la frontiera, suntem familiarizati cu fenomenul…
Aș crede că, mai degrabă, Smena vine de la „CMEHA” – o marcă rusească de aparate foto de pe vremea URSS-ului.
Sigur! De calitate inferioara, pt amatori
Intrebari-intrebatoare : Cine are mai.multa vina ? Marcel sau aia care il protejeaza ?
Intrebarea care a schimbat un presedinte: Ei cred in Dumnezeu ?
Da,un turnător al securități,un turnător „ORDINAR” un caracter ” INFECT” !!!
Ăsta este Marcel Vela, ” SMENA”,nume de cod