Deși partidul lui Dacian Cioloș ar fi trebuit să-și înceapă strălucitoarea ascensiune în anul centenarului, devenind principalul partid prezidențial, lucrurile din teren nu s-au potrivit cu socotelile din diverse case, așa că s-a trecut, încet-încet, la politica pașilor mici și bine măsurați. Din primăvară, Mișcarea România Împreună bate țara în lung și în lat, organizînd dezbateri, discuții, întîlniri cu simpatizanții locali. Totul pentru a strînge, cît mai temeinic, idei, proiecte și programe. Astfel, atunci cînd se va lansa oficial, MRÎ nu va mai arăta precum oastea încropită a USR, propulsată doar de ura împotriva ciumei roșii. Cel puțin, ăsta e planul, plan care n-ar putea fi zădărnicit decît de o nouă retragere de la guvernare a PSD, ceea ce ar cere un nou guvern de tehnocrați.
Dar planul lui Cioloș nu se oprește aici, ci merge mai departe, pînă în 2020, trecînd prin europarlamentare și prezidențiale. Încă nu s-a luat o hotărîre în ceea ce privește candidatura la prezidențiale, dar pînă atunci mai este timp suficient. Deocamdată se așteaptă rezultatele de la europarlamentare, pentru a se decide cum se vor împărți funcțiile, posturile și locurile pe liste în noua formațiune ce va rezulta din unirea dintre MRÎ și USR. Căci MRÎ și USR vor fuziona în 2019, pregătindu-se să scoată PNL din categoria partidelor care contează și aducîndu-l la dimensiunea ALDE cu bătaie spre PMP. Și pentru Ludovic Orban, 2019 este un an decisiv, fiind ultima lui șansă de a mai prinde un loc de europarlamentar, singurul, de altfel, care l-ar putea scoate din situația imposibilă de a fi angajat al unei firme pe unde n-a trecut niciodată, decît în zilele de leafă. Așadar, să ne pregătim pentru 2019, adevăratul an al unirii.
da, stim, si macovei vrea sa candideze pe listele partidului fuzionat. sa fim seriosi, nu au nicio sansa nici unite, nici dezunite. au parte de presa a sistemului favorabila, dar voturi ioc. like-uri pe facebook nu inseamna voturi, mai ales ca multi dintre simpatizantii usr sunt in diaspora