Caută în Cațavencii.ro

Te interesează un subiect anume? Scrie termenul căutat şi apasă Enter.

[Închide sau apasă ESC]

Măștile de protecție, de-a lungul istoriei

Zoom Măștile de protecție, de-a lungul istoriei

Măștile au fost inventate în Grecia Antică. Se pare că actorii greci de comedie purtau aceste măști în timpul spectacolelor, ca să nu se vadă că îi pufnește râsul.

Inițial, senatorii voiau să-l asasineze pe Cezar tușind toți pe el pentru a-l infecta cu coronavirus, dar și-au dat seama că n-au nici o șansă atunci când au văzut că liderul roman poartă mască de protecție.

În timpul marii epidemii de ciumă din secolul al XIV-lea, medicii purtaupe față o mască în formă de cioc. Ideea e că acele ciocuri te protejau nu neapărat de boală, ci de obligativitatea de a purta botniță.

După ce pierde bătălia de la Valea Albă, Ștefan cel Mare încearcă să se refugieze în Cetatea Neamțului, dar mama lui nu-l lasă să intre din cauză că nu avea mască de protecție, așa cum cerea legea. Ștefan cel Mare își reface armata, se întoarce pe câmpul de luptă și îi bate pe turci, ca să le fure masca de protecție.

Pentru că nu se mai puteau vedea în persoană din cauza distanțării sociale, Neacșu de la Câmpulung e nevoit să-i scrie o scrisoare lui Hanăș Begner, judele Brașovului. Precaut din fire, Hanăș citește scrisoarea cu masca pe figură.

Imediat după bătălia de la Șelimbăr, Mihai Viteazul e surprins intrând fără mască în Alba Iulia. E amendat de autorități, pentru că-n Ardeal regulile se respectă, nu e ca la mitici.

În Descrierea Moldovei, Dimitrie Cantemir pomenește de măștile pe care moldovenii le foloseau încă din cele mai vechi timpuri, ca să nu vomite după beție unul pe celălalt.

La 23 august 1944, românii întorc măștile, ca să le poarte și pe celalaltă parte și să nu le arunce după numai o singură purtare, că era păcat de ele.

2 comentarii

  1. #1

    Bestial textul din poza. Acum citesc restul..

  2. #2

    Atentie cum comentati istoria tarisoarei. S-ar putea sa regasiti formularile in lucrarile la Bac. Tinerii va citesc!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Catavencii.

Editoriale